Vágólapra másolva!
Ungvári Miklós aranyérmet szerzett a 66 kg-os kategóriában az Isztambulban zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján. A 48 kg-os Csernoviczki Éva ezüstérmet nyert.

Ungvári Miklós az első fordulóban a görög Georgesz Azoidiszt, majd a - világ- és Európa-bajnok brit Craig Fallont búcsúztató - lengyel Pawel Zagrodnikot dobta ipponra, a francia Pierre Duprat-t két vazaarival múlta felül, az elődöntőben pedig az orosz Alim Gadanovot verte az aranypontig tartó hosszabbításban.

A súlycsoport korábbi kétszeres Eb-aranyérmese ötödik mérkőzésén az azeri Tarjan Karimov találkozott, akitől januárban kikapott eddigi egyetlen találkozójukon, a bakui Világkupa-viadalon. Az MTK-Erzsébetváros versenyzője egy páros intést követően jukónyi előnybe került, miután főként a védekezésre összpontosító ellenfelét ismét figyelmeztették. A bíró viszont a hajrában a 31 éves magyart is intette, így egy-egy jukó után jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. Ennek második percében a ceglédi születésű dzsúdós nagyívű lábszárátforgatást mutatott be ellenfelén, és jukóval nyert.

Ungvári - aki harmadik Eb-aranyérme mellé 2500 eurót kapott - öccsének, a Karvaly becenévre hallgató Attilának ajánlotta érmét, akinek versenyengedélyét doppinggyanú miatt nemrég felfüggesztették.

"A testvéremért küzdöttem az egész Európa-bajnokságon" - mondta Ungvári. "Egy éremért jöttem ide, amelyet az öcsémnek akartam ajánlani, aki nem lehetett itt, és aki szerintem hasonlóképpen szerepelt volna. Ha nem hiszem, akkor ő higgye, tüzünket helyettem őrizze! Innen is üdvözlöm édesanyámat és Karvalyt, köszönök nekik mindent. De most már megyek lovagolni, mert vár a másik mesterem, jövő héten díjugrató-versenyen kell indulnom!"

A háromszoros vb-harmadik Ungvári Miklós a magyar cselgáncssport 14. Eb-aranyát szerezte, ráadásul 2002 (Maribor) és 2009 (Tbiliszi) után harmadszor lett Európa-bajnok.

Edzője, Bíró Tamás érthető megkönnyebbüléssel mosolygott: "Inkább nem mondom meg, hogy mit gondoltam, amikor másodjára megintették Mikit. Ez az azeri srác nagyon erős és remekül kontrázik, vigyázni kell vele. Azerbajdzsánban nagyon nekiment Miki, dobott kettőt, és már nem tudtunk fordítani. Most sokkal okosabb meccset vívott Ungi."

A tatabányaiak korábbi kétszeres Eb-másodikja, Csernoviczki Éva első mérkőzésén karfeszítéssel győzte az ugyancsak Eb-ezüstérmes olasz Valentina Moscattot, majd ipponnal verte az ukrán Olha Szuhát. A spanyol Oiana Blanco ellen jukógyőzelemmel lépett tovább az elődöntőbe, ott az olimpiai és kétszeres vb-ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok francia Frederique Jossinet-t lábra fogás miatt leléptették.

Csernoviczki ötödik mérkőzésén régi ismerősével, az olimpiai és hatszoros Európa-bajnok román Alina Alexandra Dumitruval találkozott, akitől két győzelem mellett kilencszer kikapott, többek között a pekingi olimpián és a tavalyi Eb-döntőben is. Tizenkettedik összecsapásuk egyetlen értékelhető akciót sem hozott, hosszan keresték egymáson a fogást, majd a bíró páros intést jelzett.

Nem sokkal később a 25 éves magyar kapott figyelmeztetést kilépésért, ezzel riválisa már jukóhoz jutott. A hátralévő időben már nem történt változás, így Csernoviczki sorozatban harmadik Eb-jéről is ezüstéremmel tér haza.

"Az én intésemet nem éreztem jogosnak, mert én indultam, aztán mikor meg többször is ő rohant le a szőnyegről, akkor nem történt semmi. - nyilatkozta a tatabányai dzsúdós. - Sajnálom, hogy ezen múlott, és hogy most nem sikerült legyőznöm Dumitrut."

Edzője és édesapja, Csernoviczki Csaba ugyancsak csalódottan értékelt: "A kettős intés jogos volt, aztán az Évinél valahogy lemaradt egy. Az ő figyelmeztetésénél mindketten kihátráltak egyszerre, ezzel együtt Évi a végén kicsit lehetett volna aktívabb. Így is nagyon szép eddig az út, nehéz volt a sorsolás, Évi megvert egy Eb-ezüstérmest, egy U23-as Európa-bajnokot, egy vb-ezüstérmest, aztán kikapott egy olimpiai bajnoktól. Idén már megverte Dumitrut, és úgy érzem, lesz ez még sokkal jobb is."

Az éremcsaták előtt a csarnokban egyperces gyászszünetet tartottak a reggeli órákban elhunyt Vági Miklós emlékére, aki az európai szövetség (EJU) bírói bizottságának a tagja volt, és olimpián is közreműködött.

A Magyar Judo Szövetséget irányító Tóth László boldogan összegzett: "Fantasztikus nyitónapon vagyunk túl, ez a csapat valami hihetetlen dolgot produkált ma. Nagyon fáj a szívem, hogy Attila nem indulhat holnap, ő is komoly aranyesélyekkel lépett volna tatamira. De folytatása következik!"