Vágólapra másolva!
Az egyik legnépszerűbb bolgár sportoló, Veszelin Topalov hazai pályán próbálja meg visszahódítani a sakkvilágbajnoki címet. A bolgár állami és sportvezetők, jelentős szponzorok minden segítséget megadnak a közel másfél évtizede Spanyolországban élő exvilágbajnoknak, hogy teljesüljön álma. A Szervezőbizottság elnöke a bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov. A világbajnoki döntőnek kétmillió euró a díjalapja, a győztes egymillió 200 ezer, a vesztes 800 ezer eurós díjat vehet át. Veszelin Topalov 2005-ben az argentínai San Luisban megrendezett nyolcfős FIDE világbajnoki versenyen győzött, majd egy év múlva az egyesített világbajnoki döntőn a rájátszásban alulmaradt Vlagyimir Kramnyikkal szemben. A világbajnoki kihívói jogért tavaly februárban Szófiában a Világkupa-győztes amerikai Gata Kamsky ellen nyert.

A párosmérkőzés színhelyét, a Központi Katonai Klubot már előkészítették a nagy érdeklődéssel várt párharcra. Németországból érkezett a speciális üvegfal, amit az indiai világbajnok Viswanathan Anand kérésére helyeznek el a színpad és a nézőtér között, hogy kiküszöböljék az esetleges szemkontaktust. Topalov szekundánsaival a Kanári-szigeteken készült, majd már bolgár földön, Sandanszkiban fejezi be a felkészülést. A meccs idején a Grand Hotel Szófiában lakik majd csapatával. A párharc előtt elsőként a világbajnoki kihívó pályafutásának legfontosabb állomásait, eredményeit, sikereit, kudarcait foglaltam össze.

Veszelin Topalov 1975. március 15-én Ruszéban született. Édesapjától 8 éves korában tanult meg sakkozni. 1989-ben a 14 éven aluliak világbajnokságát megnyerte, egy évvel később ezüstérmes volt a 16 évesek vb-jén. 1992-ben kapta meg a nemzetközi nagymesteri címet. Egy évvel később Budapesten megnyerte a zónaversenyt.

Névjegyét 1994-ben a moszkvai sakkolimpián tette le, amikor Garri Kaszparovot érdekes tisztáldozattal legyőzte. Szép sikereket ért el 1996-ban, Amszterdamban, Madridban és Novgorodban nyert tornát, átlépte a 2700 Élő-pontos álomhatárt. Egy évvel később Dos Hermanasban, majd Leonban diadalmaskodik. Topalov valamennyi kieséses rendszerű világbajnokságon játszott. A groningeni vb-n 1997-ben kiemeltként nem élte túl a második fordulót, a holland Jeroen Piket ellen vesztett. Két év múlva Las Vegasban a 16 között Vlagyimir Kramnyiktól rapid rájátszásban kapott ki. 2000-ben a negyeddöntőben Michael Adams győzte őt le. 2001-ben holtversenyben Kramnyikkal holtversenyben első a dortmundi tornán. A moszkvai vb-n a 16 között vérzett el ismét, eszelős csatában maradt alul Alekszej Shirovval szemben.

Topalov 2002-ben Lékó Péterrel vívta Dortmundban a klasszikus sakkozás világbajnok-jelölti döntőjét, 2,5-1,5-ös vereséget szenvedett miután kettős vesztéssel kezdte a párharcot. Két év múlva Tripoliban, a FIDE vb-n első kiemelthez méltóan az elődöntőig látványosan menetelt, tíz partijában csak egyetlen döntetlent engedélyezett ellenfeleinek. Rusztam Kaszimdzsanov ellen azonban csak négy remivel kezdte a meccset, és a rapid rájátszást óriási meglepetésre elbukta.

2005-ben a Salamancában élő bolgár nagymester még nagyobb sebességre kapcsolt. Harmadik volt Wijk aan Zee-ben, Garri Kaszparovot az utolsó fordulóban legyőzve holtversenyben lett első a visszavonulását a záróünnepségen bejelentő orosz világranglista-vezetővel. Szófiában a hat résztvevős, kétfordulós szuperverseny második félidejében szárnyalva tornagyőztes. "Nem félek a vereségtől, ez különböztet meg engem a többiektől" - nyilatkozta szófiai sikere után. Dortmundban rossz rajt után végül holtversenyben másodiként végzett.

