Vágólapra másolva!
A kajakos Folláth Vivien aranyérmet szerzett 5000 méteren a poznani kajak-kenu világbajnokság szombati versenynapján. A 28 éves szolnoki versenyző korábban, a maratoni távon már ért el világbajnoki győzelmet.

Magyar szempontból rosszul kezdődtek a vb-n idén először szereplő táv fináléi, a kenu egyesek versenyében indult Fürdök Gábornak ugyanis mindössze néhány másodpercig tartott a verseny, mivel a rajt után közvetlenül összeakadt egyik riválisával és mindketten beborultak a vízbe.

"A rajt előtt már szóltam a versenybíróknak, hogy túl közel állítanak minket egymáshoz, és ebből baj lesz. Sajnos ez nem érdekelte őket, meg akartam előzni egy japán versenyzőt egyből a start után, s ugyanez volt a terve a lengyel fiúnak, végül is ő jött nekem. Három húzást tettem ezen a világbajnokságon, utána kirepültem a hajóból, akkora ütést kaptam. Visszamentem a versenybíróhoz, de akkor persze már hiába" - mondta el a részleteket Fürdök Gábor.

A folytatás azonban annál jobban sikerült. A női kajakosok között szereplő Folláth Vivien már az első, nagy kör után elszakadt a mezőnytől brit és fehérorosz társával együtt, és ez a trió egészen az utolsó körig együtt haladt. A hajrában aztán a magyar lerázta magáról riválisait, és a piros-fehér-zöld színbe öltözött drukkerek ütemes tapsától kísérve nagy előnnyel, elsőként haladt át a célvonalon.

"Kemény volt, keményebb, mint egy maratoni verseny. Nagyon megzavart, hogy csúszott a rajt, éhes voltam, amikor elindult a verseny, és tartottam tőle, hogy emiatt nem bírom majd végig. Akkor nyugodtan meg, amikor kialakult a vezető boly, és én ott voltam köztük" - nyilatkozta Folláth Vivien. "Bevetettem minden trükköt, amit a maratoni versenyeken megtanultam, iramváltások, helyezkedés, lökdösődés, ezek sokat segítettek. Az utolsó körben robbantottam, a másik két lány pedig összeütközött egymással, persze azért nem csak a szerencsének köszönhetem a győzelmem. Maratoni aranyérmem már volt, most van gyorsasági világbajnokságról is, boldog vagyok és köszönöm edző-édesapámnak, hogy segített a felkészülésben."

Forrás: MTI

A szintén kajakos Gyökös Lajos nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, s végül kilencedikként zárt.

A vasárnapi zárónapon előbb az 500 m-es döntőket rendezik öt magyar hajóval, majd fél egykor a 200 m-es finálék következnek négy magyar egységgel. Délután három órától a váltók előcsatározásai és döntői zárják a poznani vb-t.

Storcz Botond értékelése

"Ha kivehetnénk 1000 méterről a K1-et és a K4-et, vagyis azt a két számot, amiben nem jutottunk A döntőbe, akkor tökéletesen elégedett lennék. Természetesen nem vehetjük ki, majd hosszabb elemzés tárgya lesz, hogy a férfi kajakosoknál mi a sikertelenség oka" - kezdte értékelését a szombati nap után Storcz Botond szövetségi kapitány."

"Szabó Gabi és Csipes Tamara fantasztikusan ment. Pillanatnyilag az egész mezőnyből ők érzik a legjobban, hogyan kell felépíteni egy 1000 párost. Megcsinálták, amit kitaláltak, amit tudnak, ők a legjobbak a világon ebben a számban. Kovács Kati idén ezüstöt nyert, ő azt mondja, ez nem az ő éve. Szerintem meg ilyen a verseny, most volt nála jobb. Vajda Attila és a Kammerer Zoltán-Vereckei Ákos duó ezüstjénél semmiféle hiányérzetem sincs. Attila a nehéz évkezdet után végigküzdötte a nyarat, ma pedig végigküzdötte a távot. Van annyira tehetséges, hogy ha normálisan tud dolgozni, akkor felállhat a dobogóra, nagyon jó ez a második hely."

"Kammererék odatették magukat, megcsinálták, amit tudnak, amit az edzésen is gyakoroltak. A hínárra nem lehet felkészülni, nem volt szerencséjük, majd a következő alkalommal. A Mike-Tóth kenupáros érme hatalmas bravúr. Tavaly ötödik helyünk volt a vb-n, idén az Eb-n negyedik lett a magyar hajó, most meg itt az érem. Azt jelenti, hogy ezen a távon is tudunk ütőképes egységet kiküldeni a világversenyekre" - folytatta Storcz.

"200 méteren felemás a mérleg. A lányok teljesítették a mai feladatot, Natasa éppen annyit adott ki magából, amennyi a továbbjutáshoz kellett. A C1-ben nagyon örülök Kovács Gergely döntőjének. Stabilan ment egész nap, nem fért hozzá kétség, hogy a világbajnoki fináléban a helye. A Kovács-Végh páros sajnos nem volt elég erős a döntőbe jutáshoz."

"Molnár Péternél nem láttam ma nagyobb hibát, az az érzésem, hogy a jelenlegi formájában ennyi volt benne, vannak nála jobbak a világon több mint kilencen, így nem kerülhetett döntőbe. Dombi Rudolf és Beé István a második helyért küzdött, amikor felborult a hajó. Majd vissza kell nézni a felvételeket, hogy mi lehetett a baj. Kár érte. 5000 méteren nagyon örülök Folláth Vivien aranyérmének, rutinos hosszú távú versenyző, megérdemelte a világbajnoki címet, gratulálok neki!" - zárta szavait a kapitány.

az 5000 méterese versenyek eredményei:
férfiak:
K-1, világbajnok:
Ken Wallace (Ausztrália) 20:01.338 p
2. Max Hoff (Németország) 20:03.574
3. Maximilian Benassi (Olaszország) 20:06.670
...9. GYÖKÖS LAJOS 21:07.750

C-1, világbajnok:
Ronald Verch (Németország) 23:24.342 p
2. Jose Luis Bouza (Spanyolország) 23:26.398
3. Marian Ostrcil (Szlovákia) 23:38.070
Fürdök Gábor nem fejezte be a versenyt.

nők:
K-1, világbajnok:
FOLLÁTH VIVIEN 22:44.927
2. Marina Paltaran (Fehéroroszország) 22:53.079
3. Anne Rikala (Finnország) 23:07.683

A vasárnapi program:
500 m-es döntők 10.15
200 m-es döntők 12.30
váltó előfutamok 15 ó
váltó döntők 15.55