Vágólapra másolva!
Edzője szerint egy fiatal lázadó lányból lett a földrész legjobbja, a bécsi cselgáncs Európa-bajnokságon a női 70 kg-ban aranyérmes Mészáros Anett pedig reméli, az első, de nem az utolsó aranyérmét nyerte felnőtt világversenyen. Csütörtökön mindenesetre élete nagy álma vált valóra.

A korábbi junior világ- és Európa-bajnok Mészáros Anett júliusban még csak 23 éves lesz, de már a felnőtt eredménysora is veretes volt a bécsi Eb előtt. Tavaly ezüst-, három éve bronzérmes lett a világbajnokságon, volt Eb-harmadik, a pekingi olimpián hetedikként zárt. A 2009-es kontinensbajnokságon erősen vitatható bírói döntéssel maradt le a dobogóról, s végzett az ötödik helyen. Bécsbe úgy utazott ki, hogy az aranyéremért jön, amint azt a magyar szövetség sajtótájékoztatóján is elmondta.

A Ferry Dusika-sportcsarnokban sorrendben a lett Pukitét ipponnal, a holland Boldert bírói döntéssel, a francia Chollet-et vazarival verte, a döntőben pedig a korábbi Eb-győztes szlovén Srakán kétszer is ippont dobott. Először 2:20 perc elteltével, ám ezt a bírók rövid tanácskozás után visszavonták, így ekkor még hiába csapott az öklével boldogan a levegőbe. Röpke tíz másodperc elteltével azonban újra a hátára fektette az ellenfelét, s akkor már nem kellett megszakítania az ünneplést. S Mészáros Anett, aki Nagy Zsuzsa 1991-es prágai sikere után a cselgáncssport második magyar női Európa-bajnoka lett, kicsit fáradtan, de nagyon boldogon nyilatkozott.

- Tulajdonképpen miért vonták vissza a bírók az egyszer már kihirdetett ippont?
- Fogalmam sincs. Úgy gondoltam, hogy az én lábam még éppen bent volt az érvényes felületen, ezért is adták meg az akciómat. Aztán mégis semmissé tették. Szerencsére azonban ennek már semmi jelentősége sincs, másodszorra is megoldottam a feladatot.

- Mondhatjuk, hogy tíz másodperc múlva dühből vágta oda újra az ellenfelét a szőnyeghez?
- Igen, ez is bennem volt, mert nagyon fel akartam már tenni az i-re a pontot. Azzal a célkitűzéssel jöttem ki az Eb-re, hogy a dobogó legfelső fokára álljak. Ez már régi álmom volt, és azzal, hogy most valóra vált, nagyobb dolog még nem történt velem az életemben. De bízom benne, nem azt kell majd emlegetni velem kapcsolatban, hogy ez volt az első és az utolsó nagy győzelmem is!

- Tartott valakitől a mezőnyben?
- Nem, senkitől sem. Próbáltam minden meccsre úgy felállni, ahogy szoktam. S előre nem gondoltam bele, hogy vajon melyik meccs mennyire lesz nehéz.

- Utólag már tudjuk, a második volt a legnehezebb, a holland ellenfelét csak 2:1-es bírói döntéssel verte. Nagyon izgult, amikor arra kellett várnia, hogy milyen színű zászlók lendülnek a magasba?
- Szinte minden világversenyen kerülök ilyen helyzetbe, és vannak rossz emlékeim. Most mégis nyugodt maradtam, úgy voltam vele, már megint a szokásos szitu, de majd csak lesz valahogy.

Természetesen nemcsak a Honvéd-Kipszer versenyzőjének jutott ki a gratulációkból, hanem edzőjének, Toncs Péternek is, aki 2007-ben már Hadfi Dániellel is nyert Eb-t.

- Bevallom, már az Európa-bajnokság előtt úgy izgultam, mintha az első világversenyem előtt állnék, pedig nem lett volna okom az idegességre. Anett már több mint másfél éve nálam készül, és amióta együtt dolgozunk, még soha nem esett ki. Most pedig bebizonyította, hogy felnőtt a feladathoz, tud élni az esélyével. Ezzel meg kell tanulni együtt élni, mert sokakat bizony összenyom egy Eb súlya, holott az illető tudná nyújtani azt a teljesítményt, amivel nyerhetne. Anettnek fizikailag soha nem voltak gondjai, és az utóbbi időben pszichésen is rengeteget fejlődött. Ám azt nem mondanám, hogy ez csakis az én érdemem. Fiatal lázadó volt, de ha ezt a stílusát, hogy "ki ha, én nem", nem viszi fel a szőnyegre, akkor lehet, most nem ér el ilyen szép eredményt. Mindenesetre a helyes mederbe kellett terelni, és sok szeretettel viszonyulni feléje - mondta el Toncs Péter.