Vágólapra másolva!
Az előzetes várakozásoknak megfelelően sziklakemény meccset vívott egymással a dániai Herning sportcsarnokában a WBC nagyközépsúlyú világbajnok angol Carl Froch és dán riválisa, Mikkel Kessler. A tizenkét menetes csata végén egyhangú pontozással Kesslert hozták ki győztesnek a pontozók, aki ezzel megfosztotta veretlenségétől angol ellenfelét.

A Szuper Hatos torna 2. fordulójának keretében megrendezett összecsapás nyitó percei ideges hangulatban teltek el, és érezhető volt, hogy a két nagyütő öklöző kölcsönösen tiszteli egymás erejét.

A hazai pályán bokszoló Kessler folyamatosan előre gyalogolva igyekezett előnyt és teret kicsikarni magának, míg a kettősfedezéket hírből sem ismerő Froch hátralépésekkel és elhajlásokkal, valamint meglepően sok elsőkezes balegyenessel próbált megálljt parancsolni ellenfelének. A találkozó már ebben a stádiumában is nehezen volt pontozható, és ez a bokszban gyakorta használt és ezerszer elsütött közhely pár egyértelmű menet kivétel igaz maradt az egész összecsapásra.

Ami a mérkőzés első felében Froch másodszándékú boksza mellett meglepő volt, hogy az intelligens öklözőként is ismert Kessler némileg tanácstalanul próbálta elérni az ütőtáv határán jól lavírozó angolt. Froch taktikája - sok balos, majd váratlan ritmusváltásból indított hátsókezes bombák - a találkozó feléig többé-kevésbé működni látszott, bár túlzás lenne kijelenteni, hogy az időnként szó szerint csípőből tüzelő címvédő magas találati százalékkal dolgozott.

Kessler az 5. menet közepén padlóra került, de a visszajátszás igazolta Michael Griffin mérkőzésvezető döntését, aki nem számolt az elbotló, de ütést nem kapó dánra. Az összecsapás képe a 7. felvonás körül kezdett el megváltozni, amikor Kessler az addigi stratégiáján kissé változtatva többütéses, hosszabb időtartamra kitolt kombinációkkal és gyorsabb lábmunkával leszűkítette Froch mozgásterét, aki egyre gyakrabban szorult be a kötelekhez, illetve a sarokba. A záró menetek óriási verekedésekbe torkollottak, amiben Kessler tűnt jobbnak, de a támadásaiba beleeső dán bunyós fején időnként így is kemény Froch ütések landoltak.

A 10. etapban a kihívó bal szemöldöke csúnyán felszakadt, de a mély és széles sérülést a szünetben megfelelően ellátták, így az nem zavarta meg az önkívületben rohamozó Viking Harcost. A záró menetben igazi nyíltsisakos küzdelmet láthatott a publikum, és a két fáradó, és eleve lassúnak tűnő bokszoló az utolsó erőtartalékokat előszedve látványos finissel zárta a találkozót, amelyet végül a pontozók egyhangú döntésének értelmében 117-111, 115-113 és 116-112 arányban Kessler nyert meg.

A 31 éves dán öklöző a WBC világbajnoki címének begyűjtése mellett az értékes győzelemmel életben tartotta továbbjutási reményeit a nagyközépsúlyú tornán, míg a vesztes Froch nem csak az övének, de a veretlenségének is búcsút inthetett, ugyanis 26 találkozót követően első ízben talált legyőzőre a 32 éves, Kobra becenevű nottinghami sportoló.

www.profiboksz.hu