Vágólapra másolva!
A Kovács, Janics kajakkettős 500-on közepes rajtja ellenére is első lett, Janics később K-1 200-on is győzött a zágrábi kajak-kenu Eb-n vasárnap. A Takács, Lakatos kenupáros arany-, Kozák Danuta ezüstérmet szerzett,  az ötödik magyar aranyat Csay Renáta nyerte 5000 méteren. 

Takács Kincső és Lakatos Zsanett a kenu kettesek 500 méteres döntőjében nem talált legyőzőre, míg Kozák K-1 500-on lett második. Takácsék másfél másodpercet adtak a fehéroroszoknak a nap első döntőjében, amely a mindössze háromtagú mezőny miatt nem volt hivatalos Eb-szám. Mindjárt utánuk Kozák Danuta nagyot küzdött, és csak a német klasszis, Katrin Wagner-Augustin előzte meg.

"Ez a realitás, én már jó ideje alapozó munkát végzek, kemény edzésekből érkeztem ide, így a végén érthető volt az is, hogy bekötöttem. Nem tartok Wagnertől, úgy vélem, a londoni olimpián zsákba teszem" - mondta rendkívül céltudatosan Kozák a szövetségnek.

A Kovács, Janics páros K-2 500-on közepes rajtja és Kovács korábbi betegsége ellenére is megnyerte a számot, szoros, de célfotót nem igénylő hajrában. Janics, akinek tavaly gyermeke született, később K-1 200-on is nyert, azaz két olimpiai számban is aranyérmet szerzett egy napon.

"A Világkupán kizártak minket, mert a hajó húsz grammal könnyebb volt az előírtnál, így akkor nem tudtuk összemérni magunkat a németekkel" - mondta Janics Natasa a versenyt közvetítő m1 tévének. "Elsősorban tehát fejben volt nehéz, nem fizikailag a küzdelem. Katival viszont könnyű, mert ha neki nem megy, én húzom jobban, ha nekem, akkor ő húz, ha viszont mindketten jó formában vagyunk, akkor nagyon könnyedén megy minden."

"Kétszázon a rajtom nem sikerült jól, aztán a lengyel lány nagyon jól evezett, de én csak magamra figyeltem, éreztem, hogy többet tudok nála, így sikerült is elé kerülnöm" - tette hozzá a születésnapos vajdasági kajakos.

Délután, az 5000-es versenyeken Csay Renáta aranyérmet nyert, Noé Milán pedig bronzot.

A Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dávid kajaknégyesnek sokáig kinézett egy dobogó 500-on, ám végül ötödikként ért célba.

Mike Róbert C-1 500-on, Szalai Tamás K-1 500-on, a Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs kettős C-2 500-on lett nyolcadik. Pintér Márk és Kugler Attila K-2 500-on ötödiknek, Mike Róbert C-1 200-on kilencediknek futott be.

Takács Kincső a C-1 200-on hatodik, Dudás Miklós K-1 200-on nyolcadik, K-2 200-on Szilvásy Nóra és Szabó Petra hetedik helyen ért célba.

A magyar csapat végül 5 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzéremmel zárta az Európa-bajnokságot.