Vágólapra másolva!
A nankingi szuperversenyen egy fordulóval a befejezés előtt a 18 esztendős norvég Magnus Carlsent már tornagyőztesként ünnepelhették. A kilencedik játéknapon sötéttel az azeri Tejmur Radzsabovval 34 lépésben remizett, s ezzel már célba ért. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a kínai Wang Yue ellen előnyösebb állását nem tudta győzelemig fokozni, így a befejező játéknap előtt Carlsen kétpontos előnnyel vezet. Lékó Péter sötéttel az orosz Dmitrij Jakovenkóval megosztozott a ponton. Lékó a nankingi viadal utolsó játszmájában világos lesz Wang Yue ellen.

Eddigi pályafutásának legnagyobb sikerét érte el a norvég Magnus Carlsen. A 21-es kategóriájú, 2764-es Élő-átlagú viadal utolsó fordulóját már tornagyőztesként játssza, s mindezt kétpontos előnyének birtokában teheti. Szenzációs eredmény, bámulatos teljesítmény. A sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov nagyon büszke lehet tanítványára. A féléves együttes munka, a kritikus állások elemzése, játszhatóvá tétele meghozta eredményét.

A norvég sajtó nagy húzásként éppen a nankingi torna előtt kürtölte világgá, hogy létrejött az álompáros, Garri elvállalta, hogy Magnust megpróbálja a világbajnoki trónra segíteni. Bevált az új fegyver, a Grünfeld védelem. Az azeri Tejmur Radzsabov ellen gond nélkül egyenlített ki, 31 lépés után a 22 éves Tejmur elsőként gratulálhatott Magnus elsőségéhez.

Lékó Péter az utolsó hely elkerüléséért küzd. Az orosz Dmitrij Jakovenko ellen a félszláv védelmű partiban pontos védekezéssel hárította Jakovenko kezdeményezési kísérletét. Visszaadta a gyalogot, majd lépésismétléssel hetedszer remizett. Nyerőesélyt szalasztott el a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov. A kínai Wang Yue túlzottan békés megnyitása után átvette a kezdeményezést, de többször nem a legesélyesebb folytatást választotta, pontosztozkodás született.

A 9. forduló eredményei:
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2742) - Lékó Péter (magyar, 2762) döntetlen (Szláv védelem, 40)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2757) - Magnus Carlsen (norvég, 2772) döntetlen (Grünfeld védelem, 34)
Wang Yue (kínai,2736) - Veszelin Topalov (bolgár, 2813) döntetlen (Királyindiai védelem, 70)

A verseny állása:
1.Magnus Carlsen 7 pont
2. Veszelin Topalov 5
3-4. Wang Yue és Dmitrij Jakovenko 4
5-6. Lékó Péter és Tejmur Radzsabov 3,5

Az utolsó forduló párosítása:
Lékó - Wang Yue
Topalov -Radzsabov
Carlsen - Jakovenko