Vágólapra másolva!
Aranyérmet szerzett Joó Abigél a 78 kg-os súlycsoportban a bécsi cselgáncs Európa-bajnokság szombati versenynapján.

Az idén 70-ből 78 kg-ba felment KSI-versenyző a döntőben a világbajnoki címvédő holland Marhinde Verkerkkel csapott össze, kettejük első találkozóján. A rutinos ellenfél egyfolytában kiemeléssel próbálkozott, ám nem talált fogást a magyaron, aki mindössze harmadik nemzetközi versenyét vívta ebben a súlycsoportban. Egy-egy intés után, 2:42 perc elteltével Pánczél Gábor tanítványa jukót érően vitte földre egy fejjel alacsonyabb riválisát, aki óriási hajrába kezdett, de 8 másodperccel a vége előtt ismét beleszaladt egy jukóba, így biztossá volt a magyar diadal.

"Mi tagadás, elfáradtam a végére - nyilatkozta Joó elcsigázottan az MTI-nek. "Új vagyok a 78 kilóban, nem ismerem az ellenfeleket, a holland lányról sem tudtam semmit. Sosem láttam dzsúdózni, edzőm megnézte az előző meccsét, az alapján dolgoztuk ki a taktikát. A hajrában már csak az előnyöm megtartására törekedtem, de Gábor bíztatott, hogy el tudom dobni Verkerket, és úgy is lett."

A 19 éves Joó a magyar küldöttség hatodik érmét - köztük a második aranyat - szerezte meg az osztrák fővárosban, egyben ő a magyar dzsúdósport 13. Európa-bajnoka.

Joó Abigél 2008-ban és 2009-ben a MOL Tehetségtámogató programjának kedvezményezettje volt.