Vágólapra másolva!
Central-European Tour elnevezéssel rangos nemzetközi kerékpárverseny-sorozatot rendeznek július 22. és 24. között Magyarországon és Szlovákiában - jelentette beTörzsök Zsolt, a Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón. Az eseményen Pat McQuaid, a nemzetközi szövetség (UCI) elnöke is részt vett, a sportág első számú vezetője szakmai tapasztalataival és lobbitevékenységével segíti a verseny sikeres lebonyolítását.

"Tisztában vagyok vele, hogy a magyar kerékpársport sok nehézséggel küzd és rossz struktúrával működik. Szeretnék ebben, valamint a szakember- és a versenybíróképzésben segíteni, és azt is elérni, hogy minél több rangos kerékpárverseny legyen Magyarországon" - mondta McQuaid, aki UCI-elnökségét megelőzően két évtizeden át versenyszervezéssel foglalkozott.

A sorozat két versenye, a július 23-i Miskolc Nagydíj és a július 24-i Budapest Nagydíj bekerült az UCI 1.2 kategóriás minősítésű viadalai közé, így azokon értékes, az olimpiai kvalifikáció szempontjából is fontos Europe-Tour-ranglistapontokat lehet szerezni. A szervezéssel a miskolci székhelyű Kerékpársport 2000 Sportegyesületnek kettős célja van: az egyik, hogy a pontszerzési lehetőséggel segítse a magyar országúti kerékpárosok világbajnoki és olimpiai kvalifikációját, ezen keresztül pedig részvételüket a 2012-es londoni ötkarikás játékokon, a másik, hogy hozzájáruljon a kerékpársport hazai népszerűsítéséhez.

A Miskolc Nagydíj érdekességének ígérkezik, hogy az Encsből rajtoló versenyzők áttekernek Szlovákiába, majd egy újabb határátlépés után Sátoraljaújhelyen érkeznek célba. A Budapest Nagydíj keretében a Gödöllői-dombságot járják végig a bringások, a befutó pedig a Parlament előtti Duna-szakaszon lesz.

A Central-European Touron a legjobb hazai versenyzők mellett rangos nemzetközi mezőny is rajthoz áll. Jelezte részvételét a világ egyik legjobb csapata, az orosz Itera-Katyusa, valamint a szlovén Tadej Valjavec, aki a 2008-as Tour de France-on a 10., a 2004-es és a 2009-es Giro d'Italián pedig a kilencedik helyen zárt összetettben.

A sajtótájékoztatón ünnepi aktusra is sor került: Pat McQuaid és a hazai szövetség vezetői Furmen Imrét, a magyar kerékpársport legeredményesebb élő alakját, a helsinki olimpia ötödik helyezettjét köszöntötték.

"Miután 1962-ben befejeztem a versenyzést, teljesen elfelejtettek, ami nagyon bántott. Most nagyon meghatódtam, hogy hosszú idő után mégis gondoltak rám" - fogalmazott az ünnepelt.

A Central-European Tour programja:
július 22.:
9.30: Bükkszentlászló-Bükkszentkereszt (egyéni indításos időfutam, 4,5 km)
15.30: Encs-Sátoraljaújhely (mezőnyverseny, 123 km)
július 23.:
13: Szerencs-Miskolc (mezőnyverseny, 155 km)
július 24.:
11: Isaszeg-Budapest (mezőnyverseny, 121 km)