Vágólapra másolva!
Az áttörésben, a jó játékban és újabb tornagyőzelmekben reménykedik Szávay Ágnes, aki a világranglistán is szeretne az első tíz közé kerülni. Az MTI-nek nyilatkozó sportoló elmondta, szeretné megvédeni címét a nyári budapesti tornán.

Szávay Ágnes jelenleg a 33. helyen áll a világranglistán, pedig éppen két évvel ezelőtt, 2008. április 14-én még a 13. volt, ez volt az eddigi legelőkelőbb pozíciója. A tengerentúli "túra" után hosszabb felkészülést tartott, és legközelebb április 26-tól a stuttgarti versenyen lép majd pályára.

"Örülök, hogy hosszú idő után végre sikerült egy jó szezonkezdetet produkálnom" - mondta a 21 éves teniszező, aki idei első hét meccséből ötöt megnyert. "Sajnos, három negyeddöntőt ebben az évben már elvesztettem, de bízom benne, hogy sikerül az áttörés. A salakszezon még csak most jön, amit jobban szeretek, mint a keménypályát, így nagyok az elvárásaim magammal szemben. Kiegyensúlyozottabb szezont szeretnék produkálni, mint tavaly, és akkor nem lenne lehetetlen a legjobb húszba visszakerülnöm, így nem lenne messze a legjobb tíz sem. Szeretném megvédeni a budapesti címemet és minél előbbre lépni a világranglistán. Mindenképpen indulok a nyári budapesti versenyen, tavaly fantasztikus volt a hangulat, remélem, az idén is így lesz."

Szávay elmondta, az év végén sokat betegeskedett, és nem tudta úgy elkezdeni az alapozást, ahogy tervezte, ezért a felkészülési időszak rendkívül lerövidült.

"Ausztráliában jól ment ugyan a játék, de fizikálisan valóban voltak nehézségeim, főleg a harmadik, negyedik meccsen, amit egyhuzamban játszottam. Ezért is döntöttünk úgy az edzőmmel, hogy az amerikai versenyek után nem indulok tornákon, hanem egy hosszabb felkészülést tartunk a salakpályás szezonra" - fogalmazott. "Stuttgartban fogok először pályára lépni, és azért döntöttünk a hosszabb szünet mellett, mert három hét alatt jobban fel lehet építeni egy edzésprogramot, mint egy hét alatt, valamint az alapozási időszakom a télen szintén rövid volt, ezért most rám fért egy hosszabb edzésidőszak. A jövőben is a három-négy verseny után három hét szünet metódust fogjuk követni, kivéve Wimbledon előtt, mert a két Grand Slam között nagyon összefolynak a versenyek, és úgy néz ki, idén megpróbálkozom egy előversennyel is."

Az idei mérkőzései közül Szávay számára az ausztrál Alicia Molik elleni meccse (6:0, 6:0) volt a legemlékezetesebb: Miamiban nagyon élvezte a játékot, mert szinte hibátlanul teniszezett. Sydney sem volt rossz: ott is nagyon jól ment neki a játék, sikerült legyőznie a volt világelső szerb Jelena Jankovicot (5:7, 6:1, 7:5).

"Ráadásul a körülmények sem voltak rosszak: a város nagyon szép, pezseg az élet, szinte mindig történik valami. Most voltam először Sydney-ben, de rögtön megszerettem, és az egyik kedvenc városom lett. Nem sokat tartózkodom itthon, így csak hallomásból értesülök a hírekről. Nagy Tündével, a szövetség új elnökével a minap találkoztam a Play and Stay rendezvényen, és gratuláltam neki a megválasztásához. Tudom, hogy az utánpótlás-nevelésre nagy súlyt szeretnének fektetni. Sok sikert kívánok az új vezetésnek, és remélem, hogy a terveik valóra válnak."