Vágólapra másolva!
A legnagyobb amerikai úszósztárok mutatták be szerdán New Yorkban a Speedo cég legújabb szuperszerelését, amelyet az Egyesült Államok legjobbjai viselnek majd a jövő nyári, londoni olimpián, és amelytől világcsúcsok sorát várják.

A sportág jelenlegi legnagyobb sztárjának számító Michael Phelps, az év amerikai úszójának megválasztott Ryan Lochte - közéjük férkőzve lett második a pekingi olimpián mindkét vegyesszámban Cseh László - és a szintén olimpiai bajnok Natalie Coughlin vett részt a Fastskin3-nak elkeresztelt újdonság prezentációján, ahol elhangzott, hogy használatához hozzájárulását adta a FINA, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség is.

Az új szerelésbe beletartozik a térd fölött végződő, biciklisnadrágra hasonlító alsó rész mellett a speciális úszósapka és a széles szemüveg is, utóbbi kettő a viselőjének pókemberes külsőt kölcsönöz. Az új csodadressztől ismét világcsúcsokat várnak, ami azért érdekes, mert a FINA 2009-ben betiltotta az úgynevezett cáparuhákat.

Az első csodadresszeket 2008 februárjában mutatta be a Speedo, a világ piacvezető vízisportszer-gyártója a NASA segítségével kifejlesztett, víztaszító anyagból gyártotta az úszóruhát, amelyet a legnagyobb amerikai tévécsatorna, az NBC Today show-jában mutatták be. A modellek nem akárkik voltak: Michael Phelps, az akkor még csak hatszoros olimpiai bajnok úszósztár, Ryan Lochte, Amanda Beard, és Dara Torres. A dressz a poliuretán nevű anyagból készült, amely taszítja a vizet, és összeszorítja a testet, főleg a törzset és a combot, s ezáltal még egy duci úszónak is áramvonalas külsőt kölcsönöz.

A hatás nem maradt el, kisvártatva elkezdtek hullani a világcsúcsok: 2008. február 18-tól a pekingi olimpia kezdetéig összesen ötvenkettő. Ebből az ötvenkettőből negyvennyolcat a Speedo LZR Racer nevű modelljében úsztak. Magán a pekingi olimpián 25 világcsúcs született, ebből 23 LZR Racerben, egyedül a 200 méteres női gyorsúszásban két világrekordot felállító olasz Federica Pellegrini úszott más dresszben - Arena R-Evolution+-ban.

A 32 aranyéremből 29 a "Speedo-istálló" tulajdonába került - Phelps természetesen LZR-ben lett nyolcszoros, összesítésben immár tizennégyszeres olimpiai bajnok -, a kivétel az 50 és a 100 méteres gyorsúszást megnyerő német Britta Steffen (adidas Techfit) és a már említett Pellegrini volt. Cseh László három ezüstérmet vitt haza a kínai fővárosból, mindhármat Európa-csúccsal, mindhármat Phelps mögött s mindhármat Arena R-Evolution+-ban úszva.

2009-ben tovább tombolt a technológiai forradalom, és bár a nemzetközi szövetség, a FINA az év elején próbálta szabályozni a dresszkérdést, végül minden modellt engedélyeztek a római vébé előtt. A csodadresszkorszak végét a 2009-es isztambuli rövid pályás Eb jelentette, ott úszhattak a versenyzők utoljára abban a ruhában, amelynek köszönhetően a világrekordok nagy részét megjavították.




"Mindenki ugyanazt a jótékony hatást várhatja el tőle, élvezheti az előnyeit, hiszen bárki hozzájuthat a Fastskin3-hoz, nemcsak a Speedo által támogatott sportolók - nyilatkozta Lochte, aki hozzáfűzte: - Amikor rajtam van, Supermannek érzem magam, aki bárkit legyőzhet, a startkőre állva pedig olyan érzés fog el, mintha akcióhős lennék."

Coughlin főképpen az új szemüveget dicsérte: "Száznyolcvan fokossá bővíti a látóteremet, s úszás közben is mindent érzékel a szemem anélkül, hogy a fejemet mozdítanom kellene" - jelentette ki.

Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya nem örült a hírnek: "Nem vagyok ellene az újnak, de amikor ilyenről hallok, már csak néhány hónappal a londoni olimpia előtt, a legkevésbé sem vagyok boldog, féltem az egyenlő versenyfeltételeket - mondta a szakember. - A Speedo új dressze, meg a "kiegészítők" nekem a pekingi olimpia előtti és persze utáni időket juttatják az eszembe, nevezetesen azt, hogy a "rongyos forradalom" folytatódik, pontosabban kezdődik a második felvonás... Nekünk amúgy az Arenával van hosszú távú szerződésünk, s úgy tudom, hogy ez a cég is új dressz előállításán dolgozik."