Vágólapra másolva!
Kozák Danuta, a Domino-Honvéd kajakosa nem indulhat 200 méteren a szegedi világbajnokságon, noha előtte még egy pótválogatót is nyert. A klub szerint igazságtalan és morálisan érthetetlen döntés született, amely akár törést is okozhat a jelenleg leggyorsabb magyar női kajakos pályafutásában, a szövetségi kapitány viszont úgy látja, így lehet a legjobb csapattal megszerezni a maximális kvótaszámot a londoni olimpiára.  

A múlt hétvégén szétlövést rendeztek Paksy Tímea és Kozák Danuta közt kajak egyes kétszáz méteren. Mindkétszer Kozák nyert, ennek ellenére a Honvéd versenyzője csak a hétvégi szerbiai Európa-bajnokságon állhat rajthoz a távon, az augusztusi, szegedi vb-n nem.

Bár a válogatott csapat kialakításának elvei Storcz Botond szövetségi kapitány szerint korábban is ismertek voltak, a döntést a versenyző és klubja, a Domino-Honvéd is kifogásolja. "A sportnak az eredményekről kellene szólnia. Olyanra még nem volt példa, hogy olimpiai egyes számban vegyenek el kvótát valakitől. Ez egy elég egyszerű sport, el kell jutni A pontból B-be, aki előbb odaér, az nyer - ennyit kellene csupán szem előtt tartani" - méltatlankodott az [origo]-nak Horváth Gábor, a Honvéd szakosztály-igazgatója.

Az egyesület azt is számon kérte a szövetségi kapitánytól, hogy "mindenféle egyeztetés nélkül közölte Csipes Ferenccel, a versenyző edzőjével a döntését." Storcz viszont az [origo]-nak ezt tagadta: "Beszéltem Danutával és az edzőjével, Csipes Ferenccel is a szétlövés előtt, mondtam nekik, hogy nincs más lehetőségem a nemzetközi szövetség kvalifikációs szabályai miatt."

Bonyolult kvalifikációs szabály nehezíti a döntést

Az alapvető problémát az jelenti, hogy kajak-kenuban egy ember csak egy kvótát szerezhet a londoni olimpiára. Összesen négy női olimpiai száma van a sportágnak (K-1 500 méter, K-2 500, K-4 500 és K-1 200), ezekben hat kvótát lehet gyűjteni, azaz csak két átfedés lehetséges az egyes számok között. Ezenkívül az olimpiára csak az augusztus végi szegedi vb kvalifikál, a hétvégi szerbiai Eb nem.

"Ketten duplázhatnak, és Danuta duplázik is Szegeden, ha viszont indulna kétszáz egyesben is, nemzetként csak öt kvótát szerezhetnénk a hatból" - magyarázza a szövetségi kapitány. "Sokaknak talán az sem tiszta teljesen, hogyan lehetnek átfedések: ha Danuta egy kvótát szerez egyesben és egyet négyesben is, akkor a magyar négyes csak három kvótát kap. A Csipes Tamara, Kovács Katalin kettős is úgy indul, hogy nem nyert válogatót. Csak Kozák, Paksy és Szabó Gabriella indul válogatógyőztesként Szegeden, viszont a nemzeti érdek a maximális kvótaszám megszerzése."

Kozákot megviselik a történtek

"Egyáltalán nem értek egyet a kapitányi döntéssel, mert máshogy is meg lehetett volna oldani a hat kvótát" - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Kozák Danuta. "Megvisel ez az egész, mert nekem most minden idegszálammal az Eb-re kellene koncentrálnom, boldognak, felszabadultnak kellene lennem a sikeresen megvívott válogató után - ehhez képest most mindenki azzal foglalkozik, miért alakult így a csapat. Ez nagyon zavaró, és lelkileg nehezen feldolgozható. Egyébként sem szeretek szerepelni, most meg rengetegen hívogatnak."


A válogatott összeállítására a szövetségi kapitány tett javaslatot egy nyílt edzői fórum előtt. A szakmai bizottság ellenvélemény nélkül, majd az elnökség tíz igen és egy nem szavazattal fogadta el a beadványt kedd délután. Storcz szerint a felkészülési program ismert volt mindenki előtt: "Az idei felkészülési tervet - melyet minden esetben megelőznek edzői fórumok, nyílt szakmai viták - bő fél éve, tavaly októberben fogadták el. Lehet, hogy maga már többet látott belőle, mint egy-egy edző. Ebben benne van az olimpiai kvótaszerzés is, én most csak a válogatási elvek egyik kulcsmondatát idézem: Női kajak szakágban az olimpiai távokon a duplázás csak úgy megengedett, hogy az a megszerezhető maximális olimpiai kvóták számát ne csökkentse."

