Vágólapra másolva!
Kovács Katalin nyerte a magyar csapat első aranyérmét a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon, miután rajt-cél győzelmet aratott az 1000 méteres döntők női kajak egyes számában. Kettesben Szabó Gabriella és Csipes Tamara szintén elsőként ért célba, a kellemes meglepetést pedig a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Tóth Márton és Mike Róbert alkotta kenu négyes aranyérme szolgáltatta. Kökény Roland és Dombi Rudolf párosa nagy hajrával szerezte meg a harmadik helyet, Vajda Attila viszont a szám olimpiai címvédőjeként csak a nyolcadik helyen végzett kenu egyesben, és lemaradt a dobogóról a férfi kajak négyes is.

A tavalyi Eb-n a negyedik helyre szorult Kovács Katalin ezúttal magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt, ez volt a huszonharmadik Eb-aranya, a 3:55.232 perc alatt teljesített távon közel két másopercet vert a szerb színekben versenyző Nadj Antonijára.

Kettesben a címvédőként indult Szabó Gabriella, Csipes Tamara duó (3:31.741) már nagyobb csatát vívott a német hajóval (3:32.629), de az utolsó 300 méter hajrája meghozta a várt sikert.

A két várható diadal után kellemes meglepetésre a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Tóth Márton és Mike Róbert kenu négyese (3:16.042) szerezte meg a magyar csapat harmadik aranyérmét. A csupán hat hajót felvonultató döntőben a magyarok szinte végig az üldöző bolyban, többnyire a negyedik helyen haladtak, az utolsó száz méteren robbantva azonban lehagyták fehérorosz (3:16.270) és orosz (3:16.528) vetélytársaikat.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az olimpiai címvédő Vajda Attila számában a német Sebastian Brendel nyert (3:47.155), mintegy három hajóhosszal megelőzve a második helyezettet. A futam első rajtja nem sikerült, másodjára Vajda (3:54.829) egy rövid ideig a negyedik helyen haladt, majd fokozatosan leszakadt az élmezőnytől, és csupán a nyolcadik helyen ért célba.

"Most ennyit bírtam, szerintem ez várható is volt, hiszen a múlt heti válogató sokat kivett belőlem. Tudtam, hogy ez az Eb elsülhet jól és rosszul is, sajnos az utóbbi történt. Most szerencsére lesz egy kis pihenőm" - mondta az MTI-nek Peking bajnoka

Férfi kajak kettesben Kökény Roland és Dombi Rudolf nagy hajrával - többek között az olimpiai bajnok Oscarsson, Nilsson kettőst lehagyva -szerezte meg a harmadik helyet (3:08.205), győzött a német Ihle Andreas, Hollstein Martin duó (3:07.095).

Nem jött össze ugyanez a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású kajak négyesnek (2:50.128), amely a szoros befutóban minimális különbséggel ugyan, de leszorult a dobogóról a portugál (2:49.618), a német (2:49.960) és a román hajó (2:50.056) mögött.

Kajak egyesben az újonc Dombvári Bence kilencedik, kenu kettesben Széles Gabor és Nagy Péter a hatodik helyen végzett.