Vágólapra másolva!
Storcz Botond, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya szerint jócskán el van túlozva a Kovács Katalin és korábbi edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin közti ellentét. A szakvezető úgy véli, a női csapat közös munkájának eredményességét a brandenburgi Eb is bizonyította, a kanadai világbajnokságon pedig akár újra összeállhat az olimpiai címvédő Kovács, Janics kettős, ehhez azonban Kovácsnak le kéne mondania az egyéni szereplésről.

- Hogyan értékeli az Európa-bajnokságot?
- Összességében jól sikerült, főleg a 17 érem miatt, amiből természetesen kiemelhető a hat arany. Ugyanakkor a kilenc ezüst is fontos, azt jelzi, hogy a csapat erős, vannak benne tartalékok.

- Volt olyan egység, amelyik csalódást okozott?
- A férfi kajak egyesektől, Kucsera Gábortól és Molnár Pétertől többet vártam, de nincs veszve semmi, még a világbajnokságra sokat lehet fejlődni.

- A Mol Világkupán is új négyesek szerepeltek a férfiaknál és a nőknél egyaránt, majd az Eb-re ismét megváltozott a felállás, mi ennek az oka?
- Keresem a legjobb variációt a világbajnokságra és főleg az olimpiára. Bár az utóbbi még nagyon messze van, de ez az elsődleges cél. Az Eb-nek alapvetően nem volt komoly szerepe.

- Gyökös Lajos eléggé zokon vette, hogy bár az Eb előtti válogatón második lett K-1 1000 méteren, mégsem került be a Brandenburgba utazó négyesbe. Ezt ön korábban azzal indokolta, hogy két vezérevezős, Kammerer Zoltán és Gyökös közt kellett döntenie. Gyökös szerint ugyanakkor ő tolóemberként is megállja a helyét.
- Már az Európa-bajnokság előtt is tudta mindenki, hogy nincs túl nagy jelentősége a kontinensversenynek. Eddig három különböző férfi négyest próbáltam ki, kettőt a Mol Vk-n (Tóth Márton, Dobos András, Paumann Dániel, Szalai Tamás, illetve Kammerer Zoltán, Benkő Zoltán, Hadvina Gergely, Molnár Péter), egyet az Eb-n (Kammerer, Molnár, Boros Attila, Bozsik Gábor). Két hét múlva lesz a magyar bajnokság, ahol az eddigi tapasztalatok alapján mind a nőknél, mind a férfiaknál összeállítok egy-egy négyest. Ezeket a hajókat kell kihívni, és amennyiben a kihívó győz, utazhat a világbajnokságra.

- Nyilván lesz min változtatni, hiszen az Eb-n csak ötödik lett a férfi kajaknégyes 1000 méteren.
- Ilyen rövid idő alatt nem is lehetett sokkal többet várni az egységtől, de a világbajnokságig még biztosan javulni fog.

Storcz kedden kihirdette a jövő heti válogatóra általa összeállított négyeseket. A női K-4 500-es hajó tagjai: Kovács Katalin, Janics Natasa, Kozák Danuta és Benedek Dalma. A szakvezető szerint ez egy erősebb csapat lesz, mint amelyik a németországi Eb-n indult. A férfi K-4 1000-es hajóba Tóth Dávidot, Szalai Tamást, Dobos Andrást és Paumann Dánielt ülteti a kapitány.


- Gyökös akár tolóemberként is bekerülhet a vb-n induló hajóba?



- A döntése alapján egy versenyző csak egy olimpiai számban indulhatott az Eb-n, így azonban a Pekingben aranyérmes Kovács Katalin, Janics Natasa kettős nem állhatott rajthoz 500-on. A vb-n összeülhetnek újra?
- Összeülhetnek, de Kovácsnak döntenie kell, hogy a négyes mellett az egyest vagy a párost választja, mert az utóbbi két számot a világbajnokságon is egy napon rendezik. A Kovács, Janics páros elindulhat a következő válogatón - ahol többek között friss Eb-győztes Szabó Gabriella, Kozák Danuta duóval kell megküzdenie -, és ha nyer, onnantól Kovácson múlik, hogy melyik számban versenyez a vb-n.

