Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel Európa-csúccsal aranyérmet nyert pénteken a 200 méteres mellúszásban a római vizes világbajnokságon. Szenzációs hajrával, elképesztő benyúlással nyert a magyar úszó, az utolsó pillanatban derült csak ki, hogy övé a győzelem. Egyetlen századdal nyert. Verrasztó Evelyn nyolcadik helyen zárt a 100 méteres gyorsúszás döntőjében, Takács Krisztián szétúszásban maradt le az 50 gyors fináléjáról.

A 2004-es athéni olimpián ebben a számban ezüstérmes magyar versenyző 2:07.64 perces Európa-csúccsal végzett az élen, egyetlen századdal megelőzve az amerikai Eric Shanteau-t. Az első százon a hatodik-hetedik-nyolcadik helyen tempózott, de egy testhossznál többel nem maradt le az élen haladóktól, így reális esély volt arra, hogy erős hajrával dobogós helyen végez.

Még ötvennel a cél előtt is a mezőny második felében haladt, de egyre csökkent a különbség. A vége felé lényegesen nagyobb tempóban úszott riválisainál, s az utolsó métereken - Shanteau kivételével - mindenkit lehagyott, kiváló benyúlással pedig az amerikai vetélytársát is megelőzte.

Gyurta 2:08.08 perces Európa-rekorddal került a döntőbe, s még ezen az időn is jelentősen faragott, olyannyira, hogy az ausztrál Christian Sprenger 2:07.31-es világcsúcsától sem járt messze. Sprenger ezúttal - a litván Giedrius Titenisszel holtversenyben - harmadik lett 2:07.80-nal.

Forrás: MTI

"A római vb előtt a japán Kitadzsima távollétében csakis ez lehetett a célom, még ha Európa-csúccsal és nem világrekorddal nyertem is" - mondta győzelme után a magyar úszó. "Akkor azt gondoltam, hogy az aranyért világcsúcsot kell úszni. Az, hogy egyetlen századdal előztem meg az amerikait, lényegtelen, a lényeg az, hogy elsőként én érintettem meg a falat. Mondhatnám, hogy itt is az nevet, aki a végén nevet. Amúgy nagyon szoros volt a verseny, de nagyon jól sikerült az utolsó ötven méterem."

Ezt megelőzően legutóbb négy éve, Montrealban volt magyar világbajnok úszásban, akkor Cseh László győzött 400 m vegyesen. Gyurta a világbajnokságok történetének 18. magyar aranyérmét nyerte, az első diadalt 1973-ban Hargitay András aratta Belgrádban, 400 vegyesen. Hargitay összesen három aranyat nyert, hasonlóan Rózsa Norberthez, náluk is eredményesebb volt azonban Darnyi Tamás, aki négyszer állhatott a dobogó legfelső fokára, kétszer az 1986-os madridi vb-n, illetve kétszer 1991-ben, Perthben. Egerszegi Krisztina két aranyat nyert, 200 m mellen Kovács Ágnes nyakába szintén kétszer került a legfényesebb medália. A férfiaknál eddig két magyar arany volt a mérleg 200 mellen, Szabó József és Rózsa diadalmaskodtak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FNW9qz8TArNjP9NS


"Májusban múlt tíz esztendeje, hogy edző-tanítvány viszony köt össze bennünket" - mesélte Széles Sándor, aki a lelátóról követte nyomon Gyurta Dániel világbajnoki győzelmét. "Őszintén szólva a célba érkezéskor úgy éreztem, hogy második lett, előbbre láttam az amerikai fejét, de szerencsére Dani elővette a kelléktárból azt, amit edzéseken rengeteget gyakoroltunk: ha közel a fal, akkor rá kell tekerni, vagyis gyorsan becsusszanni, most is ez használt, s előbb érkezett be, ha csak egy századdal is, mint Shanteau. Nem szégyellem, a Himnuszt megkönnyeztem, mégiscsak nagy dolog egy világbajnok edzőjének lenni. Dani hihetetlenül okosan versenyzett, úgy láttam, hogy a többiek elrohanták a döntőt, túl erős iramot mentek, míg ő a saját, megbeszélt ritmusában úszott, így is féltávnál eddigi legjobb idejét mutatta az óra. Akkor már kezdtem is megnyugodni, mert nálánál nagyobb hajrás nincs a világon. Szépen, okosan, remek erőbeosztással versenyzett, ahogyan az egy bölcs húszéveshez illik."

