Vágólapra másolva!
Mainzban, a Chess Classic 2009 sakkfesztiválon az örmény Levon Aronjan győzött a 14. Grenkeleasing rapid világbajnokságon. A döntőben 3-1-re nyert a nagy meglepetésre a fináléba jutott 18 esztendős orosz Jan Nepomnjacsij ellen. Két győzelemmel kezdte a négyjátszmás párharcot, majd két döntetlennel célba ért. A harmadik helyért vívott meccsen az indiai világbajnok Viswanathan Anand és a német Arkadij Naiditsch mind a négy partija remivel végződött. A 694 résztvevős 14. ORDIX Open 11 fordulós rapidtornán az azeri Sahriyar Mamedgyarov 10 pontot gyűjtve végzett az élen, jövőre játszhat a négyrésztvevős világbajnokságon, amelyen az újdonsült bajnok Aronjan mellett biztosan szerepel a szabadkártyát kapott Anand is.

Esélyeshez méltó játékkal győzött az örmény Levon Aronjan a rapid világbajnoki döntőben. Sokan sajnálták, hogy elmaradt az álomdöntő, az Anand-Aronjan párharc, de a nyolcszoros mainzi győztes Vishy ezúttal gyengébben játszott.

Nagy meglepetésre a tavalyi nyílt torna nyertese, az orosz Jan Nepomnjacsij végzett a második helyen a négyrésztvevős, kétfordulós viadalon, és játszhatott a fináléban.

A párharcot Aronjan kettős győzelemmel kezdte. Az angol megnyitású partiban megőrizte kis előnyét, kezdeményezett, majd kiskombinációval gyalogot nyert. A látszatfenyegetéseket biztosan hárította, a kisebb kapkodásban nem hibázott, begyűjtötte a pontot. A 18 esztendős Nepomnjacsij világossal túlzottan is eredetien játszott, királyát középen hagyta.

A kétszeres olimpiai bajnok örmény nagymester centrumáttöréssel nyitotta a vonalakat, szép befejezés tette fel az i-re a pontot. Világossal nem volt gond remivel biztosítani a végső győzelmét, a negyedik játszmában bizonyította, hogy rirka megnyitással sem lehet őt zavarba hozni. A középjátékban bástyát és tisztet is áldozott az örökös sakkért, és boldogan fogadhatta a gratulációkat.

Méltó kezekbe került a rapid világbajnoki cím. Aronjan 2008-ban és idén is megnyerte a nizzai Amber-versenyt, tavaly Jerevánban diadalmaskodott az Aszrjan-emlékversenyen. Túlzsúfolt programja volt Mainzban. Vereség nélkül zárta a 40 táblás szimultánt, hat remit engedélyezett csak ellenfeleinek. Az amerikai Hikaru Nakamurával szemben elvesztette a Fischer-sakk világbajnoki címet, de a jóval értékesebb rapid vb elsőséggel vigasztalódott.

A láthatóan csalódott Viswanathan Anandnak nem volt igazi motivációja a harmadik helyért vívott meccsen. A német Arkadij Naiditsch ennek nagyon örülhetett, mert Mainzban még Aronjannal is elfoglaltabb volt, a négy nap alatt 32 rapidpartit vívott. Játszott a 11 fordulós FINet Chess 960 tornán, 8,5 ponttal holtversenyben negyedik lett. A Grenkeleasing vb mellett az ORDIX Openen is rajthoz állt, sokáig az első helyre volt esélyes, végül holtversenyben másodikként zárta szereplését. Ananddal szemben elért négy döntetlene számára nagy siker.

A 14. Grenkeleasing világbajnoki döntő végeredménye:
Levon Aronjan (örmény, 2768) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2632) 3 - 1
Aronjan - Nepomnjacsij 1 - 0 (Angol megnyitás, 62)
Nepomnjacsij -Aronjan 0 -1 (Spanyol megnyitás, 34)
Aronjan - Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 57)
Nepomnjacsij - Aronjan döntetlen (Középjáték, 25)

A 3. helyért:
Viswanathan Anand (indiai, 2788) - Arkadij Naiditsch (német, 2697) 2 - 2
Anand - Naiditsch döntetlen (Kettős huszárjáték, 26)
Naiditsch - Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 34)
Anand - Naiditsch döntetlen (Spanyol megnyitás, 23)
Naiditsch - Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 27)