Vágólapra másolva!
A bécsi cselgáncs Eb-n szombaton délután Joó Abigél megszerezte a második magyar aranyérmet, s csak utólag tudta meg, hogy a 78 kg-os súlycsoport döntőjében a világbajnokot győzte le. A férfi +100 kg döntőjében Bor Barna ezüstérmes lett. A magyar válogatott az Európa-bajnokságon két első, három második és két harmadik helyezést szerzett, minden idők legjobb magyar Eb-szereplését produkálta, és az éremtáblázat élén végzett. 

Ahogyan arra a rendezők már az előző napokban figyelmeztettek, szombatra rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak a Ferry Dusika-sportcsarnokban, mert a délutáni érmes helyosztókra a Bécsben tárgyaló Vlagyimir Putyin érkezését is jelezték. Reggel a bejáratoknál kétszeres szűrőn kellett átesniük a csarnokba érkezőknek, de azt nem állíthatjuk, hogy az újságírók táskáit tüzetesen vizsgálták volna át.

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöki posztját betöltő, s nem mellékesen fekete öves dzsúdós orosz kormányfő éppen az első döntőre futott be testőrei kiséretében, majd Marius Vizer, az IJF elnöke mellett foglalt helyet, mögötte pedig fiatal orosz cselgáncsozók ültek, piros egyenpólóban.

A női 78 kg-os súlycsoport döntőjében élete első felnőtt világversenyén Joó Abigél bátran nekiugrott a vb-címvédő holland Verkerknek. Egyértelműen ő volt az aktívabb a tatamin, és amikor az intéseket tekintve 1-1-re álltak, egy jukó értékű akcióval meg is szerezte a vezetést. A holland versenyző igyekezett átvenni a kezdeményezést, egyszer számunkra igen veszélyes szituációt teremtett, de a KSI 19 versenyzője lelépett a dobásról, majd ismét megvillant, és egy újabb jukóval bebiztosította a győzelmét, tapsra késztetve Putyint is az első sorban.

Forrás: [origo]

Két magyar Európa-bajnok, Joó Abigél és Mészáros Anett

"Délután már mondtam, nem foglalkoztam azzal, ki a soron következő ellenfelem, és azt is csak utólag tudtam meg, hogy a világbajnoki címvédőt vertem meg" - nyilatkozta győzelme után az [origo]-nak Joó. "Igaz, hogy a bemutatásnál a műsorközlő elmondta a címeit, de akkor nem arra figyeltem. Az edzőm, Pánczél Gábor most is tökéletesen feltérképezte az ellenfelemet, az volt a taktikám, hogy cibálnom kellett. Amikor már két jukóval vezettem, Gábor még kiabált, dobjak, úgy látszik, nem vette észre, hogy már a halálomom vagyok. Egyszer volt egy olyan helyzet, ami kívülről veszélyesnek tűnhetett, de tudtam, hogy akkor sem lesz baj. Ilyesmi sokszor előfordul nálam, de általában megoldom, csak az edzőmre és a nekem szurkolókra hozom a frászt, én nem ijedek meg" - folytatta a magyar válogatott második aranyérmese, aki mindössze 74,80 kg-val mérlegelt be a 78 kg-ba.

A férfi +100 kg döntőjében Bor Barna óvatlan volt, és alig egy perc után a fehérorosz Makarov ipponnal nyert ellene. A paksi dzsúdós a szőnyegről lejövet roppant bosszús volt, az eredményhirdetés után azonban már örült az ezüstéremnek is: "Természetesen szerettem volna győzni, és úgy érzem, hogy fizikailag erősebb is voltam az ellenfelemnél, de sajnos hibáztam. Most elvitt a fiatalos lendület, ahelyett, hogy fárasztottam volna Makarovot. Ám boldog vagyok, hogy dobogón állhattam, alapvetően ezért jöttem Bécsbe. Világversenyen érmet nyerni mindig nagy dolog, és nekem is lendületet ad a folytatáshoz."

A magyar versenyzők az Európa-bajnokságon két első (Mészáros Anett, Joó Abigél), három második (Ungvári Miklós, Bor Barna, Csernoviczki Éva) és két harmadik helyezést (Ungvári Attila, Karakas Hedvig) szereztek, minden idők legjobb magyar Eb-szereplését produkálták, az éremtáblázat élén Magyarország végzett.

Vasárnap csapat Eb-re kerül sor, amelyen a férfiaknál mi is érdekeltek leszünk.