Vágólapra másolva!
A kenyai David Rudisha vasárnap 1:41.01 percre javította saját, egy hete elért világcsúcsát férfi 800 méteren a Rietiben zajló atlétikai viadalon.

A 21 éves középtávfutó múlt vasárnap, Berlinben döntötte meg korábbi honfitársa, a dán színekben versenyző Wilson Kipketer 1:41.11 perces rekordját. Az akkori 1:41.09-es időből a mostani, olaszországi viadalon nyolc századot sikerült faragnia. Kipketer 1997. augusztus 24-e óta tartotta a világcsúcsot.

A viadalon férfi 100 méteren a jamaicai Nesta Carter villogott, aki 9.78 mp-cel beállította az amerikai Tyson Gay idei ranglistavezető eredményét. A férfi 100 döntője ugyanakkor nem csupán a két napja Gaytől Brüsszelben hat századdal vereséget szenvedett Carterről szólt.

A nagyon gyors rieti pályán ugyanis egészen elképesztő eredményeket produkáltak a futók: a 0,9 m/mp-es hátszélben Carter mellett még négyen futottak 10 mp-en belül, de a hatodik és a hetedik helyen célba ért sprinterek is kereken 10 mp-t értek el.

Ott volt a mezőnyben az Európa-bajnok Christophe Lemaitre, az első fehér bőrű futó, aki 10-en belül tudta lefutni a távot. A fiatal francia ezúttal sem okozott csalódást, 9.97 mp-re javította egyéni legjobbját, amivel a negyedik lett.

Pars Krisztián hetedik helyen végzett a férfi kalapácsvetők versenyében, mely a szakág nemzetközi sorozatának utolsó előtti állomása. Az olaszországi viadalon az Európa-bajnoki bronzérmes nehézatléta 75,81 méterrel, önmagához képest visszafogott eredménnyel zárt. A nemzetközi szövetség honlapja szerint a versenyt a japán Murofusi Kodzsi nyerte kiváló, 80,99 méteres dobással.