Vágólapra másolva!
Kenenisa Bekele a 10.000 után az 5000 métert is megnyerte a berlini atlétikai világbajnokságon. A zárónap második fináléjában a hajrá döntött, melyben az etióp sztár az esélyeknek megfelelően bizonyult a legjobbnak. A második helyen az 1500-on harmadik amerikai Bernard Lagat, a harmadikon pedig a katari James Kwalia C'Kurui végzett.

Férfi 800 méteren a dél-afrikai Mbulaeni Mulaudzi, női 1500-on pedig - az elsőként befutó spanyol Natalia Rodriguez kizárása után - a címvédő, bahreini Marijam Juszuf Dzsamal győzött. A férfiak kétkörös versenye - a hagyományoknak megfelelően - óriási csatát hozott, az utolsó méterek döntöttek, a dél-afrikai javára. Tőle mindössze hat századdal lemaradva esett egyszerre a célba a kenyai Alfred Kirwa Yego és a burundi Juszuf Szaed Kamel, a célfotó előbbit látta valamivel előrébb.

A női középtávfutóknál a döntő pillanat az utolsó körben, 250 méternél történt, amikor a hosszú egyenesben Rodriguez belülről próbált elmenni a vezető etióp Gelete Burka mellett, ám nem volt elég helye, és felöklelte vetélytársát, aki nagyot esett. A spanyol kizökkent a ritmusból, kilépett a fűre, ám erejét mutatja, hogy így is nyerte a sprintbefutót. Rodriguez a célba érés pillanatában érezte, hogy bajban lehet, könnyeivel küszködött. Később a várt óvást a látottaknak megfelelően elfogadták, s a győztest kizárták. A számot így Dzsamal nyerte a brit Lisa Dobriskey és az amerikai Shannon Rowbury előtt.

A férfi és a női 4x400 méteres váltók versenyeit az amerikai staféták nyerték, míg férfi gerelyhajításban a kétszeres olimpiai bajnok norvég Andreas Thorkildsen, női távolban pedig a szintén amerikai Brittney Reese győzött. A nők "hosszú" váltójában sokan nagy csatát vártak az amerikai, a jamaicai és az orosz csapat részvételével, ám ebből semmi sem lett, miután az egyéni győztes Sanya Richardsszal, a 200-on első Allyson Felixszel, a 400 gáton második Lashinda Demusszel, illetve Debbie Dunn-nal felálló staféta már az első váltásnál biztosan vezetett, s innen folyamatosan növelte a távolságot az egymással küzdő két nagy rivális előtt. Az ezüst Jamaicának, a bronz pedig az Oroszországnak jutott.

A férfiaknál az amerikai második ember, a botot a 400 gát olimpiai bajnokától, Angelo Taylortól átvevő Jeremy Wariner döntötte el a versenyt, aki 150 méter után faképnél hagyta a riválisokat, innen pedig a gátas aranyérmes Kerron Clement és az egyéniben győztes LaShawn Merritt könnyedén hozta első helyre a váltót.

A gerelyhajítók küzdelmében az aranyérem gyakorlatilag a második sorozat elején eldőlt, amikor Thorkildsen közel kilencven méterig repítette szert. Innentől a norvég diadala már csak azért sem forgott veszélyben, mert az elmúlt években legnagyobb riválisának számító, címvédő Tero Pitkämäki láthatóan gyenge formában dobott. A finn végül csak ötödik lett. Az ezüst a kubai Guillermo Martinezhez, a bronz pedig - hatalmas meglepetésre - a japán Murakami Jukifumihoz került.

Női távolban az aranyat a tanítani valónak semmiképpen sem nevezhető technikával ugró Reese 7,10 méterrel nyerte az orosz címvédő Tatyjana Lebegyeva és a török Karin Mey Melis előtt.