Vágólapra másolva!
Három magyar szerepelt az úszó-Eb péntek délutáni fináléiban. Nyolcszáz gyorson a címvédő Kis Gergő negyedik lett, Gyurta Gergely nyolcadik, száz pillangón Dara Eszter hatodiknak ért célba. Mutina Ágnes és Verrasztó Evelyn döntőbe jutott kétszáz gyorson, előbbi összesítésben a második legjobb időt érte el. A nap fő számát, a férfi száz gyorsot Peking olimpiai bajnoka, a francia Alain Bernard nyerte.

Kist trauma érte, Verrasztó pihengetve jutott döntőbe - helyszíni riport

Kis Gergő futamgyőztesként, összesítésben a harmadik legjobb idővel került a nyolcszáz gyors döntőjébe, míg Gyurta Gergely - aki előző este még fő távján, ezerötszázon versenyzett a fináléban - némi meglepetésre kvalifikálta magát.

"Négy másodpercre vagyok az oszágos csúcsomtól, ami nem rossz, de picivel jobbat szerettem volna menni. Hiába, a reggeli úszás nem az igazi, legalább is nekem, s főleg a táv elején. Aztán a fele után éreztem, hogy bírom, meg lassú is volt az iram, ezért húztam bele hétszáznál, de az utolsó ötvenet nem úsztam teljes erőből. A döntő? Meglátjuk, mit hoz péntek, 13-a" - fejtegette Kis Gergő az elődöntő után.

A versenyen Kis egy századdal megjavította az országos csúcsot, ennek ellenére csak negyedik lett. A magyar címvédő a táv első felében maradt le kissé, majd hiába kapaszkodott fel, a később győztes francia Sebastien Roualult és a német Christian Kubusch már nagyon meglépett. A dobogó harmadik fokára Samuel Pizzetti állhatott, Gyurta Gergely utolsó lett.

A kétszáz méteres női gyors második elődöntőjében Mutina Ágnes és Verrasztó Evelyn második, illetve a harmadik helyen végzett, ezzel mindketten bejutottak a döntőbe. "Nagyon szurkoltam Áginak, hogy jól menjen, mert nagyon fáradt voltam. Szerencsére ő nem rám figyelt, a saját tempóját úszta. Nekem ez messze nem a legjobb eredményem, noha idén a legjobb" - nyilatkozta Verrasztó.

Női kétszáz mellen az orosz Anasztaszja Csaun lehajrázta a végig vezető dán Pedersent, majd a nap legfontosabb számában, a száz férfi gyorson a szám olimpiai bajnoka, Alain Bernard győzött - a francia három századdal előzte meg Jevgenyij Lagunovot. "Egy olimpiai bajnok sem tudja mindig, hogyan kell nyerni, nagyon nehéz futam volt" - kommentálta győzelmét a pekingi játékok legjobbja, akinek a budapesti városnézés már nem fért bele a programjába.

Balog Gábor a kétszáz hát második elődöntőjében nyolcadik, összesítésben tizennegyedik lett. A nap utolsó döntőjében indult Dara Eszter, a száz pillangó azonban Sarah Sjöström és Therese Alshammar csatájáról szólt. A két svéd közül az előbbi, a tizenhetedik életévét még mindig nem betöltött Sjöström nyerte a futamot, sőt Alshammar annyira elfáradt a végére, hogy másodiknak befurakodott elé a brit Francesca Halsall. Dara végül hatodik lett.

Az ötven mell első elődöntőjében Bodor Richárd nyolcadiknak ért célba, ahogy a második futamban Financsek Gábor is.

Hatodik lett a Reisinger, Kormos páros

Akárcsak a délelőtti selejtezőben, a délutáni döntőben is a hatodik helyet szerezte meg a Reisinger Zsófia, Kormos Villő páros a női szinkrontoronyugróknál. A nyolc duót felvonultató mezőnyben a hazaiak 277,74 pontot gyűjtve előztek meg két riválist, az olaszokat és a románokat. Az első három helyen a német (319,68), az ukrán (306,30) és a brit (300,66) kettős végzett a fináléban.

A férfi műugrók háromméteres számában viszont sem Turi Marcell, sem Kelemen Tamás nem jutott döntőbe. A kora délutáni selejtezőben 31 induló között Turi a 27., Kelemen pedig a 30. lett.

Gyurta kegyetlenül elfáradt, de lelkes maradt

A kétszáz mellen csütörtökön aranyat szerző Gyurta Dániel nagyon várja a vasárnapot, mikor a 4x100 méteres vegyesváltóban kap komoly szerepet.

"Nagy kedvvel várom az újabb rajtot, s igyekszem megtenni mindent a csapatért, a minél jobb helyezésünkért" - mondta pénteken az MTI-nek Gyurta. "Ezzel együtt nincsenek, nem is lehetnek olyan vérmes reményeink, mint a lányoknak a 4x200-as gyorsváltóban voltak. De mi is rettenetesen fogunk igyekezni, ígérem. Kiváló állapotban vagyok, azzal együtt is, hogy a tegnapi 200-as döntőben azért kegyetlenül elfáradtam. Na de mi ez egy Eb-arany adta örömhöz képest?"

Eredmények

női szinkrontoronyugrás:
1. Christin Steuer, Nora Subschinski (Németország) 319,68 pont
2. Julija Prokopcsuk, Aljona Csaplenko (Ukrajna) 306,30
3. Monique Gladding, Megan Sylvester (Nagy-Britannia) 300,66
...6. REISINGER ZSÓFIA, KORMOS VILLŐ (Magyarország) 277,74

férfi 800 m gyors, Európa-bajnok:
Sebastien Rouault (Franciaország) 7:48.28 perc
2. Christian Kubusch (Németország) 7:49.12
3. Samuel Pizzetti (Olaszország) 7:49.94
4. KIS GERGŐ (MAGYARORSZÁG) 7:51.93 - országos csúcs
...8. GYURTA GERGELY (MAGYARORSZÁG) 7:59.95

200 m női mell, Európa-bajnok:
Anasztaszja Csaun (Oroszország) 2:23.50
2. Sara Nordenstam (Norvégia) 2:24.42
3. Rikke Möller Pedersen (Dánia) 2:24.99

100 m férfi gyors, Európa-bajnok:
Alain Bernard (Franciaország) 48.49 mp
2. Jevgenyij Lagunov (Oroszország) 48.52
3. William Meynard (Franciaország) 48.56

100 m női pillangó, Európa-bajnok:
Sarah Sjöström (Svédország) 57.32 mp
2. Francesca Halsall (Nagy-Britannia) 57.40
3. Therese Alshammar (Svédország) 57.80
...6. DARA ESZTER (MAGYARORSZÁG) 58.79