Vágólapra másolva!
Részletes vallomást tett önéletrajzi könyvében a volt teniszsztár Andre Agassi arról, hogyan élt kábítószerrel, illetve tussolta el pozitív doppingtesztjét hazugságokkal.

Az Open (Nyílt) című, hamarosan megjelenő memoárban a jelenleg 39 éves amerikai leírja, hogy asszisztense révén ismerkedett meg a metamfetaminnal.

"Kiöntött egy keveset a dohányzóasztalra, én pedig felszippantottam. A heverőn hátradőlve rögtön megbántam az egészet, de aztán olyan eufória tört rám, amely minden negatív gondolatot kisöpört a fejemből. Soha nem éreztem ennyire élettelinek, energikusnak magam. A pincétől a padlásig kitakarítottam a házat, leporoltam a bútorokat, megcsináltam az ágyakat."

Később a nyolc Grand Slam-trófeával büszkélkedő zseni a New York-i repülőtéren értesült róla, hogy pozitív lett a doppingtesztje. Elmondása szerint olyan volt, mintha halálos betegségéről szerzett volna tudomást, ezért azt hazudta az ATP-nek írt levelében, hogy véletlenül beleivott asszisztensének "feljavított" italába.

"Szégyelltem magam, és megfogadtam, hogy ezzel vége a történetnek. Szerencsére az ATP szemet hunyt a dolog felett" - írja könyvében a sportág 2006-ban visszavonult fenegyereke.

Félelmei nem voltak alaptalanok, amit két későbbi eset is példáz: 2007-ben Martina Hingis kétéves eltiltást kapott kokainhasználatért, míg idén júliusban Richard Gasquet két hónappal megúszta a pozitív drogtesztet.

A francia játékos azzal védekezett, hogy akkor került a szervezetébe a kokain, amikor megcsókolt egy nőt egy szórakozóhelyen.

John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke magyarázatot vár az ATP-től, hogy Agassi miként úszhatta meg a doppingolásért járó büntetést. A sportvezető egyben csalódottságának adott hangot, hogy Agassi a múltban ilyen dolgokat követett el, pedig mint a fiatalok példaképe éppen neki kellene felhívnia a figyelmet a dopping veszélyeire.