Vágólapra másolva!
Fucsovics Márton azt mondja, kijózanító számára, hogy nem játszhatott Andy Murray-vel a Davis-kupában, miután Hornok Miklós szövetségi kapitány kitette a teniszválogatottból. Az életvitele miatt száműzött 19 éves teniszező új edzőjének éppen Hornokot választotta, majd győztes meccseken tért vissza a pályára. Fucsovics azt mondja, a bulizásról nem mond le, de közben komoly céljai vannak a teniszben is.

Két hazai játékos legyőzésével kezdte a franciaországi, nevers-i tornát Fucsovics Márton. A 19 éves nyíregyházi teniszező szettet sem vesztett, ami arra utal, valóban összekapta magát a nyár végi mélyrepülése óta.

Az évek óta hatalmas tehetségként számon tartott, juniorként Wimbledont és US Opent is nyert, az ifjúsági világranglistán korábban második Fucsovicsot augusztus végén, a britek elleni Davis-kupa-meccs előtt Hornok Miklós szövetségi kapitány kitette a válogatottból. "A bili most borult ki végleg. Egy vereség után egyenesen a nyíregyházi éjszakába vezetett Marci útja. Ráadásul provokatív módon mindezt a Facebookra is kiírta" - nyilatkozta akkor Hornok az [origo]-nak.

A Dk-meccsen - melyen a britek magabiztosan verték Magyarországot -, Fucsovics a világ egyik legjobbjával, Andy Murray-vel játszhatott volna.

Hornok szerint ennek a találkozónak az elmaradása kulcsfontosságú volt a kallódó tehetség jó útra téréséhez: "Ez volt az a kijózanító pont, amikor látta, milyen súlyos következménye van a viselkedésének. Az teljesen biztos, hogy ha minden rendben van, Marci játszott volna Murray-vel. De én már ezzel nem szeretnék többet foglalkozni, ugyanis nem akarok bűntudatot kelteni benne, mert abból semmi jó nem származik. Marci tudja, mik a játékszabályok."

"Tudtam, hogy egy jó srác"

Amint a magyar csapat hazaért Skóciából, Hornokot meglepetésére rögtön felkereste Fucsovics menedzsere, Joó György. A játékos ugyanis úgy döntött, hogy épp Hornokkal szeretné újrakezdeni az edzéseket. "Nagyon jól kijövünk, amikor vele edzek, mindig játékba tud hozni, így volt ez Wimbledon előtt és idén év elején is. Ezt a nyári időszakot pedig megbeszéltük és lezártuk" - mondta csütörtöki győzelme után az [origo]-nak Fucsovics.

A szövetségi kapitány szerint a játékos a Dk-meccs idején már rendesen edzett: "Addigra már összeszedte magát, nagyon kemény kondicionáló edzéseket végzett, hét-nyolc kilométereket futott mindennap. Aztán Marci elmondta, hogyan szeretné folytatni, és némi meglepetésemre engem jelölt meg edzőnek. De én közben is bíztam benne, tudtam, hogy egy jó srác."

Hornok úgy látja, Fucsovics pályájában a németországi akadémián eltöltött évek okoztak törést: "Jött az ötlet, hogy külföldön készüljön fel, hogy ne süppedjen bele a hazai közegbe, de fordítva sült el: Marci fásult lett, indolens, ami végül a nyár végi konfliktusban csúcsosodott ki."

Korábban Fucsovics édesapja is a külföldi évekkel magyarázta fia akkori kicsapongásait: "Marci ötéves kora óta teniszezik, az utóbbi három évet egy német teniszakadémián töltötte, kőkemény kollégiumi körülmények között. Majd hazajött, érettségizett, és kamaszodott. Meg kell érteni, ő sok mindenből kimaradt, szerelemből, barátnőkből és barátokból."

Fucsovics a bulizós korszakban fásultságot érzett, és nem akart lemaradni semmiről: "Kicsit ki akartam venni a részem a fiatalságomból, hogy mint bárki más, én is elmehessek szórakozni, és ne csak a tenisz legyen. De most komoly terveim vannak" - mondta a játékos. "Minél hamarabb a legjobbak közé akarok kerülni, ezért is kezdtünk el Miklóssal dolgozni."

"Nem szokott rá semmire"

Az újbóli közös munka a jelenleg zajló franciaországi tornán kezdi meghozni a gyümölcsét: "Pesten már játszottam négy meccset egy tízezres future-versenyen, ám itt, Franciaországban még nehézkesen ment az első meccs első szettjében, de később már jobban éreztem a játékot."

Fucsovics előbb egy vele egyidős, feljövőben lévő francia ellenfelet vert 7:5, 6:1-re, ezt egy 6:0, 7:5-ös siker követte, végül az elődöntőig jutott a nyíregyházi játékos, akire a torna után egy újabb tizenötezres future-verseny, majd egy challengertorna vár. (A felnőttmezőnyben a future számít a beugrókategóriának, a challenger egy fokozattal erősebb, a csúcsot pedig az ATP-viadalok jelentik - a szerk.)

Forrás: AFP/Ian Kington

Hornok azt mondja, Fucsovics másfél-két hónapot hagyott ki, ami fizikálisan nem hagyhat nyomot a karrierjében, és életvitelből eredő negatívumok sem fordulhatnak elő, "mert nem szokott rá semmire."

A kapitány ugyanakkor hozzátette: "A világranglistán száz-kétszáz közötti helyezés volt az eredeti cél az év végére, ez a mai kőkemény világban lehetetlen lesz, hosszabb idő kell."

A fiatal teniszezőben nyilván a jövőben is felhalmozódhatnak feszültségek, és Hornok elképzelhetőnek tartja, hogy négy-öt hónapnyi versenyidőszak után kap majd három-öt napot a teljes feltöltődésre: "Nemrég Juan Martín del Potro mondta, hogy neki egyszerűen kell egy hét, amikor úgy él, mint egy normális ember, amikor - ahogy mondta - grillezget a barátaival a kertben. Anélkül, hogy párhuzamot vonnék, tény: egészen nagy játékosok is indultak így, mint Björn Borg vagy Andre Agassi."

"A bulizásról nem mondtam le"

A korábbi válogatott Bardóczky Kornél Novak Djokovicról mesélte az [origo]-nak, hogy egy torna idején egy este "holtrészegen" a nyakába ugrott, aztán másnap hihetetlenül kemény edzést produkált. A jövőt Fucsovics is a világelsőéhez hasonló rendszerben képzeli, ha nem is olyan szélsőségesen: "A bulizásról nem mondtam le, mert fiatal vagyok. Nyilván a versenyek előtt és közben ilyen nem lesz, de egyébként szeretném élni az életem."

Hornok úgy véli, sok múlik azon, miképp dolgozza fel a játékos a történteket: "Szerintem minden más játékos is csinált hasonlót. Ebben a felfutó időszakban ki kell alakulnia egy pozitív személyiségváltozásnak, hogy a játékos minden körülmények közt tudja, mi a dolga, mi fér bele, mi nem. A született tehetség, a mozgáskészség, a labdaérzék ma már csupán harminc-negyven százalékot tesz ki, minden más többet nyom a latban."

Fucsovics hasonlóan látja a helyzetet: "Amikor kitett a Dk-csapatból, jogos döntést hozott Miklós, el is fogadtam, nem tudtam mit csinálni. Az újságokban és az interneten megjelentekkel nem foglalkoztam, viszont ez az egész akár jól is elsülhet: eltávolodtam kicsit a tenisztől, és ettől újra megjött az éhségem."