Vágólapra másolva!
Fokozott óvatosságra inti a Magyar Antidopping Csoport (MACS) a Kínába utazó sportolókat. A hazai doppingellenes szervezet vezetője, Tiszeker Ágnes szerint jelentős kockázata van annak, hogy a versenyzők az ázsiai országban a klenbuterol nevű tiltott szerrel nem szándékos doppingvétséget követnek el.

A MACS első embere az MTI-nek szerdán elmondta: a figyelmeztetés alapjául a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által akkreditált kölni laboratórium és a német város sporttudományi egyetemén működő, a doppingolás megelőzését kutató központ legfrissebb jelentése szolgál.

A kölniek 2010. szeptember 15. és 2011. január 15. között 28, Kínából Németországba visszatért utas vizeletmintáját analizálták, és 22 esetben mutatták ki a béta-2-agonisták közé tartozó klenbuterol jelenlétét. A szer minden bizonnyal szennyeződött élelmiszerrel került a turisták szervezetébe. Kínában - és egyes jelentések szerint Mexikóban - az állattenyésztésben alkalmazzák a klenbuterolt, amely - akárcsak az emberi szervezetbe jutva - szálkásít, és növeli az izomtömeget. Az Európai Unióban az állattenyésztésben is tilos a klenbuterol használata.

Tiszeker Ágnes azt javasolja a Kínába készülő sportolóknak, hogy kerüljék az ott gyártott húskészítményeket, illetve fokozott gondossággal fogyasszanak egyéb élelmiszereket is. Egyúttal azt valószínűsíti, hogy az ügyben hamarosan lépéseket tesznek a sportszervezetek és a doppingellenes küzdelemmel foglalkozó szervek. A Magyar Antidopping Csoport folyamatosan kapcsolatban van a kölni laboratóriummal.

Mindez annak fényében különösképpen figyelemre méltó, hogy a Spanyol Kerékpáros Szövetség kedden felmentette a doppingvád alól Alberto Contadort. A 28 éves versenyzőt január 26-án egy évre tiltotta el hazája szövetsége, mivel tavaly a Tour de France-on a szervezetében klenbuterol nyomaira bukkantak. Contador fellebbezett, és most a javára ítéltek, így megtarthatja 2010-es Tour-elsőségét, és újra versenyezhet. Az eljárás során Contador arra hivatkozott, hogy szennyeződött hússal került szervezetébe az anabolikus hatású tiltott szer. Ha a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) vagy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem fogadja el a mostani döntést, akkor a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulhat.

A MACS vezetője szerint precedens értékű, hogy a WADA egy hasonló ügyben, Dimitrij Ovtcharov esetében nem fellebbezett. A német asztaliteniszezőt felmentették, amikor arra hivatkozott, hogy a Kínában evett szennyeződött étellel jutott klenbuterol a szervezetébe.

"Ezzel együtt azt mondom, hogy Contador esetében még várjunk a végeredménnyel, az ő felmentését én nem venném biztosra. Franciaországban bukott meg Spanyolországból érkezett hússal, és bizonyítani kéne, hogy oda vajon Kínából érkezett-e. Ez az Európai Unióra is feladatot ró az ügyben. Mi most tájékozódunk, hogy idehaza mi a helyzet, mit jelent az élelmiszer-biztonság Magyarországon" - mondta az MTI-nek Tiszeker Ágnes.