Vágólapra másolva!
A 66 kg-os Ungvári Miklós pályafutása során a harmadik bronzérmét nyerte a rotterdami cselgáncs-világbajnokság szerdai nyitónapján.

A kétszeres Európa-bajnok Ungvári Miklós az amerikai Jeff Fong, majd az indiai Sanju Singh Irom ellen is éppen csak megmozgatta tagjait, ugyanis két ippondiadalával összesen alig három percet töltött a küzdőtéren. A negyeddöntőbe jutásért az MTK-Erzsébetváros dzsúdósa a lengyel Pawel Zagrodnikkal találkozott, a küzdő felek az első percekben csak két-két intést gyűjtöttek. Aztán 1:40-nél a kétszeres vb-bronzérmes magyar vazaarit érően dobta el riválisát, aki ezután már nem talált fogást rajta.

A negyedik meccsen a moldovai Viktor Szkvortov következett, a kétszeres vb-bronzérmes magyart kétszer, míg ellenfelét háromszor intették, így előbbi jutott tovább a súlycsoport 45 fős mezőnyének legjobb négy dzsúdósa közé.

Az elődöntőben a spanyol Sugoi Uriartéval nézett farkasszemet, akivel még sosem találkozott tétmérkőzésen. A rendes játékidőben nem történt értékelhető akció, viszont csak úgy záporoztak az intések: 3-3 figyelmeztetéssel mindkét versenyző neve mellett vazaari állt az 5 perc végén.

A bíró a háromperces hosszabbításban is kiosztott egy-egy intést, majd a hajrában a kétszeres vb-bronzérmes magyar mutatott be egy szép dobást - sajnos már a tatamin kívül. Nyolc perc elteltével tehát jöhetett a három döntnök ítélete, akik valamennyien a 25 éves spanyolt látták jobbnak.

Ungvári harmadik vb-bronzáért a román Dan Fasie-vel küzdött meg. A 22 éves ellenfél eddig csak korosztályos viadalokon bizonyított: a dobogó mindhárom fokára felállt már junior Eb-ken, illetve tavaly megnyerte a rendőrök dzsúdós világbajnokságát. A két versenyző első összecsapása kettős intéssel indult, és a román két figyelmeztetésével folytatódott, így 2:50 percnél már vazaari állt Ungvári neve mellett. Az idén Hollandiába költözött, 28 esztendős magyar volt az aktívabb - miközben ellenfele szemlátomást teljesen elkészült az erejével -, így különösebb izgalmak nélkül söpörte be 2005 és 2007 után a harmadik vb-bronzérmét, illetve az azzal járó ezer dollárt.

A ceremónia után családja körében beszélgető Ungvári felemás érzésekkel nyilatkozott: "Talán a bronzmeccs volt a legkönnyebb az egész vb-n azzal együtt, hogy remek sorsolást kaptam. Az elődöntőben a spanyol nagyon jól felkészült belőlem, ráadásul a múlt hét óta egy makacs deréksérüléssel küszködök, amely kicsit lelassított. A holland orvosok, gyúrók megpróbáltak helyre hozni, de nem sikerült százszázalékos állapotba kerülnöm. A formaidőzítésem sem volt a legjobb, ezzel együtt örülök a bronznak, eddig csak a nemrég elhunyt Bujkó Tamás szerzett három vb-érmet a magyar dzsúdósportban. Nagyon jól esett ma a buzdítás, amely nemcsak a családomtól, barátoktól, hanem a félig-meddig már engem befogadó hollandoktól is kaptam. Ami a további terveket illeti, szeptemberben hazamegyek, egyrészt a TF-es másoddiplomás tanárképzés miatt, másrészt pedig bekötik Braun Ákos barátom fejét, aki éppen ebben a csarnokban lett Európa-bajnok 2005-ben..."

Edzője, Bíró Tamás, elsősorban fizikai problémáknak tulajdonítja a harmadik helyet: "Miki nagyszerű sorsolást kapott, de kissé fáradtan mozgott, a végén a dereka is fájt, a hosszabbításos mérkőzését azért én nem a spanyolnak ítéltem volna. Picit keserű a szánk íze, de vigasztal, hogy ahol Miki idén indult, mindenhol érmet nyert."


A 60 kg-os Burján László erőnyerőként kihagyta az első kört, majd a perui Juan Postigos Acunát 17 másodperc elteltével ippont érően vitte földre riválisát. A könnyed győzelem után az ukrán Georgij Zantaraja következett, akivel nem bírt a magyar dzsúdós, így helyezetlenül zárta a vb-t.

Csernoviczki Éva (48 kg) alig 14 másodperc elteltével "elintézte" a marokkói Vafae Csofri Idrisszit, ám ezután a súlycsoport legnagyobb sztárja, az olimpiai bajnok román Alina Dumitru várt rá. A mérkőzés 1 perc 40 mp-ig tartott, ekkor a román cselgáncsozó földhöz vágta a tatabányaiak versenyzőjét, és ipponnal vetett véget a csatának.

Eredmények, férfiak, 60 kg:
1. Georgij Zantaraja (Ukrajna)
2. Hiraoka Hiroaki (Japán)
3. Elio Verde (Olaszország) és Hovhannesz Davtyjan (Örményország)
Burján László helyezetlenül zárt.

66 kg:
1. Tsagaanbaatar Hashbaatar (Mongólia)
2. Sugoi Uriarte (Spanyolország)
3. UNGVARI MIKLÓS és Jeong-Hwan (Koreai Köztársaság)

Nők, 48 kg:
1. Fukumi Tomoko (Japán)
2. Oiana Blanco (Spanyolország)
3. Csung Jeon-csung (Koreai Köztársaság) és Frederique Jossinet (Franciaország)
Csernoviczki Éva helyezetlenül zárt.