Vágólapra másolva!
Közép-európai idő szerint hétfő hajnalban hivatalosan befejeződött a XXI. téli olimpia Vancouverben.

A szervezők mindenkit meglepve egy könnyed, önironikus produkcióval vezették fel a záróünnepséget, ugyanis egy szerelőnek öltözött bohóc jelent meg a BC Place-stadiumban, és megjavította a nyitóünnepségen meghibásodott kandelábert, s a már teljes pompájában álló fáklyát ismét meggyújtották a stadion közepén.

Ezek után kezdődött meg az igazi szórakozás, egy kanadai zenekar élő zenéjére több mint ezer fiatal hódeszkás táncolt a küzdőtéren különböző formákat és üzeneteket kialakítva. A díszvendégek bevonulását követően érkeztek a sportolók, köztük a magyarok, akiket az 1500 méteren hatodik, a váltóval pedig ötödik helyet elért Huszár Erika vezetett a nemzeti zászlót lengetve.

A versenyzők parádéját követte a vasárnapi 50 km-es férfi sífutás eredményhirdetése, mely során a norvég Petter Northug, a német Axel Teichmann és a svéd Johan Olsson 60 600 néző és az olimpián szerepelt szinte összes sportoló ovációjától övezve vehették át érmeiket.

A program felénél Gregor Robertson, Vancouver polgármestere átnyújtotta az olimpia lobogóját Jacques Roggenak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, aki Anatolij Pahamovnak, Szocsi első emberének adta azt tovább. Ezt követően bemutatkozott az orosz város, a 2014-es játékok házigazdája.

John Furlong, a szervező bizottság (VANOC) elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a játékok sikeréhez, s kiemelte, hogy Kanada erősebb lett az olimpiával. A VANOC első embere megemlékezett a szánkósok edzésén elhunyt grúz Nodar Kumaritasviliről is.

A záróbeszédében Rogge szintén fájdalommal beszélt a tragikus balestet szenvedett sportolóról, majd méltatta a szervezőket, dicsérte a játékokat, s végül ünnepélyesen véget vetett a vancouveri téli olimpiának.

A NOB első embere után az ország egyik leghíresebb zenésze, Neil Young lépett színpadra, s a Long way you run című dalának záródallamaira kialudt az olimpiai láng. Az olimpia hivatalosan ekkor lezárult, ám az ünnepség, a buli még nem, előbb az ország híres színészei szórakoztatták a közönséget, többek között William Shatner és Michael J. Fox, majd zeneszámok, többek között a Nickelback, Avril Lavigne és Alanis Morisette produkciói tették teljessé az estét.