Vágólapra másolva!
A pénteki előfutamok után hét magyar egység már döntős 500 méteren a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon. Kozák Danuta kajak egyesben két olimpiai bajnokot is megelőzött.

A címvédőként rajtolt Kozák Danuta (K-1), a Csipes Tamara, Kovács Katalin duó (K-2) és a Szabó Gabriella, Kozák, Kárász Anna, Benedek Dalma összeállítású kajaknégyes egyformán futamgyőzelemmel, Korisánszky Péter Dániel (C-1) egy második, a Németh Szabolcs, Vasbányai Henrik (C-2) és a Tóth Dávid, Kulifai Tamás (K-2) duó pedig egy-egy harmadik hellyel kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé. A Takács Kincső, Obermayer Dorina kenus duó a kevés nevező miatt csak a döntőben száll majd vízre először.

"Nem nagyon érzem még ezt a versenyt, talán azért, mert nem volt időm ráhangolódni, hiszen hétfőn még pótválogatót mentem Szegeden. Azóta mindössze kétszer edzettem" - mondta az MTI-nek Kozák, aki ennek ellenére két olimpiai bajnokot, az olasz Josefa Idemet (2000, Sydney) és az ukrán Inna Oszipenko-Radomskát (2008, Peking) is maga mögé utasított első pályáján. "Nem hajtottam ki magam, de szerintem a többiek sem, persze azért örülök a győzelmemnek."

"Gyakorlatilag ez volt a második alkalom, hogy Tamara ült elöl a hajóban. Edzőnk, Csipes Ferenc azt mondta, hogy a táv első felében egymásra, a második felében pedig az ellenfelekre figyeljünk, ezt be is tartottuk, és bevált. Az biztos, hogy a döntőben nem szabad az utolsó 100-150 méterre hagyni a döntést" - fogalmazott Kovács.

Az 500 m-en szereplő magyarok közül egyedül Kugler Attila (K-1) volt a kakukktojás: nagyszerűen versenyezve másodikként ért ugyan célba futamában, mivel azonban ebben a számban a népes mezőny miatt csak az első hely ért finálét, ő a középfutamban is érdekelt lesz.

A kora délutáni programot húszperces technikai malőr zavarta meg, körülbelül a kiírt műsor felénél az egész komplexumban elment az áram, a rajtgépek és az időmérők sem működtek, így állt a verseny. A pályáról a péntek délelőtti számok után panaszkodtak a magyar versenyzők, szerintük lötyögős és hínáros a víz.

Délután senki nem hibázott

A késő délutáni középfutamokból mindhárom magyar egység döntőbe jutott, azaz 1000 és 500 méteren minden táv döntőjében lesz magyar hajó a hétvégén.

Az egy kilométeres versenyek közül férfi K-1-ben és C-2-ben kellett szurkolnia a magyar tábornak, előbbi számban a felnőtt világeseményen most debütáló Dombvári Bence, utóbbiban pedig a Széles Gábor, Nagy Péter duó volt érdekelt. A mindössze 19 éves Dombvári bátran lapátolt, s ennek meg is lett az eredménye: többek között a svédek sztárját, Anders Gustaffsont is maga mögé utasítva lett harmadik, s ezzel bejutott a legjobb kilenc közé. Szélesék ezzel szemben nem bíztak semmit a véletlenre, megnyerték futamukat, így ők is készülődhetnek a szombati küzdelmekre.

Ötszázon egyedül a kajakos Kugler Attilának kellett hajóba szállnia, később futamgyőztesként szállt ki onnan.

"Kijelenthetem, hogy szép napot zártunk. Az esélyesek sikerrel vették az első akadályt és a fiatalok is kitettek magukért. A szombati ezres finálékban öt érmet remélek: Kovács, Vajda és a női kajakpáros aranyvárományos, a férfi kajak kettes és négyes pedig dobogós lehet" - értékelte a nyitónapot Storcz Botond szövetségi kapitány.

A további program:

szombat:
200 m, előfutamok 9.30
1000 m, döntők 12
200 m, középfutamok 15

vasárnap:
500 m, döntők 9.50
200 m, döntők 12.25
5000 m, döntők 15