Vágólapra másolva!
A címvédő Kis Gergő, valamint meglepetésre Gyurta Gergely is bejutott a férfi 800 méter gyors döntőjébe a margitszigeti úszó Európa-bajnokságon. Dara Eszter, Kozma Dominik és Takács Krisztián elődöntőbe jutott csütörtök délelőtt, kétszáz női mellen viszont nem termett babér.

Két magyar is döntőbe jutott csütörtök délelőtt a vizes Eb-n. Kis Gergő okos versenyzéssel biztosan, 7:55.87 perccel nyerte futamát 800 gyorson, ami összesítésben a harmadik időt jelentette.

A mindössze tizennyolc éves Gyurta szerda este még az 1500 méter fináléjában volt érdekelt, s lett hetedik, csütörtök délelőtt pedig ismét kiválóan teljesített, féltávnál robbantott, s végül nagy egyéni csúccsal, 7:59.13 perces idővel, futammásodikként biztosította helyét a péntek esti fináléban.

Dara, Kozma és Takács döntőért úszhat

Dara Eszter a 11. helyen jutott elődöntőbe női száz pillangón. A húszéves versenyző a csütörtök délelőtti előfutamok során 59.30 másodperces eredménnyel csapott célba, ami biztos továbbjutást ért. A másik három magyar közül Tompa Orsolya (1:00.50 p) a huszadik, Bordás Beatrix (1:01.08 p) a huszonnegyedik, Kiss Adél (1:03.98 p) pedig a negyvenegyedik helyen végzett. A szám elődöntőjét csütörtök délután rendezik.

Kozma Dominik és Takács Krisztián száz gyorson jutott tovább. Kozma 49.79-cel a tizenhetedik, Takács Krisztián pedig 49.91-es egyéni csúcsával a tizennyolcadik eredményt érte el, ám mivel több országból is kettőnél többen megelőzték őket, a kvalifikációs szabályok szerint előrébb kerültek a tizenharmadik, illetve tizennegyedik helyre. Az elődöntőt csütörtökön délután rendezik. A másik két magyar közül Makány Balázs (50.17 mp) a huszonnegyedik, Keresztes Mátyás (51.59 mp) pedig az ötvenkettedik lett.

Négyből egy magyar versenyző sem jutott elődöntőbe a női kétszáz mell előfutamaiból. A legjobb időt a futamát megnyerő Bor Katalin úszta, ám 2:36.89 perces eredménye csak a huszonnegyedik helyhez volt elég. A másik három magyar közül Bucz Eszter (2:37.11 p) a huszonhetedik, Kovács Réka (2:37.35 p) a huszonnyolcadik, Böszörményi Borbála (2:38.02 p) pedig a harmincadik lett.