Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdődik a birminghami tornász Európa-bajnokság, amelyre a légtérzár miatt hétfőn busszal indult útnak a magyar férfiválogatott. A csapat négyszeres Eb-győztes tagja, Berki Krisztián csak lovon versenyez majd.

A kontinensviadalon csapatban, illetve egyéniben szerenként osztanak érmeket. A Berki, Hídvégi Vid, Rácz Attila, Czingli László és Marján Péter összetételű együttesből szerenként hárman indulnak, s mindhárom eredmény beleszámít a csapatösszesítésbe. Kovács István vezetőedző a helyszínen hirdeti ki, melyik szeren kire számít.

A honi szövetség tájékoztatása szerint a világbajnoki ezüstérmes Berki felkészülése nem volt százszázalékos, fájlalja a csuklóját, s bizonyos, hogy csak lovon szerepel majd.

"Hibátlan gyakorlatokban és minél jobb szereplésben bízom" - mondta Kovács. "A válogatott a 10-12. helyen végezhet, egyéniben pedig Berki és Hídvégi kerülhet döntőbe."

A felnőttek pénteken kezdenek a selejtezőben, ahol a németekkel kerültek párba. A juniorok már csütörtökön versenyeznek, s nekik különösen fontos az Eb, mert itt lehet indulási jogot szerezni az augusztus 14-én kezdődő szingapúri ifjúsági olimpiára. Az összetett eredmények alapján Európából a legjobb 14 tornász, országonként egy-egy versenyző szerez kvótát, a magyarok részéről Makra László, Vágner Levente és Selmeczi Bánk próbálkozik meg a kvalifikációval.

A magyarok eredetileg szombaton utaztak volna Angliába, az izlandi vulkánkitörést követő légtérzár miatt azonban hétfőre tolódott az indulás. Miután a 14 órás repülőjáratot törölték, a csapatvezetés úgy döntött, hétfőn este busszal indul a kontinensviadalra.

Nem tud ugyanakkor elutazni Birminghambe a csapatversenyben címvédő orosz férfiválogatott. A problémát az okozta, hogy a légtérzár miatt a versenyzőknek eredetileg lefoglalt utazása bizonytalanná vált, más útvonalon viszont nem mehetnek, mivel az Európai Unió országaiba csak vízummal utazhatnak be az oroszok, s annak beszerzésére már nem maradt idő.

A női orosz csapat szereplésére még van némi esély. Az oroszokhoz hasonló problémákkal küzdenek az ukrán és a fehérorosz tornászok is, míg a grúz, a portugál, az izraeli, a görög és a török küldöttség sorsa azért kérdéses, mert egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy gépeik felszállhatnak-e.

Az Eb programja:
csütörtök:
junior selejtezők

péntek:
felnőtt selejtezők

szombat:
junior egyéni összetett döntő
felnőtt csapat döntő

vasárnap:
junior szerenkénti finálék
felnőtt szerenkénti finálék