Topalov San Luisban elhódította a FIDE világbajnoki címét

Az argentínai San Luisban nyolc résztvevővel, kétfordulós viadalon döntötték el FIDE világbajnoki címet. Veszelin Topalovot már a 13. forduló után világbajnokként ünnepelhették. A legjobban felkészült, kirobbanó formában játszó, az első félidőben káprázatos eredményességgel sakkozó Topalov másfél pontos előnnyel győzött. A viadal első félideje, a hét játszma után már kétpontos előnnyel vezetett, mindössze Viswanathan Anandnak "ajándékozott" fél pontot. A legérdekesebb sakkot játszó, a legjobb segítő csapatot maga mögött tudható Veszelin Topalov fejére került a korona. Egyszer volt nagy bajban, Lékó Péter ellen az első fordulóban, de nagymesterünk egyenesen vesztésre rontotta nyerőesélyes állását. A második körben Topalov taktikusan játszott, nem kockáztatott, hetes remi sorozattal is biztosan érte el kitűzött célját.

Topalov sikeréről igen elismerően nyilatkozott Kaszparov is. "Egész évben mindenkinél jobb formában játszott, és riválisainál jobban felkészült a nehéz, kemény küzdelemre. San Luis-i sikere logikus befejezése volt annak a lendületnek, amely jellemezte játékát az utolsó másfél évben. Most mindenkinél jobban, érdekesebben, frissebben játszik. Játékának magas színvonalát a verseny után az is megerősíti, hogy vezetni fogja a világranglistát (ha nem számoljuk az én pontszámomat, amely még egy kicsit magasabb). Az említett három összetevő is magyarázza, hogy Topalov sikerét miért tekinthetjük törvényszerűnek. A sakkozás számára a sokéves konfliktus megoldását is jelenti, hogy 1993 óta a FIDE világbajnoki címe olyan sakkozónak jutott, aki a legtartalmasabb játékot nyújtja" - értékelt Kaszparov.

Az újdonsült világbajnok nem sokat pihent a babérjain. Átlépve a bűvös 2800 Élő-pontos határt januárban Wijk aan Zee-ben, a Corus szuperversenyen szerepelt és Viswanathan Ananddal holtversenyben az élen végzett. A Morelia-Linares szuperverseny első félidejében pocsékul sakkozott, hét partiból csak 2,5 pontot gyűjtött. Spanyol földön már remekelt, immár veretlenül 5,5 pontot szerzett, s végül holtversenyben második lett. Szófiában már hivatalos világranglista-vezetőként szerepelt, a megszokott forgatókönyvet láttuk, rossz első félidő után szárnyalt a folytatásban, az utolsó négy partit megnyerve lett első. A világranglistát 2813 ponttal vezette.

Címegyesítő világbajnoki döntő Elisztában

Topalov menedzserének, Szilvio Danajlovnak célul tűzte ki, hogy egyfajta "börze" legyen a világbajnoki címért folytatott versengés. Aki egymillió dollárnál többet tud kínálni a meccsért, megmérkőzhet a világbajnokkal. A FIDE vezérkarának egy csoportja is támogatta a képtelen ötletet, majd rendeződtek a viszonyok, csak a hivatalos világbajnoki rendszerben lehet kiharcolni a kihívói jogot! A címegyesítő meccset Elisztában játszotta le Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov. Máig sem érthető egyezményt írtak alá: a győztes mindent visz! Szinte hihetetlen, hogy a döntőn rapid rájátszásban vereséget szenvedő Topalovnak (a San Luis-i vb győztesének) kevesebb joga volt, mint az említett vb második-negyedik helyezettjének, akik előversenyek nélkül játszhattak a mexikói világbajnokságon.

