Vágólapra másolva!
Magabiztosan legyőzte az első helyen kiemelt Novak Djokovic a svájci Roger Federert a párizsi Roland Garros elődöntőjében, így ő lesz Rafael Nadal ellenfele a döntőben. Ez azt jelenti, hogy már csak egy meccset kell megnyernie ahhoz, hogy zsinórban négy Grand Slam-tornán diadalmaskodjon.

Mind Roger Federernek, mind Novak Djokovicnak hatalmasat kellett harcolnia, hogy bejusson az elődöntőbe. Djokovic kiesése hajszálon múlt, óriási meccsen, négy meccslabdát hárítva győzte le a francia Jo-Wilfried Tsongát. Federernek sem volt könnyebb dolga, ő szintén ötjátszmás mérkőzésen győzött, ráadásul 0-2-ről fordított az argentin Juan Martin del Potro ellen.

Az eső miatt kicsit csúszott a mérkőzés. Az első szett ötödik játékában Federer elvette Djokovic adogatását, bár többször is meglepően rosszul találta el a labdát. A következő játékban a szerb rögtön vissza is brékelt, első bréklabdáját használta ki egy hosszú labdamenet során. 5-4-nél aztán ismét sikerült brékelnie Djokovicnak, így az első szettet behúzta.

A második játszma elején rögtön egy brékeléssel indított Federer, többek között egy fantasztikus, 36 ütéses labdamenet megnyerésével (ezt itt nézheti meg). A saját adogatása után aztán rögtön sikerült újra brékelnie, így már 3-0-ra vezetett, de aztán Djokovic is elvette Federer adogatását, és ebben a szakaszban szinte folyamatosan brékelték egymást. Federer sokat hibázott, Djokovic végül frappánsan egy brékkel zárta a szettet, 0-3-ról nyert 7-5-re, így összességében már 2-0-ra vezetett.

A harmadik szettben 3-2 -ig mindketten hozták a saját adogatójátékukat, aztán Djokovicnak sikerült brékelnie, és elhúzott 5-2-re. Innen már nem hibázott, végül 6-3-ra nyerte meg az utolsó szettet, így eldőlt, hogy ő lesz a David Ferrert könnyedén verő Rafael Nadal ellenfele a döntőben. Federer sokat hibázott, Djokovic pedig nagy hatékonyságal használta ki a bréklabdákat, a kritikus pillanatokban rendszerint jó megoldást választott.

Ha Djokovic a döntőben is győz az elmúlt 52 párizsi meccséből mindössze egyet elvesztő Nadal ellen, az azt jelentené, hogy történelmi tettet hajt végre, ugyanis akkor 43 év után ő lesz az első teniszező, aki mind a négy Grand Slam-tornát egymás után megnyeri. Erre korábban csak az amerikai Don Budge és az ausztrál Rod Laver volt képes, előbbinek 1938-ban sikerült ez a bravúr, míg Lavernek kétszer is megcsinálta, 1962-ben és 1969-ben.

elődöntő, férfiak:
Djokovic (szerb, 1.) - Federer (svájci, 3.) 6:4, 7:5, 6:3
Nadal (spanyol, 2.) - Ferrer (spanyol, 6.) 6:2, 6:2, 6:1