Vágólapra másolva!
Minden magyar egység továbbjutott az előfutamokból a moszkvai ifjúsági kajak-kenu világbajnokságon 1000, illetve 500 méteren. Hüttner Csaba három-négy aranyat várt előzetesen, a pénteki forma alapján ez benne is van a csapatban.

Péntek délelőtt az 1000 méteres, délután pedig az 500-as előfutamokat rendezték az ifjúsági világbajnokságon. A hosszabb távon kettő, 500-on pedig három magyar egység jutott közvetlenül a döntőbe. Vasbányai Henrik kezdte a magyar válogatottból a napot (C-1 1000 méter), méghozzá nagyon magabiztosan. Vasbányai megnyerte a futamát, és így nem is kell szombat délelőtt "pótvizsgáznia", hanem készülhet egyből a délutáni döntőre.

Hufnágel Tibor is futamgyőzelmet ünnepelhetett (a második legjobb időt érte el az egész mezőnyben), csakhogy az ő számában (K-1) nem lehetett egyből a döntőbe kerülni. Lemásolta Hufnágel teljesítményét a Balogh Marcell, Szabó Balázs páros (futamgyőzelem és összetett második idő), ráadásul nagyon könnyedén eveztek, de a népes mezőny miatt nekik is középfutamot kell menniük.

A női párosnak (Groholy Orsolya, Fónagy Veronika) viszont azonnali döntőbe jutást ért a futamgyőzelem. Dira Zsófia (K-1), valamint a kajak négyes (Homoki, Császár, Rauscher, Dudás) második helyen végzett a futamában, a C-4-es egység (Lángi, Belicza, Müller, Androkity) negyedik lett, a C-2-es (Korisánszky Dávid, Olajos Tamás) pedig hatodik. Mindegyikőjüknek a szombat délelőtti középfutamban kell kivívnia a döntőbe kerülést.

A délutáni programot is Vasbányai Henrik kezdte (C-1). 500-on második lett a futamban az orosz Európa-bajnok mögött, így vasárnap középfutam vár rá. Szintén második lett a futamában Groholy Orsolya (K-1), persze ez bőven elég neki is a középfutamhoz.

Dudás Miklós (K-1) és a Hufnágel Tibor, Bán Kristóf kajak páros megnyerte a futamát, így sem hagyhatják ki azonban a vasárnap délelőtti középfutamot, bár valószínűleg nem okoz majd nekik gondot továbbmenni onnan. A Georgopoulou Alexandra, Fónagy Veronika női kajakos egységnek, és a két K-4-es magyar hajónak (lányok: Dira, Georgopoulou, Fónagy, Groholy; fiúk: Balogh, Szabó, Császár, Dudás) azonnali döntőt ért a futamgyőzelem 500-on. C-2-ben (Belicza Bence, Müller György) és C-4-ben (Korisánszky, Olajos, Vasbányai, Koletics) egyaránt futamnegyedik hellyel kezdett a magyar egység, vasárnap délelőtt javíthatnak.

"Nem esett ki senki, és közvetlenül öt egység ment a döntőbe" - értékelt Hüttner Csaba kapitány. "Nagyon elégedett vagyok a srácokkal, talán a C-4-ben és C-2-ben lehettünk volna jobbak. A kajakosok fantasztikusan teljesítettek mindkét távon. Előzetesen 3-4 aranyat jósoltam, és ez meg is lehet, úgy látom. A pálya egyébként tökéletes itt Moszkvában, a technikai háttér és a szállásunk is rendben van, viszont az étellel gondunk van. Kevés és rossz! Már többször szóltunk a szervezőknek, de úgy tűnik, hogy magunk kell valahogy megoldanunk, hogy jobb ellátást kapjanak a versenyzők."