Az egyes vagy a négyes a fontosabb?

A Honvéd szerint ezt a problémát küszöbölhetné ki, ha Kárász Anna az Eb-hez hasonlóan a vb-n is indulhatna a négyes tagjaként. Ahogy Horváth kifejtette: "Erre a szövetség azt mondja, nem akarja a négyest gyengíteni, de mi meg azt mondjuk, miért jobb az egyest gyengíteni?"

A kapitány szerint viszont igazságtalan lenne, ha a négyesben cserélne: "Ők négyesben tennének be mást, de szerintem nem korrekt betenni egy ötödik-hatodik versenyzőt, ha van olyan, aki nyert válogatóversenyt. Szabó Gabi mellé sem teszek kettesben olyat, aki nem nyert idén válogatót, hanem Kozákot kapja. Miért egy ötödik, hatodik kerüljön a hajóba, amikor van nyertes is?"

"Az egész ország érdeke"

Kedden a Domino-Honvéd még azt közölte, akár a legvégsőkig is elmegy versenyzője védelmében, kész Borkai Zsolthoz, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökéhez fordulni az ügyben. Horváth szerdán az [origo]-nak visszafogottan nyilatkozott a panasztevés várható eredményéről: "Ez igazságtalanság, a szövetség pedig a kvótaszerzés mögé bújik. Szeretném, ha meghallgatnának más fórumon is. Csak egy tanácsot kérnék Borkaitól, hogy mit tehetünk, mert sportvezetőként szeretnék kiállni a klubomért, bár a szövetség civil szervezet, ezért nem lehet beleavatkozni az ügyeibe."

Storcz ugyanakkor úgy gondolja, éppen a MOB alapvető érdeke, hogy a magyar csapat elérje a maximális kvótaszámot. "Ez még akkor is így van, ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy ez a legeredményesebb sportág itthon, de akár fogalmazhatok úgy is, hogy ez az egész ország érdeke, ami számomra megkérdőjelezhetetlen."

Forrás: MTI

Kozáknak nem könnyű megemésztenie, hogy nem indulhat K-1-ben a hazai vb-n. A Honvéd szakosztály-igazgatója szerint a döntés akár hosszabb távon is visszavetheti a versenyzőt: "Ez morálisan teljesen érthetetlen számomra. Minden sportolónál nehezen feldolgozható az ilyesmi, akár törést is okozhat a pályafutásában. Ha a kapitány tudta, hogyan dönt majd, akkor minek tartott pótválogatót? Ez nem volt korrekt."

"Arra gondoltam, a végső döntés előtt nézzük meg, mit hoz a szétlövés" - mondta a felvetésre Storcz, majd megjegyezte, hogy Kozák az Eb-n azért így is elindulhat 200 méteren, csak a világbajnokságon nem.

Horváth szerint azonban a szakvezető csak kifogásokat keres. "Lehet elbújni a kvótaszerzés és a vb sűrű időbeosztása mögé, de az utóbbiról tudni kell, hogy három óra szünet van két szám között. Janics Natasa legutóbb ugyanenzt csinálta végig."

A tavalyi, poznani vb viszont nem döntött kvótákról, szemben az augusztusi szegedivel. "Danutának így is négy vb-száma lesz. Fizikai határ ugyan nincs, de nem lenne szerencsés többen indulni. Az egyik legnagyobb presztízsű számot, a K-1 500-at Poznanban és Pekingben sem nyertük meg" - magyarázta Storcz, hozzátéve, hogy szerinte az Eb előtt nem egész egy héttel hozott döntés a vb-n biztosan nem befolyásolja majd Kozák teljesítményét.

A kajak-kenu olimpiai számai

Nők: K-1 500 méter, K-2 500, K-4 500 és K-1 200
Férfi kajak: K-1 1000 méter, K-2 1000, K-4 1000, K-1 200, K-2 200
Férfi kenu: C-1 1000 méter, C-2 1000, C-1 200