Vágólapra másolva!

"Nagyon jó volt magyarnak lenni Dortmundban" - Eb-arany nélkül is helytálltak a magyar birkózók

A nagy világversenyeken eddig elért kilencvenkilenc aranyérem után a századik győzelem ugyan nem jött össze, ennek ellenére két ezüst- és három bronzérmével kiemelkedően szerepelt a magyar birkózóválogatott a vasárnap zárult dortmundi Európa-bajnokságon.

"Öt érem, négy ötödik hely, azt hiszem, önmagáért beszél" - mondta az MTI-nek Gáspár Tamás, a magyar szövetség főtitkára. "Nagyon jó volt magyarnak lenni Dortmundban."

Az 1986-ban világbajnok sportvezető szerint a jelenlegi válogatott mindhárom szakágban nagyon jó erőkből áll, és a dortmundi szereplés kis szerencsével akár jobb is lehetett volna.

"Lőrincz Tamás és Bácsi Péter csak egy hajszállal maradt le az aranyról, emiatt kicsit csalódottak voltak. Én mindkettejüknek azt mondtam, hogy a látottak alapján ők birkóztak a legjobban, csak éppen nem nyertek, de majd legközelebb sikerül" - nyilatkozta a főtitkár.

"Azért is mondtam, hogy akár még jobban is alakulhatott volna ez az Eb, mert az öt érmesen kívül Kiss Balázst csak súlyos sérülése állította meg, és Sastin Marianna is nagyon közel volt a dobogóhoz. Elégedettek vagyunk a sportolóinkkal, akiknek ezek az eredmények erőt kell hogy adjanak, egyben pedig jelzik, hogy jó úton járunk."

A kötöttfogás 96 kg-os kategóriájának 2009-es világbajnokával, az egyéves eltiltása lejárta után most visszatért Kiss Balázsról hétfőre kiderült, hogy eltört a bordája. "Sajnos most hosszú ideig pihennie kell" - mondta az MTI-nek Struhács György szakágvezető. "Sajnálom őt, látom, hogy megviselte a dolog, ami nem csoda, kicsit sok ez már neki a jóból. Azért én úgy gondolom, össze fogja szedni magát, és a szeptemberi világbajnokságon ereje teljében lesz majd."

Gáspár Tamáshoz hasonlóan a három érmet szerzett kötöttfogásúak irányítója, illetve két kollégája, Gulyás István, a szabadfogásúak és Vatai László, a nők kapitánya is elégedett volt tanítványaival. Utóbbi annak ellenére is, hogy elmaradt az éremszerzés.

"Tényleg jól birkóztak a lányok. Marianna az elődöntőben tulajdonképpen maga vesztette el a meccset, nem az ellenfele nyerte meg. Ő győzni ment Dortmundba, és én biztos vagyok benne, hogy legközelebb ezt a bolgár lányt lemossa majd a szőnyegről. Nagyon el van keseredve, alig lehet vele beszélni, de azzal biztatom, hogy nem ezen a versenyen kellett csúcsformában lennie, hanem majd a szeptemberi vb-n" - nyilatkozta az MTI-nek Vatai László.

Az Eb-n a kötöttfogásúaknál Lőrincz (66 kg) és Bácsi (74 kg) ezüstje mellett a veterán Deák Bárdos Mihály bronzérmes lett, ezzel pályafutása tizenegyedik érmét gyűjtötte be világversenyen. A szabadfogásúaknál a tavalyi vb-n is harmadik Hatos Gábor (74 kg) és a 21 éves Ligeti Dániel (120 kg) lett harmadik.

A magyar birkózók rövid pihenés után kezdik majd meg a felkészülést az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, melyet szeptember 12. és 18. között rendeznek meg Isztambulban.