A címegyesítő mérkőzés hihetetlen hőfokon zajlott. A meccs egyetlen partijában sem volt igazi időzavar, a küzdő felek jóval gyorsabban játszottak, sokkal praktikusabban, és sokszor a csata csak a negyedik, de még inkább az ötödik órában dőlt el. Egyetlen gyors döntetlen sem született. Vlagyimir Kramnyik megérdemelte az ünneplést, kibírta a bolgár team lélektani hadviselését. Bizonyára sokat jelentett számára, hogy neves nagymesterek az ötödik parti játék nélküli elvesztése után nyílt levélben kérték, biztatták őt a folytatásra, és ő engedett a rábeszélésnek. Veszelin Topalov hiába dicsérte menedzserét, Szilvio Danajlovot, hogy védte az érdekeit sorozatos beadványaival, a bolgár sakkozó rengeteget vesztett népszerűségéből, "öngólt" lőtt.

A bonyodalmak mellett sok szakmai tanulsággal is szolgált a két világklasszis összecsapása. Topalov úgy vélte, hogy jobban felkészült ellenfelénél, mégis több esélyt hagyott kihasználatlanul. A partikban inkább ő kezdeményezett, de csak két partit tudott nyerni. Ezzel szemben Kramnyik egyszer sem hibázott a kínálkozó alkalmak kihasználásakor. A bolgár taktikája a rajtnál balul sült el, erőszakoskodott és remi állást elvesztett, illetve nem adott be egy mattot. Hasonló hibákat tavaly a San Luis-i világbajnokságon Topalov nem követett el, de valljuk be, hogy ott az első körben riválisai jóval szerényebb ellenállást fejtettek ki. Kétpontos hátránynál bevetették a WC-cselt, és megingatták Kramnyikot, aki látszólag padlóra került a kettős vereség hatására. Kramnyik remek sportemberi tulajdonságokat csillogtatott meg, hogy vert helyzetből magához tért, és végül megérdemelten nyert.

A világbajnoki cím elvesztése, a meccset követő diplomáciai csatározás, a csalódottság megviselte a bolgár exvilágbajnokot, formája korántsem volt egyenletes. Hármas holtversenyben megnyerte a Corus 2007 szuperversenyt, majd Linaresben az utolsó helyet osztotta Lékó Péterrel. Hazai pályán, Szófiában a torna első félidejét mínuszban zárta, majd javított a második körben, és harmadszor is győzött. Vitoriában a "Bajnokok Ligája" elnevezésű versenyen is diadalmaskodott. Egy év múlva Wijk aan Zee-ben nagyot botlott, csak Kramnyik elleni parádés nyerése vigasztalhatta. Linaresben négy vereséget is begyűjtött, holtversenyben harmadik lett. Szófiában nem bírt a fantasztikus formában játszó Vaszilij Ivancsukkal. Az év második felében magára talált és parádés teljesítményt nyújtott. A Grand Slam- döntőt megnyerte, Anand gyengélkedésének köszönhetően visszaszerezte a világranglistán az első helyet. A decemberi nankingi szuperversenyen is remekelt, másfél pontos előnnyel ért célba. A világbajnok-jelölti elődöntő miatt 2009-ben nem játszhatott Wijk aan Zee-ben és a linaresi tornát is ki kellett hagynia.

Az amerikai Gata Kamskyt 4,5-2,5-re legyőzte a vb-jelölti döntőn

Topalov a világbajnoki kihívó jogáért a 2007-es Világkupa győztesével, Gata Kamskyval mérkőzhetett meg. A sakk világában sajnos már megszokott bonyodalmak előzték meg a párharcot, Kamsky nem akart Szófiában játszani, de végül nem volt más jelentkező, 250 ezer dolláros díjalap mellett csatáztak. Kamsky első számú szekundánsa és szóvívője, az izraeli Emil Szutovszkij is elismerte, hogy a bolgárok remek feltételeket biztosítottak. Egyértelműen Topalov volt az esélyes, Kamsky a párharc előtt még nyeretlen volt az exvilágbajnokkal szemben. A második játszmában Kamsky világossal gyorsan megadta magát, majd a negyedik összecsapást megnyerte, így az első félidő 2-2-vel zárult. Kamsky lelkileg kevésbé volt erős, mint Topalov. Az ötödik játszmában taktikai elnézéssel gyalogot vesztett, és a nehéz állásban képtelen volt igazi ellenállást tanúsítani. Világossal nem tudott egyenlíteni, Topalov új ötlete a Caro-Kann védelemben bevált. A hetedik partiban Topalov a tűzzel játszott. Gyalogot áldozott, kockáztatott. Kamsky egyre nyomasztóbb időzavarban hibát hibára halmozott, nyerőesélyt hagyott ki, majd fonalas remit sem vett észre. Topalov végtelen nyugalommal játszott, többet nem hibázott, érthetően örömünnep volt Szófiában a 4,5-2,5-ös győzelme.

