Vágólapra másolva!
Általános megkönnyebbülést érzett a magyar csapaton Storcz Botond szövetségi kapitány a kajak-kenu Európa-bajnokság után. Storcz szerint a belgrádi verseny előtt a Honvéd feleslegesen keltett indulatokat Kozák Danuta körül, és ezzel éppen a sportolónak ártott a legtöbbet. A kapitány a Benedek Dalmával ellentétben nem unja a női négyes Eb-ezüstjeit, Vajda Attiláról pedig úgy gondolja, azért okozott csalódást Belgrádban, mert itthon nincs belekényszerítve hasonló hajszába.

- Mennyire volt érezhető Belgrádban, hogy egyre szélesebb a nemzetközi mezőny? Érdemben is erősebb lett a konkurencia?
- Egyértelműen. A volt szovjet tagországok a sydney-i olimpia után kezdtek felerősödni, a fehéroroszok Pekingben is nyertek aranyat, a nagyon erős orosz csapat mellett az üzbégek, ukránok is megerősödtek, de aboszolút érezhető a nyugatiak izmosodása is. Mintegy 150 tagországa van a nemzetközi szövetségnek, a világbajnokságon közel nyolcvan ország vesz részt, azaz pusztán a magas számból is látható, hogy egyre nehezebb a legjobbnak lenni ebben a feljövő sportágban. Hét-nyolc előfutamot rendeznek egy vb-n, miközben nemzetenként csak egy induló lehet egy számban.

- Kovács Katalin idén még nem nyert válogatót, tavaly volt egy hullámvölgye, most mégis nagy sztárja volt az Eb-nek, három aranyármet nyert. Most harmincöt éves, meddig tarthat még a pályafutása?
- Ő már 1996-ban tartalék volt, 97 óta a felnőttek közt szerepel, így nyilvánvalóan sokkal tudatosabban versenyez. Gyakorlatilag addig folytathatja, ameddig csak ő úgy gondolja.

- Hogyan értékeli a Szabó Gabriella, Kozák, Kárász Anna, Benedek Dalma négyes ezüstjét ötzsázon? Csak harmadszor ültek együtt ebben az összeállításban, beérhetik így a fehéroroszokat az augusztusi vébére?
- Mindenképp beérhetik őket. Két éve is másodikok voltunk az Eb-n, majd világbajnokságot nyertünk ebben a számban, és ez történt tavaly is. Egyrészt most ült össze ez az egység Belgrádban, a többiek viszont végigversenyezték az adott összeállításban az idényt, ezen kívül a magyar hajóba még Kovács Katalin is bekerül.

- "Kicsit unom már, hogy az Eb-ken mindig másodikok vagyunk" - mondta Benedek a döntő után. Hogyan kommentálná ezt?
- Én nem unom! Bár jobban örülnék, ha nyernének, addig nincs probléma, amíg az Eb-n vagyunk másodikok, a vébéken meg aranyat nyerünk. Ez egy felkészülési verseny volt a szegedi vb-re, ahol már meglehet az arany.

- Kozák Danuta éppen a sokat vitatott kétszázas döntőben szerepelt rosszul, ahol az olimpiai kvótáért zajló vb-n már nem indul. Ez vajon az ön döntését igazolja, vagy éppen a szám körüli sok huzavona miatt görcsölhetett rá a döntőre Danuta?
- Ugyanazon a napon nyert délelőtt ötszázon, méghozzá imponáló evezéssel, hatalmas fölénnyel. Nem hiszem, hogy délelőtt szárnyalt, aztán délután az ellenkezője történt az egy héttel ezelőtt történtek miatt. A Honvéd olyan dolgot vitat, ami nem is kérdéses, és ez mindenkinek rossz, a sportágnak, a klubnak is, de a legrosszabb a versenyzőnek. Nem fogom minősíteni, hogy Kozák hányadik lett kétszázon, de tény, hogy furcsa, ha délelőtt olimpiai bajnokot ver, aztán délután kijön egy múlt heti vita rajta. Neki nem a kétszáz az erőssége, hanem az ötszáz, ezért is ott indul a vébén.

- Kozák nem igazán szeret szerepelni, a kiváló eredményei miatt ugyanakkor egyre jobban rá irányul a figyelem. Lehet neki segíteni abban, hogy felkészüljön a nyilvánosság fokozódó érdeklődésére?
- Nem biztos, hogy kell. Egy sikeres élsportolóra mindenki kíváncsi, tehát valamilyen szinten közszereplővé kell válnia, de szerintem Kozák megfelel az elvárásoknak. Én is ilyen típus voltam, nem kerestem a kamerákat sportolóként.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Kovács és Kozák nyerő párosa

- Az Eb-n milyen volt Kozák hangulata?
- Utólag éreztem azt, hogy mindenki egy kicsit felszabadult. Ez nem csak rá vonatkozik, az egész csapaton érződött, hogy "hú, lement az Eb, de jó, kifújhatjuk a válogatók és a belgrádi verseny feszültségét, készülhetünk a vébére." Fölösleges indulatkeltésnek éreztem a Honvéd részéről a Kozák körüli felhajtást.

