Vágólapra másolva!
A Onyango elleni, kicsit nyögvenyelős novemberi visszatérés után a hétvégén remek produkcióval rukkolt elő Erdei Zsolt, aki a hatodik menetben kiütötte amerikai ellenfelét az Atlantic Cityben rendezett gálán. Az Erdeihez közel álló szakemberek segítségével megpróbáltuk áttekinteni, hogyan alakulhat a harminchét éves magyar bokszoló amerikai karrierje a látványos győzelem után.

Erdei Zsolt amerikai korszaka kezdetén gyakran felmerült, hogy az ottani közönség a látványosabb, agresszívebb bunyóra vevő, ezért a magyarnak is váltania kell a korábbi, universumos korszakához képest, Kovács István szerint eleve nem jó ez a megközelítés: "Jó lenne már egyszer leszámolni a sok buta sztereotípiával, amelyet néhány felkészületlen újságíró és kommentelő hintett el. Az akciódús ökölvívást szeretik mindenhol a világon, ez nem földrajzfüggő. Más kérdés, hogy Európában patriótábbak vagyunk, és tudunk szurkolni a kevésbé látványos bokszot vívónak is. Amerikában ez nem működik, mert millió jó bunyós van, akik közül csak a tiszta, látványos ökölvívást bemutató él meg" - mondta az [origo]-nak a korábbi profi világbajnok.

Erdei amerikai karrierje egy kicsit nyögvenyelős, pontozásos győzelemmel indult tavaly novemberben, akkori edzője, idősebb Balzsay Károly szerint nem is lehetett másképp: "Onyango csak a túlélésre ment, vele még az étteremben is borzasztó volt találkozni. Azért is alakult az a meccs úgy, mert csak az egyik fél akart bokszolni."

Fél évvel később, most hétvégén viszont Byron Mitchellt kétszer padlóra küldve, technikai KO-val győzött a félnehézsúly korábbi magyar világbajnoka. Kérdés, hogy ez tényleg meghozza-e számára az áttörést Amerikában.

"Zsolt beigazolta, hogy még most is fejlődőképes, és tud válaszolni a kritikákra. Nagyon sokat fejlődött fizikailag és technikailag is" - jegyezte meg Balzsay. "Az, hogy vívhat-e címmeccset, a piac dolga. Ha kötelező kihívó (vagyis ha az egyik világszervezet az első helyre rangsorolja - a szerk.), egyszer visszautasíthatják, másodszor viszont már nem. Az őt képviselő Lou DiBella elég komoly tekintély, talán a legnagyobb promóter Amerikában, bízom benne, hogy sikerül kibrusztolnia Zsoltnak egy címmeccset" - tette hozzá a magyar bokszválogatott korábbi szövetségi kapitánya.

"Akár a Hall of Fame-tagságot is kiérdemelné"

A Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Csötönyi Sándor szerint azonban Erdeinek még várnia kéne a címmérkőzéssel: "Nem bánnám, ha volna még mérkőzése egy címmeccs előtt. Fél év után nagyon nehéz volt felpörögnie, de látszott, milyen kemény munkát végzett. Nagyon szálkás volt, a mozgása dinamikusabb lett, ismét a régebbi önmagát idézte. Nem véletlenül kerülték Amerikában, mikor csúcsformában volt: akkor senki nem akart vele bokszolni. Ha továbbra is ilyen munkát végez, bárki ellen esélyes, és nem lesz könnyű ellenfelet szerezni neki."

Forrás: MTI/Kovács Attila
Csötönyi: Erdei bárki ellen esélyes lesz, ha így folytatja

"Hogy címmeccs következik, vagy még nem, az csak attól függ, hogy lesz-e olyan tévé, amely megfinanszírozza Zsolt és az ellenfele anyagi igényeit" - magyarázza Kovács. "A jövő dönti el, hogy Mitchell kiütése mennyire győzi meg a Showtime tévéseit, vagy épp az HBO-t. Lehet akárki az ellenfél, Zsoltnak egy célja volt, hogy újra világbajnoki övet szerezzen, így fejezze be a pályafutását, ezen kívül olyan hírnevet szerezzen magának és az országnak, amilyet még nem sikerült egyetlen profi ökölvívónak sem. Ez bármelyik bajnok legyőzésével megvalósulna, háromszoros világbajnok lenne, amivel akár már a Hall of Fame-tagságot is kiérdemelné, dacára annak, hogy Amerikában még mindig nem ismerik."