Az M-tel tornán meglepetésre csak harmadik lett, lemondta a bilbaói Grand Slam-döntőt. Nankingban a szenzációs elsőséget elérő norvég Magnus Carlsen mögött két és félpontos hátránnyal lett második. A linaresi szuperverseny sikeres főpróba volt számára, tornagyőztesként ünnepelték. Túlzott bonyodalmakat vállalt, de elképzelése bevált, Ananddal szemben a világbajnoki döntőn azonban aligha lehet sikeres. A linaresi győzelme után adott interjújában Topalov kiemelte, hogy a sakktörténelem eddigi legnagyobb díjalapjáért játszanak, de Anand nem mutatott semmiféle aktivitást, hogy további szponzorok bekapcsolásával még növekedjen a 2 millió eurós díjalap. Topalov szívesen játszotta volna akár az egész meccset is kedvező feltételek mellett Indiában, de akár meg is oszthatták volna a költségeket a kettős rendezéssel.

"Anand a sakktörténelem egyik legnagyobb tehetsége, most 40 éves, de fél életét úgy élte le, hogy a világ egyik legerősebb sakkozója volt. Egyúttal meg kell említenem, hogy azon a mexikói világbajnokságon, ahol elhódította a címet, én nem játszhattam amiatt az elisztai idióta szabályzat szerint, amelyet a FIDE egyes vezetői gondoltak ki. Szófiában lélektanilag Anandnak könnyebb lesz játszania. Tőlem a győzelmet várják, míg tőle semmit. Ha veszít, azt mondhatják, hogy idegen területen játszott. Ha nyer, akkor hőssé válik. Az én pluszom, hogy öt évvel fiatalabb vagyok" - nyilatkozta Topalov tornagyőzelme után.

Veszelin Topalov kiemelkedő eredményei:
1993 Madrid 1-3.
1995 Polanica Zdroj 1, Elenite 1-2.
1996 Amszterdam 1-2, Dos Hermanas 1-2, Madrid 1-2.
1997 Amszterdam 1.
2001 Dortmund 1-2.
2002 Cannes 1-2.
2005 Linares 1-2, Szófia 1, San Luis 1.
2006 Wijk aan Zee 1-2, Szófia 1.
2007 Wijk aan Zee 1-3, Szófia 1, Vitoria 1.
2008 Szófia 2, Grand Slam-döntő, Bilbaó 1, Nanking 1.
2009 Szófia 3.
2010 Linares 1.

Viswanathan Anand és Veszelin Topalov a szófiai világbajnoki döntőig 87 játszmában mérte össze erejét. Első partijukat az 1993-as Las Palmas-i versenyen vívták, tavaly augusztusban Zürichben, a bajnokok rapidtornáján mérkőztek meg utoljára. Anand 23 győzelem mellett 14-szer szenvedett vereséget, ötvenszer osztoztak meg a ponton. A klasszikus gondolkodási idő melletti csatározásukat Anand győzelemmel kezdte, de Topalov 22,5-21,5-re vezet. A bolgár sakkozó 11-szer nyert, 10 játszmát elvesztett 23 döntetlen mellett.

Veszelin Topalov nyeréseiből válogattam. A játszmák jól szemléltetik a bolgár exvilágbajnok remek megnyitáselméleti felkészültségét, a bonyodalmak bátor vállalását.

