Vágólapra másolva!
A 48 kg-os Csernoviczki Éva és a 66 kg-os Ungvári Miklós ezüst-, míg az 57 kg-os súlycsoportban induló Karakas Hedvig bronzérmet nyert a bécsi cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

Csernoviczki Éva a 48 kg-osok fináléjában a súlycsoport élő legendájával, az olimpiai és ötszörös Európa-bajnok Alina Alexandra Dumitruval találkozott, aki 8-1-re vezetett kettejük különpárharcában, többek között a pekingi játékokon is legyőzve a magyart. Az egyetlen siker tavaly született, a tbiliszi Eb-n, amelyen Csernoviczki szintén ezüstéremmel zárt.

A tizedik összecsapás két küzdelmes perccel kezdődött, majd páros intéssel folytatódott, amelyből a magyar figyelmeztetését rögtön visszavonták. Aztán 35 másodperccel a mérkőzésidő vége előtt Dumitru kiemelte, és ippont érően földhöz teremtette Csernoviczkit, aki így sorozatban második Eb-ezüstjét nyerte - no meg mellé 1500 eurót.

"Nem voltam nagy formában, mivel pár napja még vírusos betegséggel küszködtem, ehhez képest messzire jutottam" - nyilatkozta Csernoviczki az MTI-nek. "A végén el akartam dönteni a meccset, hogy ne legyen hosszabbítás, sajnos belementem egy csínbe, amelybe nem kellett volna. Ellenfelem ma jobban taktikázott."

A 66 kg-os Ungvári Miklós ezüstérmet nyert. A súlycsoport címvédője negyedik mérkőzésén a vb-ezüstérmes spanyol Sugoi Uriartéval találkozott, aki a tavalyi világbajnokságon - eddigi egyetlen találkozójukon - legyőzte őt Rotterdamban, méghozzá vitatott körülmények között, bírói döntéssel.

A második felvonás az ellenfél részéről ugyanolyan "maszatos" dzsúdót hozott, mint az első: Uriarte kizárólag a védekezésre és a lendület megtörésére koncentrált, míg az MTK-Erzsébetváros 30. évében járó versenyzője ment előre, és kezdeményezett. Az összecsapás értékelhető akciót nem, csupán öt intést hozott, ebből hármat a magyarnak, kettőt a riválisnak ítélt a bíró, aki így vazaarival győzött. A spanyol dzsúdós hatalmas füttykoncert közepette hagyta el a tatamit.

Ungvári 2005 (Rotterdam) és 2008 (Lisszabon) után harmadik Eb-ezüstjét nyerte, melyhez ezúttal 1500 euró társult.
"Egyszerre négy embert nem lehet legyőzni" - nyilatkozta Ungvári elkeseredetten az MTI-nek. "Bennem volt az arany, három ipponnal jutottam döntőbe, de sokadszor fordul elő, hogy a bírók ellenem ítélnek, ezt nagyobb sportdiplomáciával talán ki lehetne küszöbölni. Nem volt jogos az ellenfelem sikere, egyfolytában antidzsúdót csinált, én pedig sok békát lenyeltem már, de ezt nagyon nehéz. Tenni kellene valamit, hogy ez ne folytatódhasson büntetlenül."

Az 57 kg-os Karakas Hedvig harmadik lett. A miskolciak versenyzője a harmadik helyért vívott csatában az olimpiai aranyérmes Giulia Quintavalléval találkozott, akit eddigi egyetlen mérkőzésükön - tavaly a prágai Világkupa-viadalon - legyőzött. Az ausztriai folytatás két-két intéssel indult, majd nagy taktikai csata után, a mérkőzésidő letelte előtt 25 másodperccel a magyar dzsúdós egy lábsöpréssel, ippont érően vitte földre olasz riválisát.

Karakas tavalyi, Tbilisziben szerzett medálja után második Eb-bronzát gyűjtötte be. "Tavaly egy olimpiai ezüstérmest vertem a bronzmeccsen, idén viszont már egy olimpiai bajnokot" - mondta mosolyogva a 20 éves versenyző. "A mai nappal nem vagyok teljesen elégedett, mert az osztrák lány elleni mérkőzésen sajnos nagyon lejtett a hazai pálya. Amikor a bírók tanácskoztak a dobásom után, egy nekem ítélt, egy az ellenfelemnek, egy pedig nem foglalt állást. Ezek után odamentek a zsűriasztalhoz, ahol Filzmosernek adták a meccset. Egyébként az ellenfelem edzője is azt mondta utólag, hogy szerinte én nyertem. Ezzel együtt remek évem van, bizakodva várom a Tunéziában két hét múlva kezdődő olimpiai kvalifikációs sorozatot."

Eredmények, férfiak:
60 kg:
1. Sofiane Milous (Franciaország)
2. Ludwig Paischer (Ausztria)
3. Jeroen Mooren (Hollandia) és Elio Verde (Olaszország)
...Burján László helyezetlen

66 kg:
1. Sugoi Uriarte (Spanyolország)
2. Uungvári Miklós
3. Rok Draksic (Szlovénia) és Andreas Mitterfellner (Ausztria)

nők:
48 kg:
1. Alina Alexandra Dumitru (Románia)
2. Csernoviczki Éva
3. Oiana Blanco (Spanyolország) és Charline van Snick (Belgium)

52 kg:
1. Natalja Kuzjutyina (Oroszország)
2. Rosalba Forciniti (Olaszország)
3. Penelope Bonna (Franciaország) és Ilse Heylen (Belgium)
...Maros Barbara helyezetlen

57 kg:
1. Corina Oana Caprioriu (Románia)
2. Sabrina Filzmoser (Ausztria)
3. Karakas Hedvig és Telma Monteiro (Portugália)