Vágólapra másolva!
Három ezüst- és egy bronzérem után az utolsó szombati 1000 méteres döntőben Szabó Gabriella és Csipes Tamara révén sikerült aranyat is szereznie a magyar küldöttségnek. A női kajak kettesek mellett egyéniben Kovács Katalin, míg a férfi K2-ben Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos a hajrában csúszott le az első helyről, Vajda Attila (C1) és a Tóth Márton, Mike Róbert kenupáros viszont jó utolsó métereinek köszönhetően lett vb-2, illetve 3.

Az első helyet a Szabó Gabriella, Csipes Tamara kajakos duó szállította, míg a címvédőként indult kajakos Kovács Katalin, valamint a kenus Vajda Attila és a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos kajakpáros másodikként zárt. A Tóth Márton, Mike Róbert kenus duó kellemes meglepetést okozva a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Elsőként a 27-szeres vb-aranyérmes Kovácsnak szurkolhatott a Málta-tavon a szépszámú magyar közönség. A Domino Honvéd 34 éves klasszis versenyzőjének az volt a célja, hogy a gyengébb Eb-szereplés (4. hely) után javítson, és megvédje tavaly, Kanadában kiharcolt címét, amivel a vb-aranyak tekintetében minden idők legeredményesebb kajakosává vált volna.

Az első hely ezúttal nem jött össze: Kovács hiába vezetett 800 m-ig, a németek 21 esztendős tehetsége, Franziska Weber végig tartotta vele a lépést, a táv utolsó részén pedig könnyedén lehajrázta. A végén az elfáradó magyarnak még azért is izgulnia kellett, hogy az ezüstérem meglegyen, hiszen a másik oldalán a svéd Sofia Paldanius is remekült finiselt.

"Nem erre vagyok képes, de most ennyit tudtam mutatni magamból. 'Tizeniksz' év után most érzékelem először azt, hogy ahhoz, hogy az ember jó teljesítményre legyen képes és le tudja adni azt, amire képes, ahhoz nem csak fizikálisan kell rendben lennie, hanem lélekben, fejben, mindenben. Nekem most a fejben rész hiányzik." - mondta Kovács, aki még két számban érdekelt Poznanban, azaz még van lehetősége lehagyni a németek legendás kajakosát, a szintén 27-szeres világbajnok Birgit Fischert.

Következett a kenu egyeseknél az olimpiai bajnok Vajda: a tavaly ebben a számban csak nyolcadik szegedi versenyző előzetesen azt mondta, a célja ezúttal a dobogó. A 27 éves magyar óvatosan kezdett, féltávig megbújt a mezőnyben, 500 m-nél csak ötödik volt, majd a második fél kilométeren riválisait sorra lehagyva fokozatosan jött előre. Az élen a címvédő üzbég Vagyim Menkov haladt behozhatatlannak tűnő előnnyel, de Vajda nem ismert lehetetlent, s az utolsó 200 m-en fantasztikus hajrát produkálva közelített az éllovashoz. A célba szinte egyszerre érkeztek, az óra azonban végül az üzbégnek kedvezett, aki így megvédte címét. Vajdának az ezüst jutott.

"Boldog vagyok, ugyanakkor kicsit sajnálom is, csak 48 századon múlott. Szerettem volna elkapni Menkovot, de a vége nem ment úgy, ahogy akartam. A lényeg azonban az, hogy azok után, amilyen évem volt, amiken keresztülmentem, a sérülésem, szóval ahhoz képest az, hogy csak ilyen kicsit választott el a világbajnoki címtől olyan, mintha aranyat nyertem volna. Édesapámnak ajánlom ezt az érmet, ugyanis a héten volt a születésnapja, és már nem lehettem ott velük" - fogalmazott az eredményhirdetést követően Vajda.

A 11 év szünet után idén ismét együtt versenyező, s az Eb-n második helyet szerzett Kammerer, Vereckei kajakpáros célja is a dobogó volt, s ennek megfelelően is kezdte versenyét. Ötszáz és 750 m-nél is az élen haladt, a németek azonban ott lihegtek a nyakukon, s látszott, hogy izgalmas befutóra van kilátást. A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer fáradni látszott, s a rivális az utolsó centimétereken végül le is hagyta a magyar duót, amely 18 századmásodperces hátránnyal lett második.