Topalov,V (2735) - Anand,V (2766)
Szicíliai védelem [B90]
Corus 2004 szuperverseny

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.f3 e6 7.Fe3 b5 8.g4 Hfd7 9.Vd2 Hb6 10.a4!? bxa4 11.Hxa4 Hxa4 12.Bxa4 Fe7 13.g5 0-0 14.h4 Fd7 15.Ba1 Hc6

Másképp sötét nem tudná kifejleszteni a vezérszárnyát, a világos király bizonytalan helyzete miatt Anand kompenzációt remélt.

16.Bxa6 Vc7 17.Kf2 Hxd4 18.Fxd4 e5 19.Fe3 Bxa6 20.Fxa6 f5 21.gxf6 Fxf6 22.Vd5+ Kh8 23.Fc4 Fe8 24.Fe2 Ff7 25.Vd2 Fh5

A futó vajon mit keres h5-ön? Jobb lett volna 25...Ba8, de világos gyalogelőnyével joggal bizakodhatott volna.

26.b3 Ve7 27.Kg2 Vf7 28.Bh3 Fe7 29.b4 h6 30.b5 Vg6+ 31.Kh2 Ve6 32.Vd3 Fe8 33.Vb3 Vc8 34.b6 Ff7 35.Vb1 Vc3 36.Fd3 Bb8 37.Vg1 Fc4?

Gyanús állásban a türelmetlen éllovas azonnal vesztőt húzott.

Forrás: [origo]

38.Vg6! Fxd3 39.Bg3 Ff6

Már nem volt védelem, 39...Ff8-ra 40.cxd3 Vb3 41.Bg2 következett volna.

40.cxd3 Bxb6

A világos királyt nem fenyegeti veszély, egy vezér kevés a bajkeveréshez. 40...Ve1 41.Fxh6 Bb7 42.Fg5 Fxg5 43.hxg5 Vf2+ 44.Kh3 Bb8 45.Vf7 Kh7 46.Kg4 simán nyer.

41.Fxb6 Vb2+ 42.Bg2 Vxb6 43.Bc2 Fd8 44.h5 és sötét feladta

Topalov,V (2778) - Anand,V (2785)
Vezérindiai védelem [E15]
Szófia, M-tel verseny, 2005

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.g3 Fa6 5.b3 Fb4+ 6.Fd2 Fe7 7.Hc3 c6 8.e4 d5 9.Vc2 dxe4 10.Hxe4 Fb7 11.Heg5!

Újítás, a monacói rapidtornán a Topalov-Lékó játszmában a 11.Fg2 c5 12.Heg5 Hc6 változat került kipróbálásra.

11...c5 12.d5 exd5 13.cxd5 h6

Forrás: [origo]

14.Hxf7!

"Házielemzés" eredménye a tisztáldozat.

14... Kxf7 15.0-0-0 Fd6 16.Hh4 Fc8

Láthatóan az indiai exvilágbajnokot meglepte a bolgár nagymester az újítással, Anand hosszasan gondolkodott, de királyát fenyegető veszélyekre nem talált ellenszert.

17.Be1 Ha6 18.Be6! Hb4

Nem mentette sötétet a 18...Hc7 visszakozás sem, 19.Vg6+ Kg8 20.Hf5 Ff8 21.Fc4 következett volna.

19.Fxb4 cxb4 20.Fc4 b5 21.Fxb5 Fe7?

Számításba jött 21...Kg8 menekülés, védte volna a h8 bástyát is. 22.Fc4! Fxe6 23.dxe6 Fe7 24.Bd1 Ve8 25.Bxd7! változatot azonban Anand világos javára értékeli.

22.Hg6 Hxd5 23.Bxe7+?!

Kimaradt a nyerés a 23.Be5! Fb7 24.Hxh8 Vxh8 25.Vf5+ Ff6 26.Ve6+ Kf8 27.Ve8+! Bxe8 28.Bxe8+ Kf7 29.Bxh8 változatban. Mindkettőjük gondolkodási ideje gyorsan fogyott.