- Próbálták azóta tisztázni az ügyet a klubbal?
- Én jelenleg semmit nem tudok a Honvéd álláspontjáról, tehát nincs ellenkezés sem. Részemről tekinthetjük lezártnak a témát.

- Mit gondol Vajda Attila szerepléséről, aki olimpiai bajnokként csak nyolcadik lett 1000 méteren?
- Ő nem azt hozta, amit tud. Az elmúlt két válogató alapján jobb teljesítményre képes. Ezzel együtt jó, hogy versenyzett, mert itthon magabiztosan tudott nyerni, nem volt belekényszerítve egy ilyen hajszába, mint Belgrádban.

- Vajda azt mondta, nem lepődött meg az eredményen, mert az előző heti válogató sokat kivett belőle. A válogatók velejárói a sportágnak, nem csak kifogás erre hivatkozni?
- Nekem is ugyanezt mondta, illetve azt, hogy nem jött ki jól a lépés, de jól is kijöhetett volna. Azért jöhetett volna ki jól, mert a válogatók után nem kellett külön készülnie az Eb-re, másrészt, ha korábban lett volna a válogató, akkor több ideje lett volna. Jobban örültem volna, ha Attila megmutatja, mire képes, de így most látja, hol tart és el tudja magát helyezni.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
"Vajda most el tudja magát helyezni"

- Molnár Péter kajak kétszázon ezüstöt szerzett, milyen tartalékai vannak még, mennyit fejlődhet Londonig?
- Azt látom, hogy igazán a tavalyi vb után kapott rá ennek az ízére, akkor vált teljesen tudatossá, akkor kapta el a fonalat. Szemmel láthatóan fejlődik, és még előrébb is léphet.

- Tóth Dávid és Kulifai Tamás kajak párosa húsz perccel később rajtolt egy áramszünet miatt. Akadt még hasonló szervezési baki?
- Volt ez az áramszünet, ezen túl elég hínáros volt a pálya, de különben elég gördülékenyen ment minden, még ha a helyszín nem is hasonlítható a szegedihez.

- Rá lehet készülni a hasonló váratlan helyzetekre?
- Nem. A versenyzők felmentek a rajthoz, aztán jött ez a technikai probléma, és senki nem tudta, hogy egy perc vagy másfél óra múlva jön vissza az áram. Ez pont olyan, mint egy háztartásban.

- A hínáros vizet hogyan képzelhetjük el? Olyan, mint focipályán a vakondtúrás?
- Minden pályán van hínár, a különbséget az jelenti, ha fennakad, és plusz ellenállást okoz a hajónak. A kajakosoknál ez komolyabb problémát jelent, mert ott van kormánylapát is. Magam is eveztem Belgrádban, valóban zavaró volt.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Molnár elkapta a fonalat

- Szegeden lesz az év legfontosabb versenye, a világbajnokság, ahol olimpiai kvótákat lehet szerezni. Néhány versenyzőből többet hoz ki a hazai pálya, másokra túl nagy terhet rak. Szövetségi kapitányként hogyan kezeli ezt?
- Az én tapasztalatom szerint pozitívan hat a csapatra a hazai pálya. Mindenkit feldob, hogy Szegeden versenyezhet, akárha egy labdajátéknál otthon játszanánk, sok tízezer ember előtt.

- Edzenek előtte Szegeden külön?
- Szolnokon és Szegeden is lesz edzőtábor, de mi nagyon jól ismerjük a vizet, nem kell külön megszokni. Lesz, aki már pár nappal korábban megérkezik a Maty-érre, de olyan is, aki csak a vb-re érkezik, ez egyéni döntés kérdése.

- 1000 méteren együtt marad a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely kajak négyes a vb-re is. Mindannyian különböző klubban szerepelnek, hogyan csiszolódnak össze?
- A négyeseknél és a párosoknál ez úgy történik, hogy egy edzőre, jelen esetben Sári Nándorra rábízom az egység összerakását, de az esetek jó nagy százalékában részt veszek én is a tréningeken. Szoktunk konzultálni, de a szakmai irányításért a megbízott edző felel.

- A hat hónapos terhes Janics Natasának van esélye Londonra?
- Persze, ő mindenképp versenyez majd jövőre, már az edzőjével is beszéltem erről. Ő a mai napig is evez, és úgy készül, hogy mehessen az olimpiára.