"Nagyon jó versenyt mentünk, de sajnos a poznani körülményekkel nem lehet mit kezdeni. 600-700 méternél belementünk egy hínárbokorba, ez kívülről úgy látszódhatott, hogy jönnek fel ránk a németek, pedig mi lassultunk, nem úgy siklott a hajó, mint addig." - mondta a kétszeres ötkarikás Vereckei, aki jövő csütörtökön ünnepli 33. születésnapját. A 32 esztendős Kammerer a hínáros esettel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Olyan volt, mint amikor a Titanic belement a jéghegybe."

A folytatásban a fiatal Tóth, Mike kenupárosnak szoríthattak a magyarok: a duó előzetesen nem tartozott a favoritok közé. A döntő során ennek ellenére végig tartotta a lépést az élen haladókkal, s végül egy remek bronzérmet harcolt ki, amely egyértelműen a kellemes meglepetés kategóriájába tartozik.

"Szerettünk volna jól menni, szerencsére ez sikerült is. Az olimpia felé tekintve: szeretnénk a párosukból kihozni a maximumot." - mondta Tóth.

A végére jött aztán a csattanó, a három második és egy harmadik hely után ugyanis megszületett a magyar küldöttség első aranyérme a vb-n: a friss Európa-bajnok Szabó, Csipes kajakos duó ebben a mezőnyben sem talált legyőzőre. A honvédos magyar kettős már a rajt után az élre állt, és taktikus versenyzéssel ért elsőként a célba úgy, hogy a második helyezett is körülbelül két hajóhosszt kapott tőle. A 21 éves Csipesnek - az olimpiai bajnok kajakos, Csipes Ferenc lányának - ez az első, a 24 éves Szabónak pedig a második vb-címe pályafutása során.

"Tamival nagyon jól tudunk együtt versenyezni, kijövünk a pályára és teljesen egy hullámhosszra kerülünk. A verseny az edzésekhez képest tulajdonképpen már élvezet." - mondta Szabó. Csipes hozzátette: édesapja, egyben edzője nagyon örült az aranyéremnek, bár előzetesen azt mondta: ha nem nyerik meg, ki se szálljanak a hajóból.

A Széles Gábor, Varga Dávid, Nagy Péter, Sarudi Pál összeállítású kenu négyes - amely a kevés nevező miatt előcsatározások nélkül került a fináléba - csakúgy, mint tavaly, hatodikként zárt 1000 m-en.

A vasárnapi program:
500 m-es döntők 10.15
200 m-es döntők 12.30
váltó előfutamok 1500
váltó döntők 15.55

Eredmények, férfiak, K-1:
1. Max Hoff (Németország) 3:29.544 p
2. Tim Brabants (Nagy-Britannia) 3:30.040
3. Aleh Jurenyija (Fehéroroszország) 3:30.128
...21. (a C döntőben 3.) KUCSERA GÁBOR

K-2:
1. Martin Hollstein, Andreas Ihle (Németország) 3:13.024
2. KAMMERER ZOLTÁN, VERECKEI ÁKOS 3:13.204
3. Ilja Medvegyev, Anton Rjakov (Oroszország) 3:15.736

K-4:
1. Franciaország 2:54.103
2. Fehéroroszország 2:55.843
3. Csehország 2:56.023
...11. (a B döntőben 2.) MAGYARORSZÁG (DOMBI RUDOLF, SZALAI TAMÁS, KÖKÉNY ROLAND, HADVINA GERGELY)

C-1:
1. Vagyim Menkov (Üzbegisztán) 3:51.721
2. VAJDA ATTILA 3:51.921
3. Sebastian Brendel (Németország) 3:53.837

C-2:
1. Alexandru Dumitrescu, Victor Mihalachi (Románia) 3:37.317
2. Andrej Bahdanovics, Alekszandr Bahdanovics (Fehéroroszország) 3:37.325
3. TÓTH MÁRTON, MIKE RÓBERT 3:38.057

C-4:
1. Fehéroroszország 3:18.724
2. Románia 3:20.548
3. Németország 3:20.616
...6. MAGYARORSZÁG (SZÉLES GÁBOR, VARGA DÁVID, NAGY PÉTER, SARUDI PÁL) 3:26.036

Nők, K-1:
1. Franziska Weber (Németország) 3:57.544 p
2. KOVÁCS KATALIN 4:00.124
3. Sofia Paldanius (Svédország) 4:00.280

K-2:
1. SZABÓ GABRIELLA, CSIPES TAMARA 3:34.30
2. Carolin Leonhardt, Silke Hörmann (Németország) 3:37.426
3. Juliana Szalahova, Anasztaszja Szergejeva (Oroszország) 3:37.554