Vágólapra másolva!
Az oroszországi Hanti-Manszijszkban szeptember 20. és október 4. között rendezik meg a 39. sakkolimpiát. Minden korábbi rekordot felülmúl a nevezők száma, 160 férfi és 120 női válogatott vesz részt a 11 fordulós, svájci rendszerű lebonyolítású viadalon. A sakkolimpia idején rendezik meg a Nemzetközi Sakkszövetség Kongresszusát, amelyen megválasztják a FIDE és a kontinentális sakkszövetségek új vezérkarát is. A FIDE-elnöki posztért komoly küzdelem bontakozott ki a regnáló elnök, a kalmük Kirszan Iljumzsinov, és kihívója, a sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov között.

A híradások rendszeresen beszámolnak az elnökjelöltek kampánykörútjairól. Az előzetes latolgatások alapján sokan biztosra veszik, hogy Kirszan Iljumzsinov megvédi elnöki tisztét Anatolij Karpovval szemben. Az orosz exvilágbajnokot többek között a régi nagy ellenfél, Garri Kaszparov is támogatja, és a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsen is szerepet kapott egyes programjaiban.

Karpov a FIDE elnökének korábbi, de nem teljesült ígéreteire is felhívja a figyelmet. Az évenként 5 millió dolláros díjazással ígért kieséses rendszerű vb mellett a Grand Prix-versenysorozat sikertelenségét is példaként hozza fel. A FIDE évi 3 millió dolláros költségvetéséből csak 8 százalékot fordítanak a sakkozás fejlesztésére. Kettőjük között komoly vita bontakozott ki arról, hogy az Orosz Sakkszövetség kit javasol elnöknek, mert más-más szereplőkkel két szavazás is volt a témában, és ellenkező előjelű eredmény született.

Karpov most még erősebb hangnemű támadást indított Iljumzsinov ellen. Ennek apropója, hogy egyre rosszabb híreket hallani Hanti-Manszijszkból. A sakkolimpia 1600 résztvevőjét az "Olimpijszkij" komplexumban tervezték elhelyezni, de a fényképek tanúsága szerint a szállás egyelőre még messze van a kész állapottól, holott ebben a hónapban tervezték a hivatalos megnyitóját.

A sakkolimpiával kapcsolatban Iljumzsinov is komoly aggódalmának adott hangot. A szervezők három új hotelt ígértek, ezek közül talán egy ha elkészül. A szponzorok még nem utalták a megígért támogatási összegeket. Gondok vannak a charter-járatokkal is, megváltozott indulási, késői érkezési időpontok borzolják a résztvevők idegeit. Iljumzsinov azonban bízik a csodában, és szeptember 20-án megtarthatják a sakkolimpia megnyitó ünnepségét.

Verőci Zsuzsa