Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa arról tárgyal a Szerbiai Olimpiai Bizottság elnökével, hogy Szerbiában folytatja a pályafutását - mondta Dragan Plavsic, a szerbiai női kajakkettes edzője a Szerbiai Rádió és Televízió vendégeként. A hírt Janics edzője megerősítette, a menedzsere viszont cáfolta az [origo]-nak.

"A Szerbiai Olimpiai Bizottság elnöke, Vlade Divac jelenleg is megbeszéléseket folytat Natasával, véleményem szerint nagyon gyorsan sikerül megegyezniük" - idézte a Magyar Szó Plavsicot, aki hozzátette, hogy a témával kapcsolatban jobb lenne, ha Divac nyilatkozna, mivel ő ebben az illetékes.

Janics Natasa a 2000-es olimpián még jugoszláv színekben lett negyedik, utána azonban, mivel nem kapta meg az államtól a minimális támogatást, úgy döntött, hogy Magyarországon folytatja pályafutását.

Forrás: Juha Pál [origo]
Divac a helyszínen nézte Janics kétszázas döntőjét

"Nem hivatalos, de valóban tárgyalnak. Egyelőre nem tudni, hogyan végződik majd a tárgyalás" - mondta az [origo]-nak Kovács László, Janics edzője. "Kint a szerbek alaposan elemezték a dolgokat, és már az is kérdés volt, hogy miért engedték el annak idején a jó versenyzőiket. Natasa visszatérése fel tudná lendíteni az egész szakágat, óriási nyereség volna Szerbiának. Hatalmas tehetségeik vannak, például egy ütőképes négyeshez is elég volna egy nagy egyéniség nekik. És ha egy valaki elkezd nyerni, akkor megered az éremeső."

A 30 éves Janics eddig három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyert Magyarországnak az olimpiai játékokon, a világbajnokságokon pedig 22 érmet gyűjtött be, és 18-szor nyert aranyat.

"Sajnálnám, ha elmenne, de nem idegenekhez menne" - tette hozzá Kovács, aki már Janics édesapját is edzette. "Ha edzőként továbbra is szüksége lenne rám, én a rendelkezésére állnék."

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Janics egy ezüst- és egy bronzérmet nyert Londonban, egyikkel sem volt elégedett

Janics menedzsere, Csonka Gábor ugyanakkor cáfolta a hírt, mondván, jobb, ha nevetünk az egészen: "Mint minden pletyka, ez is kiindult valahonnan. Az egésznek annyi valóságalapja van, hogy Londonban, mikor célba ért az egyes után, és egyedül pihent a mólón, megjelent Divac, és gratulált neki. Ahogy Natasa mondta, mintha egy felhő tornyosult volna fölé, egyszer csak megjelent ez a háromméteres volt kosaras, majd gratulált neki. Ennyi történt mindössze."

Kettős állampolgárként Janics szerb színekben való vb-indulása semmilyen eljárási akadályba nem ütközne. Kérdés, mi történne Janics olimpiai életjáradékával, amelyet az aranyérmes sportolóknak életük végéig folyósítanak.

Janics klubjának, az EDF DÉMÁSZ-Szegednek az idén december 31-éig van szerződése a kajakossal. Petrovics Kálmán klubigazgató a Délmagyar.hu-nak elmondta: "A folytatással kapcsolatos tárgyalások még nem kezdődtek meg, hiszen Natasa nincs is Magyarországon. Egyértelmű, hogy azt gondoljuk, marad, hiszen Szeged annak idején befogadta, szerette és szereti is, ha viszont másképp képzeli a pályafutását, nyitottak vagyunk a tárgyalásra. Hivatalosan még senki sem keresett meg bennünket, így sem a szerb szövetség, sem Natasa."

Storcz Botond, a válogatott szövetségi kapitánya az NSO.hu-nak elmondta: "A szövetségnek semmilyen információja nincs arról, hogy ez ügyben bármiféle konkrét lépéseket tettek volna a szerbek, minket egyik fél sem keresett meg. Kapitányként nagyon nem örülnék neki, ha Natasa hat olimpiai érem birtokosaként itthagyna bennünket."