23...Hxe7 24.Fc4+ Kf6 25.Hxh8 Vd4 26.Bd1 Va1+ 27.Kd2 Vd4+ 28.Ke1 Ve5+ 29.Ve2 Vxe2+ 30.Kxe2 Hf5

Több reményt nyújtott a 30...Fg4+ 31.f3 Bxh8 32.fxg4 Hc8 után létrejövő végjáték.

31.Hf7 a5 32.g4 Hh4 33.h3 Ba7 34.Bd6+ Ke7 35.Bb6 Bc7 36.He5 Hg2 37.Hg6+ Kd8 38.Kf1 Fb7 39.Bxb7!

Szép a lebonyolítás, a két tiszttel szemben a sötét bástya tehetetlen.

39...Bxb7 40.Kxg2 Bd7 41.Hf8 Bd2 42.He6+ Ke7 43.Hxg7 Bxa2 44.Hf5+ Kf6 45.Hxh6 Bc2 46.Ff7 Bc3 47.f4 a4 48.bxa4 b3 49.g5+ Kg7 50.f5 b2 51.f6+ Kh7 52.Hf5 és sötét feladta, hiába változik át sötét szabadgyalogja vezérré, világosé mattal érkezik az 52...b1V 53.g6+ Kh8 54.g7+ Kh7 55.g8V+ változatban.

Topalov,V (2783) - Anand,V (2779)
Vezérindiai védelem [E15]
Corus 2007 szuperverseny

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.g3 Fa6 5.b3 Fb4+ 6.Fd2 Fe7 7.Fg2

Szófiában Topalov "házielemzéssel" lepte meg Anandot: 7.Hc3 c6 8.e4 d5 9.Vc2 dxe4 10.Hxe4 Fb7 11.Heg5 c5 12.d5 exd5 13.cxd5 h6 14.Hxf7! Kxf7 15.0-0-0 Fd6 16.Hh4 Fc8 17.Be1 Ha6 18.Be6! Hb4?! 19.Fxb4 cxb4 20.Fc4 b5 21.Fxb5 Fe7?? 22.Hg6! Hxd5 után a bolgár sakkozó azonnal nyerhetett volna a 23.Be5! Fb7 24.Vf5+ Kg8 25.Fc4 folytatásban. 23.Fxe7+?! Hxe7 24.Fc4+ Kf6 25.Hxh8 Vd4! történt a játszmában, s végül világos begyűjtötte a pontot.

7...c6 8.Fc3 d5 9.He5 Hfd7 10.Hxd7 Hxd7 11.Hd2 0-0 12.0-0 Hf6

A San Luis-i vb-n a 12...Bc8 13.e4 c5 14.exd5 exd5 15.dxc5 dxc4 16.c6 cxb3 17.Be1 b2 18.Fxb2 Hc5 19.Hc4 Fxc4 20.Vg4 Fg5 21.Vxc4 Hd3 22.Fa3 Hxe1 23.Bxe1 Be8 24.Bxe8+ Vxe8 25.Fd5 minőségáldozatos ismert változatban csatáztak, 97 lépésben lett remi a küzdelmes, de korántsem hibátlan játszma, a végjátékban Topalov győzelmet szalasztott el.

13.e4 dxe4 14.a4

Sötétnek kevesebb a gondja a 14.Hxe4 Bc8 15.a4 Hxe4 16.Fxe4 Ff6 17.Vd3 h6 18.Bfd1 Vc7 változatban.

14...Hd5!?

Elsőként az orosz Alekszandr Motiljev játszotta meg a 2006-os Aeroflot tornán az indiai Sasikiran ellen.

15.cxd5 Fxf1 16.d6 Fxg2 17.dxe7 Vxe7 18.Kxg2 f5

Anand szinte azonnal húzott, Topalov alaposan meggondolta, hogy miként térhetne el az említett partitól.

19.b4

Motylevéknél 19.Hc4 Bad8 20.Ba2 Bd5 21.He3 Bd7 22.Bd2 f4 23.gxf4 Bxf4 24.Vh5 Bd8 25.Bc2 Bdf8 26.Fe1 Vf6 27.Ve5 következett, majd remi 41 lépésben.

