Vágólapra másolva!
Anita Wlodarczyk 77,20 méterrel, az év legjobb eredményével nyerte szombaton a női kalapácsvetést a cottbusi nemzetközi atlétikai versenyen. A világcsúcsot az orosz Tatyjana Liszenko tartja 77,80-nal 2006 óta.

A 24 esztendős lengyel Wlodarczyk, aki tavaly hatodik volt a pekingi olimpián, ezzel a teljesítménnyel az egy hét múlva kezdődő berlini világbajnokság egyik nagy esélyesévé lépett elő.

Minden idők nyolcadik legjobb idejével, 41.58 mp-cel győzött az Allyson Felix vezette amerikai női 4x100-as váltó. A tengerentúli staféta mindössze 21 századdal maradt el a keletnémetek 1985-ben felállított, 41.37-es világcsúcsától.

Az utolsó pillanatban lemondta a szereplést a férfiak váltójában Tyson Gay. Az amerikai sprinter kisebb ágyéksérülésre, illetve a világbajnokság közelségére hivatkozva lépett vissza, ugyanakkor jelezte, az év jövő szombaton kezdődő, berlini csúcseseményére teljesen rendben lesz.

Julija Pecsonkina, a női 400 m gát világcsúcstartója viszont nem indul Berlinben. A 31 éves orosz futónő ormelléküreg-gyulladás miatt nem vesz részt a vb-n. Pecsonkina tavaly szívproblémái miatt kihagyta a pekingi olimpiát. A világrekordot 52.34 mp-cel tartó atléta 2005-ben világbajnok volt, 2001-ben és tavalyelőtt pedig ezüstérmet szerzett a vb-n.

A német színekben versenyző Irina Mikitenko is lemondta a vb-részvételt. A kazah származású 36 éves futó, aki a maratoni távú verseny egyik nagy esélyese volt, azzal indokolta döntését, hogy apja két héttel ezelőtti halála miatt nem tudott rendesen felkészülni. Mikitenko a tavalyi után az idei London-maratont is megnyerte, a brit fővárosban elért 2:22:11 órás ideje az idei legjobb eredmény a női mezőnyben. Tavaly a pekingi olimpiát sérülés miatt hagyta ki.