Forrás: AFP

Verrasztó Evelyn nyolcadik helyen végzett a 100 méteres gyorsúszásban. A csütörtök esti elődöntőből 53,74 mp-es országos csúccsal jutott a fináléba, ahol 53,92-vel csapott a célba. Verrasztó szereplése a legjobb nyolc között már önmagában bravúr volt, ezt megelőzően ugyanis legutóbb - Patoh Magda személyében - 1972-ben, a müncheni olimpián úszott világversenyen a női 100 gyors fináléjában magyar versenyző.

"Kár, hogy nem tudtam tovább javítani a magyar csúcson, de így is nagy dolognak tartom, hogy döntős tudtam lenni 100 gyorson" - értékelt Verrasztó. "Eléggé elfáradtam, összességében nem volt rossz ez a vb, de azért teljesen elégedett sem vagyok, mert titokban közelebb vártam magam a dobogóhoz. Az azért jó dolog, hogy három számban is világbajnoki döntős tudtam lenni, de lesz ez még ennél jobb is."

A számot az olimpiai bajnok német Britta Steffen nyerte 52,07-es világcsúccsal. A korábbi rekordot is ő tartotta: vasárnap 52,22-t ért el a német váltó első úszójaként.

Forrás: MTI

Takács Krisztián 21,65 mp-es országos csúccsal holtversenyben a nyolcadik legjobb időt érte el a férfi 50 méteres gyorsúszás elődöntőjében, így a program végén szétúszásra kényszerül a trinidadi George Bovell ellen. Takács már délelőtt magyar rekordot úszott, 21,71-gyel, ezen faragott este hat századot. "Ez az én formám, nem az első világversenyem, ahol 'határeset' vagyok" - fogalmazott futama után Takács.

A szétúszásban aztán Bovell mögé szorult: Takács ugyan az elődöntőben elért országos csúcsát jócskán megjavította, 21,42-vel csapott a célba, a remekül rajtoló Bovell azonban így is gyorsabb volt, olyannyira, hogy világbajnoki csúccsal, 21,20-szal végzett. Takács az esti idejével az elődöntőben hatodik, Bovell pedig a sajátjával első lett volna.

Női 200 mellen a vb eddigi legnagyobb meglepetése született meg, a szerb ifi Nadja Higl nyert, az olimpiai bajnok Rebecca Soni pedig a dobogóról is leszorult. Az amerikai saját tempója áldozatává vált, az utolsó hossz előtt még bőven a világcsúcson belül úszott, az utolsó 25 méterre azonban elszállt minden ereje. Higl mögött a csütörtökön még világcsúcsot úszó, Nagy Józseffel készülő Annamay Pierse lett a második.

Aaron Peirsol 1:51.92 perces világcsúccsal nyerte a férfi 200 méteres hátúszást. Az amerikai versenyző saját, 1:53.08-as rekordját adta át a múltnak, melyet idén július 11-én, Indianapolisban ért el. Peirsol 100-on még a döntőbe sem jutott be, a hosszabb távon viszont egyértelműen ő volt a legjobb.

Két világcsúcsdöntés is volt a női 50 méteres pillangóúszás elődöntős futamaiban: előbb a holland Marleen Veldhuis javította 25,28 mp-re saját, április 19-én, Amszterdamban elért 25,33-as idejét, majd pár perccel később a svéd Therese Alshammar faragott ezen jelentősen, 25,07-tel célba érve.

Milorad Cavic sem maradt adós a rekorddal, 50,01 mp-es világcsúccsal jutott a szombati fináléba 100 m pillangón. A pénteki elődöntőben a szerb versenyző legnagyobb ellenfele, az amerikai Michael Phelps július 9-én, Indianapolisban úszott, 50,22-es rekordját javította meg. Phelps a második idővel, 50,48-cal került a döntőbe, a pekingi olimpián milliméterekkel győzte le szerb ellenfelét.

Világcsúccsal nyerte a férfi 4x200-as gyorsváltót az amerikai csapat. A Michael Phelps, Ricky Berens, David Walters, Ryan Lochte kvartett 6:58.55 perccel győzött, ezzel egy századot faragott a saját, pekingi rekordján.