19...Vd7 20.Ve2 Vd5 21.f3 exf3+ 22.Hxf3 h6 23.Be1 Bfe8 24.Vc2 Bad8 25.Fd2 Vd7 26.Kf2

Világos megkezdi a manőverezést, tisztjeinek keres jobb mezőket. Sötét bástyáinak nincs nyílt vonala, így Anand várakozásra rendezkedik be.

26...Bc8 27.Ff4 Vd5 28.Be5 Vd7 29.h4 Ba8 30.Fd2 Bac8 31.Vc4 Kh7 32.Fc3 Vd6 33.He1 b5 34.Vc5 Vd8

A vezércsere után sok a gyengeség a sötét állásban.

35.Hd3 és sötét feladta

Forrás: [origo]

Anand annyira reménytelennek ítélte meg állását, hogy nem várta meg, hogy Topalov technikailag miként oldja meg a feladatot. Pl. 35...Vb6-ra 36.a5 Vxc5 37.dxc5 Bc7 38.Hf4 Bce7 39.h5 Kg8 40.Be1 Bd7 41.Bxe6 Bxe6 42.Hxe6 nyert volna.

Topalov,V (2777) - Anand,V (2798)
Vezérindiai védelem [E15]
Grand Slam-döntő, Bilbao 2008

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.g3 Fa6 5.Vc2 Fb7 6.Fg2 c5 7.d5 exd5 8.cxd5 Hxd5 9.0-0 Fe7 10.Bd1 Vc8 11.a3 Hf6 12.Fg5

Veszelin Topalov a felkészüléskor megtalálta a helyes lépéssorrendet. A 2007-es Tal-emlékversenyen Vlagyimir Kramnyik 12.Hc3 d5 13.Fg5 Hbd7 14.e4 d4 15.e5 Hxe5 16.Hxe5 Fxg2 17.Va4+ Hd7 18.Fxe7 Kxe7 19.Be1 Hxe5 20.Bxe5+ Kf8 21.Kxg2 dxc3 22.bxc3 g6 23.Bae1 Kg7 24.Be7 Vf5 25.Vc4 Bhd8 26.B1e5 Vf6 27.B5e6 Vf5 28.Be5 Vf6 folytatásban remizett Lékó Péterrel.

12...d5 13.Fxf6 Fxf6 14.Hc3 Fxc3 15.bxc3

A felhasznált gondolkodási idő sok mindent elárult. A bolgár exvilágbajnok csak 6 percet használt el, az indiai világbajnok már fél óránál tartott. Viswanathan Anand rájött, hogy belesétált a variba.

15...Ha6 16.Hh4 g6

A huszárt f5-re nem szabad beengedni, de a g6 lépés súlyosan meggyengítette a sötét királyszárnyat.

17.Fxd5 Fxd5 18.Bxd5 0-0 19.Bad1

Világos birtokolja a nyílt vonalat.

19...Hc7 20.Bd7 He6 21.Ve4 Ve8 22.Hf3 c4

A világbajnoknak egyre fogyott az ideje, állása pedig egyre aggasztóbbá vált. Meg kellett volna próbálni 22...Hd4 23.He5 Hc6 24.f4 Hxe5 25.fxe5 Ve6 26.B1d6 Vh3 27.Bc7 Bae8 28.Bxa7 Vh6-ot, némi ellenjátékkal.

23.Vh4 Hc5

Vishy gyorsan megadta magát. 23...h5 24.He5 f6 25.Hc6 Bf7 26.B7d6 sem ígért sok jót.

24.Be7 Bd8?

Azonnal veszít, de 24...Va4 25.Bd6 Vc2 26.Hg5 h5 27.Bf6 Bae8 28.Bxe8 Bxe8 29.Vxc4 Vb3 30.Bxg6+ Kf8 31.Vxb3 Hxb3 32.Hh7+ Ke7 33.Bc6 Kd8 34.Hg5 Bxe2 35.Hxf7+ Kd7 36.Bh6 után is nyerne világos.

25.Bf1 Könnyű belátni, hogy nincs mentség. 25... Va4-re 26.Hg5 h5 27.Hxf7 Bxf7 28.Bxf7 Kxf7 29.Vxd8 nyer. A világbajnok sokkoló veresége!