Vágólapra másolva!
Három-három magyar női, illetve férfi versenyző utazhat az öttusázók idei Világkupa-sorozatának júliusi, londoni döntőjére, amelyen gazdára találnak az első olimpiai kvóták.

Az ötkarikás tesztversenynek is tekinthető döntőben Kovács Sarolta, Gyenesei Leila és Tóth Adrienn, valamint Marosi Ádám, Demeter Bence és Kasza Róbert vehet rész a magyar színek képviseletében.

A döntős szereplés kiharcolásához a Vk-sorozat egyes állomásain kellett jól szerepelni. A széria február végén az egyesült államokbeli Palm Springsben kezdődött, ahol a 2009-ben világbajnok Marosi ezüstérmet nyert. A Kairóba tervezett márciusi versenyt az ottani feszült politikai helyzet miatt törölték.

Áprilisban Sassari volt a házigazda, a szardíniai viadalon Marosi győzött. Három hete Százhalombattán találkoztak a legjobb öttusázók, a múlt héten pedig a kínai versenyen gyűjthették pontjaikat azok, akiknek erre még szükségük volt. Csengtuban (Chengdu), a tavalyi világbajnokságra épített központban is volt magyar dobogós: Demeter harmadik lett.

A Világkupa-döntőt - melyen a két győztes jut olimpiai kvótához - július második hétvégéjén rendezik Londonban. A vívást és az úszást a Crystal Palace nemzeti sportközpontban, a lovaglást és a kombinált számot pedig a Greenwich Parkban bonyolítják le. Ezen a helyszínen rendezik majd az olimpiai öttusaversenyt is.