Vágólapra másolva!
Nem hagyja szó nélkül a Szerb Kajak-kenu Szövetség és az ottani olimpiai bizottság a nemzetközi szövetség döntését, amely nem engedélyezte Douchev-Janics Natasa országváltását. A szerbek fellebbeznek, ráadásul az európai szövetség azzal biztatja őket, hogy van esélyük, mert a döntés nem végleges. Ábrahám Attila, a magyar kajakosok főtitkára szerint három út áll Janics előtt, az egyik a magyarországi visszatérés lehet.

"Fellebbezünk az ítélet ellen" - idézte a VajdaságMa délvidéki hírportál Mirko Nisovic szerb kajak-kenu elnököt. "Várjuk a nemzetközi szövetség hivatalos álláspontját, amit eddig kaptunk, abban nem indokolták meg az okokat. Amikor megkapjuk, konzultálunk a a jogászainkkal, és válaszolunk."

Hozzátette, hogy nemrég az Európai Kajak-kenu Szövetség vezetői azzal biztatták, hogy a döntés nem végleges. "Olyan információkat kaptam, hogy az ügy véglegesen márciusban dől majd el. Most az a legfontosabb, hogy az érveinkkel bizonyítani tudjuk az igazunkat."

Ábrahám Attila, az Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára a Sportski zurnal sportnapilapnak azt mondta: Janicsnak három lehetősége maradt. "Az egyik, hogy két éven át nem indul nemzetközi versenyeken, és csak 2015-ben lesz szerb válogatott. A másik, hogy elválik a férjétől, a bolgár Andrian Dusevtől, aki, miután megkapta a szerb állampolgárságot, ismét feleségül veszi. De ez a szabályok megkerülése lenne, így a nemzetközi szövetség nem nézné jó szemmel. A harmadik lehetőség, aminek a legjobban örülnék, hogy Natasa a jövőben is magyar színekben induljon a versenyeken. De ehhez az kellene, hogy a kajakosnő valamelyik magyar klub tagja legyen. Hogy őszinte legyek, erre azonban nagyon kevés az esély."

Janics egyelőre csak a felkészülésre koncentrál, Portugáliában fog edzeni, ahová hétfőn indul.

A háromszoros olimpiai bajnok kajakos 11 év után szeretett volna Szerbiába visszatérni, ám a Magyar Kajak-kenu Szövetség a versenyzési engedélyét csak 150 ezer euróért (42 millió forint) adta volna ki, ezt azonban senki nem fizette ki. A nemzetközi szövetség döntése értelmében így Janics két évet kénytelen kihagyni, vagyis sem 2013-ban, sem 2014-ben nem indulhat szerb színekben.