Vágólapra másolva!
Doppingvizsgálatra sietett, majd elfelejtett nyilatkozni Kis Gergő az úszó-Eb-n, miután lemaradt a dobogóról nyolcszáz gyorson. Dara Eszternek felettébb bevállalós programot állított össze edzője, míg Mutina Ágnes és Verrasztó Evelyn simán döntőbe jutott kétszáz gyorson, utóbbi még pihengetett is kicsit saját bevallása szerint.

Kis későn kapcsolt, Mutina másodikként döntős - napi összefoglaló, eredmények

Annyira megszoktuk már Kis Gergő szemtelenül ellenállhatatlan hajráját, és azt, hogy rutinszerűen felülmúlja önmagát, hogy amikor csak egyetlen századmásodpercet javít legjobbján - egyszersmind az országos csúcson -, akkor csalódottak vagyunk. Nemcsak a szurkolók, hanem leginkább ő maga - a nyolcszáz méteres gyorsúszás döntője után, ahol címvédő létére "csak" negyedik lett. Hogy lemaradt a dobogóról, annyira kiborította, hogy nyilatkozat nélkül elrohant - igaz, sietnie kellett a doppingminta leadásához.

Kis helyett edzője, Farkas András beszélt: "Hát ennyi sikerült, mi a fenét csináljunk? A gyengébbik számában, a négyszáz gyorson bronzérmes lett, itt meg csak negyedik. De mennyivel erősebb volt ez a mezőny! Persze, hogy nem vagyok boldog, Gergő meg egyenesen kiborult, de össze kell szednie magát, magunkat, a vasárnapi négyszáz vegyesre."

Az ajkai úszó később sem jött vissza, úgy tűnik, nemcsak a doppingvizsgálat akadályozta, hanem lelki trauma is.

Forrás: MTI
Kis elúszott, és már nem jött vissza

A péntek nem bővelkedett magyar sikerekben, a kétszáz méteres női gyorsúszás elődöntője azért szolgált örömteli eseménnyel: a csütörtöki Európa-bajnok magyar váltó két tagja könnyedén úszott be a szombati fináléba. Mutina Ágnes a második, Verrasztó Evelyn a negyedik helyen - saját futamukban pedig második és harmadik pozícióban az olimpiai és világbajnok olasz Federica Pellegrini, az egész Eb talán legfényesebb csillaga a mögött.

A Jövő SC két klasszisa Kissel ellentétben bőbeszédű volt.

Mennyiben más egyéni kétszáz gyorsot úszni, mint a váltóban?
Mutina: Nekem nem sokban, én tegnap az első ember voltam, perszer tudtam, hogy ott jön majd utánam még három lány, ha az ember nem csak önmagáért úszik, az egészen más. Azért ott teljesíteni kell - persze, egyéniben is.

Verrasztó: Azért ez más volt, mint a tegnapi. Akkor az utolsó csepp energiámat is kiadtam magamból, akkora harc volt. Most egy kicsit pihengettem, csak az volt a fontos, hogy döntőbe kerüljek, de azért így is jó volt.

Huszonnégy órán belül lehet-e kétszer érzelmi csúcsra futtatni magát az embernek?
Mutina: Nagyon nehéz, főleg, hogy kétszer ugyanazt a számot kell leúsznia az embernek. Ma reggel úgy keltem fel, hogy hú basszus, már megint egy kétszáz gyorsat kell úszni teljes erőből. Pláne úgy, hogy nekem a kétszáz gyors a főszámom, és ki kell tenni magamért.

Verrasztó: Szerintem is igen nehéz egymás után kétszer ugyanazt a számot leúszni. Száz gyors esetében még csak-csak elmegy, de kétszázat megint leúszni, amikor az első száz után jön még a második is, hát az nagyon nehéz.

Dara Eszter a magyar válogatott sztahanovistája. A Kőbánya SC húszéves mindenese hat egyéni számot vállalt be az Eb-n, váltóban pedig további három távot. Most a százméteres pillangóúszás döntőjébe került nyolcadikként, s ott remek teljesítménnyel hatodik lett.

Tudatosan időzítette egy magyar érem nélküli napra ezt a helyezést, hogy legyen ideje a médiának vele is foglalkozni?

"Ez teljesen véletlen volt, különben is, mindennap úszom, s ez már az ötödik napja az Eb-nek, kezdek fáradni. Egyébként a száz pillangó a főszámom, igyekeztem kitenni magamért. Életemben nem úsztam még ennyit egy versenyen, indultam ötven pillangón, a négyszer százas vegyes váltóban, külön száz gyorson, reggel kétszáz gyorson, száz háton, száz pillén, és még hátra van a kétszáz pillangó, meg talán a gyorsváltó is. Szerintem ilyet senki nem csinál, az edzőm, Turi György rendesen bevállalta magát az én kontómra. Ezzel az idővel jelenleg elégedett vagyok, jelenleg, mert jövőre sokkal jobban szeretnék úszni. Remélem, a vasárnapi váltóra marad még erőm, ott majd a csapatért kell úsznom, s az mindennél fontosabb."