Vágólapra másolva!
Egerben, az 57. női sakkbajnokság ötödik fordulójában fontos rangadót nyert Gara Anita. Sötéttel játszva látványos áldozatokkal kergette matthálóba az első helyre rangsorolt Vajda Szidóniát. Fordulatos partiban a 16 éves Papp Petra harmadik nagy győzelmét aratta. A címvédő Rudolf Anna előnyös állásban nagyot hibázott, Petra élt a felkínált lehetőséggel. Lépésismétléses remi született Lakos Nikoletta és Gara Tícia partijában, Medvegy Nóra sem tudta elkerülni a gyors pontosztozkodást Tóth Saroltával szemben. Dudás Eszter villámgyőzelmet aratott. Papp Petra a Gara-nővérek társaságában holtversenyben vezet.

Az ötödik játéknapon világossal játszva szenvedett vereséget a legmagasabb Élő-pontos Vajda Szidónia és a címvédő Rudolf Anna is. Mindketten jól álltak. Vajda esélyes támadást indított Gara Anita királyállása ellen, de a támadásvezetésbe hiba csúszott. Anita tetszetős futó, majd minőségáldozattal matthálóba kergette Szidónia királyát.

A bajnokság újonca, a 16 esztendős Papp Petra a szicíliai védelem schweningeni-változatában hátrányba került, de Rudolf Anna időzavarban többször is hibázott. A parti világos 40. lépésével döntő fordulatot vett, a szabadgyalogok sorban elhullottak, Petra a felkínált lehetőséget szépen kihasználta. Harmadik értékes győzelmét aratta, holtversenyben az élre került.

Lépésismétléssel remizett Lakos Nikoletta és Gara Tícia, meglepőbb volt, hogy Medvegy Nóra nem tudta elkerülni a gyors döntetlent a junior bajnok Tóth Sarolta ellen. Villámgyőzelmet ért el Dudás Eszter, ötödször kapitulált Csatári Mariann.

Az 5. forduló eredményei:
Vajda Szidónia (2375) - Gara Anita (2353) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 38)
Lakos Nikoletta (2310) - Gara Tícia (2354) döntetlen (Szicíliai védelem, 28)
Rudolf Anna (2313) - Papp Petra (2159) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 93)
Dudás Eszter (2141) - Csatári Mariann (2117) 1 - 0 (Skandináv védelem, 19)
Medvegy Nóra (2344) - Tóth Sarolta (2236) döntetlen (Szicíliai védelem, 16)

A bajnokság állása:
1-3. Papp Petra, Gara Anita és Gara Tícia 3,5 pont
4-6. Rudolf Anna, Medvegy Nóra és Vajda Szidónia 3
7. Lakos Nikoletta 2,5
8. Dudás Eszter 2
9. Tóth Sarolta 1
10. Csatári Mariann 0

A 6. forduló párosítása:
Gara Anita - Tóth Sarolta
Csatári Mariann - Medvegy Nóra
Papp Petra - Dudás Eszter
Gara Tícia - Rudolf Anna
Vajda Szidónia - Lakos Nikoletta