Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa elválhat bolgár férjétől, Andrian Dusevtől csak azért, hogy ismét versenyezhessen - árulta el a Blikknek a család egyik közeli ismerőse.

Gyakran verte a zsörtölődő Janicsot a kiemelten intelligens utóda

"Szó sincs arról, hogy megromlott Natasáék házassága, továbbra is a legnagyobb boldogságban élnek, közös gyermekük, Milana bearanyozza mindennapjaikat" - kezdte a család ismerőse. "Azt persze nem állítom, hogy nem fordult meg a fejükben a válás gondolata, de csupán azért, mert Natasa így könnyebben juthatna hozzá a szerb versenyzési engedélyhez. Ha jövő tavasszal Andró megkapná a szerb állampolgárságát, és utána újból elvenné Natasát, akkor az olimpiai bajnok a szabályok szerint indulhatna szülőhazája színeiben."

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán

Vaskuti István, a nemzetközi szövetség alelnöke szerint a szabályok valóban különleges jogokat biztosítanak a külföldre házasulóknak. "A házasságkötés után nem kell semmilyen engedélyt beszerezni, a versenyző jogosult férje hazáját képviselni a világversenyeken. Ha elválik, majd újraházasodik Natasa, akkor valószínűleg ezt a lehetőséget kívánja kihasználni" - fogalmazott az alelnök.

A szerb-magyar kettős állampolgárságú Douchev-Janics egyelőre bizonytalanságban él, mert hiába költözött haza, a magyar szövetség nem akarja kiadni, 150 ezer euró (42 millió forint) megfizetéséhez kötötte elengedését. Ezt az összeget viszont nem fizetik ki a szerbek.

"Natasa 2013-ban is rajthoz áll majd! Az MKKSZ nem adja ki a versenyzési engedélyét, de nekünk megvannak a legitim módszereink, hogy joga legyen a versenyzésre, és bízom benne, a szerb állam is segíti ebben" - nyilatkozta az edző-férj, Andrian Dusev még a múlt hónapban, aki akkor nem volt hajlandó beszélni a nagy terv részleteiről.