Vágólapra másolva!
A Floridai-szoros átúszására tett negyedik próbálkozását is kénytelen volt feladni kedden Diana Nyad hosszútávúszó a viharos időjárás, medúza- és cápaveszély miatt.

Az amerikai hosszútávúszó szombaton Havannából vágott neki a 166 kilométeres távnak. Több mint 60 órát töltött a vízben, mielőtt lemondott régi álmának megvalósításáról. A 62 éves maratoni úszónő akart lenni az első, aki cápaketrec nélkül, egyhuzamban teszi meg úszva az utat Kubából Floridába.

Mark Sollinger, az úszónőt támogató csoport vezetője a CNN hírtelevíziónak elmondta, hogy a Golf-áramlat erőteljes sodrása jelentősen eltérítette az úszónőt tervezett útvonalától. A tervek szerint valahol Florida Key West-i partjainál kellett volna partot érnie Nyadnak kedden, egy nappal 63. születésnapja előtt. De még 28-40 órányi úszásra volt úti céljától.

Múlt év nyara óta a mostani volt Nyad harmadik kísérlete arra, hogy átússza a Floridai-szorost cápaketrec védelme nélkül. Volt már egy hasonló kísérlete 1978-ban, de akkor ketrecben úszott.

Forrás: AFP/Christi Barli/Diana Nyad via the Florida Keys News Bureau

Az újabb kudarccal az extrém sportoló valószínűleg mindörökre feladta álmát a 166 kilométeres Floridai-szoros átúszására. Harminc évvel ezelőtt befejeződött élsportolói pályafutása során Nyad számos világrekordot állított fel: 1975-ben kevesebb mint nyolc óra alatt úszta körbe Manhattan szigetét, míg 1979-ben 165 kilométert úszott a Bahamákhoz tartozó Biminitől egészen Floridáig.