Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka arany-, Verrasztó Evelyn pedig ezüstérmes lett csütörtökön 200 m vegyesen a margitszigeti úszó Európa-bajnokságon. Hosszú 2:10.09 perces új Európa-bajnoki csúccsal csapott a célba, míg honfitársa mindössze egyetlen századdal maradt el tőle. A harmadik helyen a brit Hannah Miley végzett 2:10.89-cel.

Komoly magyar éremesély mutatkozott a nők 200 méteres vegyes úszásában, a döntőbe ugyanis Hosszú Katinka a második, Verrasztó Evelyn pedig a harmadik legjobb idővel került be. Hosszú a szerda délutáni elődöntő első futamában 2:11.84 perccel első lett, Verrasztó pedig a második nyolcasban a francia Camille Muffat (2:10.92) mögött 2:11.86-tal a második.

Muffat mellett ott volt a mezőnyben a 400 vegyes Európa-bajnoka, a brit Hannah Miley is, az érem négyük között dőlhetett el.

Pillangón Muffat nagyon elhúzott, Hosszú és Verrasztó üldözte, háton is ez a hármas fordult az élen, ám mellen a francia nem tudott elhúzni, így az utolsó 50-re maradt a döntés. Gyorson elképesztő hajrát nyitottak a magyarok, Hosszú végül egy századdal megelőzve Verrasztót Európa-bajnok lett, 2:10.09-es eredménye új Európa-bajnoki csúcs.

"El sem tudom mondani, mennyire boldog vagyok. A 400 m vegyes után, amit nem sikerült megnyernem, hallottam egy-két rosszindulatú megjegyzést, például, hogy dresszúszó vagyok, tavaly az egésztestes ruhában tudtam nyerni, idén meg már nem. Most bebizonyítottam, hogy ez nem így van" - nyilatkozott Hosszú. "Ezt a versenyt a mellúszásommal nyertem meg, mert bár időben nem voltam sokkal jobb, mint tegnap, de a mai technikámmal sokkal több maradt bennem a végére. Délelőtt Bodor Ricsi és Cseh Laci segített "összerakni" a mellúszásomat, ezért nagyon hálás vagyok nekik. Időben 2:10 alatt akartam végezni, de nem lehetek elégedetlen, hiszen győztem."

Forrás: MTI
Forrás: MTI

"Jó versenyt csináltunk, de én személy szerint lehettem volna egy kicsit gyorsabb is, mondjuk egy századdal" - kezdte értékelését Verrasztó Evelyn. "Nem tudom, más mit érezne a helyemben, én azért egy kicsit csalódott vagyok. Ha viszont már valaki megvert, annak örülök, hogy ez Katka volt. Előzetesen 2:09-es időt szerettem volna úszni. A közönség fantasztikus volt, sokat segített nekünk az utolsó hosszon."

Eredmény, női 200 vegyes:
1. Hosszú Katinka (magyar) 2:10.09
2. Verrasztó Evelyn (magyar) 2:10.10
3. Hannah Miley (brit) 2:10.89
4. Camille Muffat (francia) 2:12.04
5. Miriea Belmonte (spanyol) 2:12.21
6. Lara Grangeon (francia) 2:14.25
7. Francesca Segat (olasz) 2:15.08
8. Louise Jansen (dán) 2:17.37