DiBella Mitchell kiütése után megdicsérte Erdeit, de Kovács ennek nem tulajdonít túlzott jelentőséget: "Neki nem is lehet mást tennie, mint pozitívan nyilatkoznia. Erdei előző, Onyango elleni mérkőzése után akár fanyaloghatott is volna, de akkor is dicsérte Zsoltot. Viszont DiBella feladata mostantól válik nehézzé, mert a szerződésben vállalt 3+2 meccses opcióból kettő már letelt, ő pedig megígérte, hogy címmeccshez juttatja, ha olyan teljesítményt nyújt. Márpedig Zsolt ezúttal már címmeccs közeli ökölvívást mutatott be, és nem azért, mert egy kiöregedett, egykoron szebb napokat látott ellenfelet győzött le, hanem ahogyan legyőzte, folyamatosan támadva, látványosan."

"A profivilágban is van egy kis sandaság"

Pillanatnyilag négy világbajnok jöhet szóba: Tavoris Cloud (IBF), Nathan Cleverly (WBO), Bejbut Sumenov (WBA) és Bernard Hopkins (WBC). Arról megoszlik az [origo] által megkérdezettek véleménye, hogy melyikük lenne a legjobb ellenfél a rövid ideig a cirkálósúlyban is világbajnok Erdei számára.

Csötönyi amerikai bunyóst találna jónak, közelebbről a sportág élő legendáját, Hopkinst, aki nemrégiben Jean Pascal legyőzésével minden idők legidősebb profi bajnok lett. "Annak örülnék, ha az amerikaiak közül lenne valaki, az oroszok statikusan bokszolnak, és kétes meccseket is meg tudnak nyerni, mert a profivilágban is van egy kis sandaság. Amerikában viszont nincs mese, a jobb nyert, Zsoltot is megtapsolták, mikor kiütötte az amerikai ellenfelét. Hopkinsnak örülnék, mert a stílusa hasonló, mint a hétvégi ellenfélé volt, és amikor kikapott, akkor is csak olyan meccseket vesztett el, mint az Ottke elleni. Azt nálam nem is vesztette el: a német otthon bokszolt, a pályája végén járt, ajándékoztak neki egy vb-címet."

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Kovács és Erdei sokat beszélget, de ritkán a bokszról

Kovács István ezzel szemben a 46 éves bajnoktól óvná leginkább barátját: "Cleverly a legkönnyebben verhető, mert még nagyon friss, kiforratlan világbajnok, és ingadozik a formája. Hopkins a legnehezebb, mert nagy igényekkel él, és hihetetlen tudás birtokában van."

Kapkodnia egyik megkérdezett szerint sem kell Erdeinek, úgy tartják, három-négy meccs, avagy másfél-két év mindenképpen benne van még. Ahogy Balzsay Károly fogalmaz: "Zsolt nagyon komoly edzettségi állapotban van, sosem volt egy link srác, nem hagyott ki edzéseket, csak sérülés miatt."

Gálát még nem lehet rá építeni

Erdeit mintegy hétszázan buzdították legutóbb Atlantic Cityben, remek hangulatot teremtve a meccsre. Balzsay és Csötönyi szerint ennek is lehet jelentősége a következő összecsapás megszervezésében, Kovács István ugyanakkor másképp látja a kérdést.

Forrás: AFP/Getty Images/Al Bello

"Fantasztikusan nagy dolog, hogy ilyen kis ország sportolóját ennyien buzdítják Amerikában a helyszínen, de ez még kevés ahhoz, hogy gálát alapozzanak rá odakint. Ha Madáré lett volna az egyetlen meccs azon az esten, akkor ennyien is lettek volna a csarnokban. A közönség jól mutatja, hogy mennyire szeretik Zsoltot, de ma még kellenek az amerikai húzónevek, ugyanakkor remélem, Zsolt is hamarosan eljut oda, hogy húzónév legyen odakint" - fejtegette a korábbi pehehelysúlyú világbajnok.

Tizenkét menetes háború

Hopkins legutóbb Jean Pascalt verte meg, a kanadai a vereség után ismét hazai pályán lépne szorítóba. A Profiboksz.hu internetes oldal úgy tudja, Pascal promótere, Yvon Michel egy Tavoris Cloud elleni IBF világbajnoki mérkőzésen dolgozik, a B terv viszont Erdei Zsolt kihívása.

Lou DiBella szerint a kanadai és a magyar stílusa garancia egy tökéletes egymás elleni mérkőzésre: "Ez a két fickó biztos, hogy nagyszerű show-t csinálna a rajongóknak. Egymást váltaná a sok pofon, amiből tizenkét menetes háború kerekedne. Tényleg nem tudom, hogy ki nyerne. A hét elején felhívom Yvon Michelt, hogy ez ügyben beszéljek vele."

Erdei maga kész szembenézni a Pascallal. "Úgy érzem, ugyanolyan fizikai állapotban vagyok, mint mikor először világbajnok lettem. Újra meg akarom szerezni a bajnoki övet, és ezért bárki ellen kiállok, legyen az Pascal vagy más bunyós. Most kiveszek egy rövid pihenőt, és utána a csapatommal megvizsgáljuk, hogy mi a rendelkezésre álló legjobb lehetőség a számomra" - mondta.