- Az olimpia előtt Kovács és Janics is szakított Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, az ön döntése szerint azonban gyakorlatilag vissza kellett térniük hozzá, legalábbis a kajaknégyes felkészülésének idejére. Hogyan tudtak együtt dolgozni?
- Teljesen jól. Nagyon el van túlozva ez az ellentét, abszolút simán ment a közös munka. Volt 3-4 edzés, amit Fábiánné tartott a lányoknak, ennyi történt.

- Az egyébként Szegeden készülő Kovács és Janics mégis csak határozott felszólításra utazott le Szolnokra.
- Az elmúlt évek gyakorlatához képest szokatlan volt ez a helyzet, erről van szó csupán. Semmi más nincs mögötte. A lányok is partnerek és együttműködőek voltak.

- Hosszabb távon fenntartható lesz ez a gyakorlat?
- Igen. A női K-4 200-as győzelme is azt bizonyítja, hogy járható ez az út. Az a négyes szintén vegyes összetételű volt, hiszen Fábiánnénak (Paksy Tímea, Fazekas Krisztina), Csipes Ferencnek (Kovács) és Kovács Lászlónak (Janics) is volt benne versenyzője.

- Nem okozott konfliktust az Eb előtt, hogy a csapat egyik része a klubjuk vagy a szponzoraik költségén repülővel, a másik pedig busszal jutott el Brandenburgba?
- Nem, ebből semmilyen probléma nem származott, mindenki elfogadta a helyzetet.

- A több mint 12 órás buszozás nem befolyásolta az Eb-n nyújtott teljesítményt?
- Nem panaszkodott senki. Nyilván kényelmesebb lett volna repülni, de így is nagyon komfortos busszal mentünk. Sajnos nem fért bele a költségvetésbe, hogy mindkét világversenyre repülővel menjünk, a világbajnokság pedig prioritást élvez, ráadásul Kanadába nagyobb feladat eljuttatni a versenyzőket és a hajókat.

A kontinensviadalon hat aranyérmet szerzett a magyar küldöttség, ebből négyet az olimpiai programban is szereplő távon. A férfiaknál Vajda Attila (C-1 1000 m) és a Sáfrán testvérek, Mátyás és Mihály (C-2 1000 m), a nőknél Kovács Katalin (K-1 500 m) és a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kettős (K-2 500 m) győzött ötkarikás számban. A felsoroltak mellett két magyar elsőség született, Kovács egyes 1000 méteren és K-4 200-on is szerzett egy aranyat, Paksy Tímeával, Janics Natasával és Fazekas Krisztinával.


Az egyválogatós rendszer előnye, hogy nem kell többször csúcsformába lendülniük a versenyzőknek egy idényben. Nem lenne célszerű összevonni a Mol Vk-t és a válogatóversenyt?


- Önnek mennyire volt más élmény szövetségi kapitányként részt venni egy világversenyen, mint korábban versenyzőként?
- Nagyon élveztem. Versenyzőként nem volt se időm, se energiám másokkal foglalkozni, most viszont szinte mint szurkoló lehettem jelen. Ez volt az első világverseny az életemben, amit így nézhettem végig. Mikor versenyzel, távol kerülsz a közönségtől, mire célba érsz, most viszont a lelátóról nézem végig a 200-as futamokat.

- Van a világbajnokság előtt egy konkrét célkitűzés?
- Olyan, hogy mennyi érmet, mennyi aranyat szeretnénk nyerni, nincs.

- Mi lesz a menetrend a vb-ig?
- Két hét múlva válogatóverseny következik a nem olimpiai számokon, majd még a vb előtt három hétre edzőtáborba vonulunk. Kanadába egy héttel a vb kezdete előtt utazunk, a viadal augusztus 13-16-ig lesz Dartmouthban.


A brandenburgi Eb éremtáblázata

aranyezüstbronz
Németország 6 9 5
MAGYARORSZÁG 6 9 2
Fehéroroszország 4 1 1
Oroszország 2 3 5
Svédország 2 1 -
Spanyolország 2 - 2
Litvánia 1 1 1
Dánia 1 - 2
Azerbajdzsán 1 - 1
Ukrajna 1 - 1
Norvégia 1 - -
Szlovákia - 2 1
Lengyelország - 1 1
Csehország - - 2
Nagy-Britannia - - 2
Szlovénia - - 1