Vágólapra másolva!
Noha a eugene-i Gyémánt Liga-viadalon a jamaicai Steve Mullings 9,80 mp-cel győzött, mégsem ő vezeti a férfi 100 m ranglistáját, miután az amerikai Tyson Gay egy clermonti versenyen 9,79 mp-cel lett első.

A világ második leggyorsabb emberének számító Gay kiváló rajt után fokozatosan húzott el riválisaitól és nyert biztosan, ideje pedig mindenképpen figyelmeztető lehet a világcsúcstartó jamaicai Usain Bolt számára, aki kedden Ostravában és múlt csütörtökön Rómában is 9,91 mp-cel győzött.

Gay mögött a jamaicai Nickel Ashmeade 9,96 mp-cel lett második, a trinidadi Keston Bledman pedig 9,99-cel harmadik.

Az Eugene-ben a Gyémánt Liga viadalán futott férfi 100 is sokáig emlékezetes marad, mivel a távot hatan tették meg 10 mp-en belül. A nagy visszatérő, a 2004-es olimpiai bajnok, s négyéves eltiltása után tavaly óta ismét versenyző amerikai Justin Gatlin például hiába futott 9,97 mp-et, csupán a hatodik helyet szerezte meg.

A július 30-án Budapesten sorra kerülő Gyulai István Emlékverseny két meghívottja, az amerikai Darvis Patton és a jamaicai Michael Frater egyaránt 9,94 mp-cel zárt, de ez sem volt elég a dobogóhoz, Patton negyedik, Frater ötödik lett.

Eugene-ben a női vágtázók is parádéztak: az amerikai Carmelita Jeter válaszolt jelenlegi legnagyobb riválisának, a jamaicai Veronica Campbell-Brownnak, aki kedden Ostravában 10,76 mp-cel érte el az év legjobbját. Jeter válaszként fantasztikus 100-at produkált szombaton, s minden idők hetedik leggyorsabb futásával, 10,70 mp-cel nyert. A riválisai is gyorsak voltak, és sokat elárul a viadalról, hogy az olimpiai és világbajnoki címvédő jamaicai Shelly-Ann Fraser 10,95 mp-cel csak a negyedik lett.