Vágólapra másolva!
A négy magyar hajóból három vette sikeresen a szombat délelőtti középfutamot 1000 m-en a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon, ez azt jelenti, hogy a táv délutáni döntőiben hét egységnek szoríthatnak a szurkolók. Egyedül Kucsera Gábor (K-1) nem tudta beverekedni magát a fináléba.

Elsőként a kenu egyesek olimpiai és világbajnoki címvédőjét, Vajda Attilát szólították a rajthoz. Biztatónak tűnt, hogy a csütörtöki körülményekhez képest - amikor is negyedik lett az előfutamban - ezúttal jobb feltételek várták, nem esett az eső, és a hullámzás is gyengébb volt, mint két nappal korábban. A Démász-Szeged sportolója ennek megfelelően meg is mutatta igazi tudását, a riválisok rögtön a rajt után már csak a hátát nézhették, és végül magabiztos előnnyel ő érkezett be elsőként a célba, belapátolva magát a fináléba.

Férfi K-1-ben a tavaly ezüstérmes Kucsera Gábornak már nem ment ilyen jól. A kezdés után még a harmadik, negyedik helyen haladt, a táv második felében azonban fokozatosan egyre lejjebb csúszott, végül a hatodik hellyel csak a B döntőbe jutott. "Egyértelműen csalódás a szereplése" - mondta teljesítményéről Storcz Botond szövetségi kapitány.

A férfi kajakpárosoknál a rutinos Kökény Roland idén a fiatal, Eb-újonc Gönczy Gáborral versenyez, s a duó már az előfutamban bizonyította, hogy számolni kell vele, ugyanis remek versenyzéssel második lett. Más kérdés, hogy ez az egyenes ági fináléba jutáshoz nem volt elég, így a magyaroknak szombat délelőtt is vízre kellett szállniuk. A piros-fehér-zöld drukkerek ezt bizonyára nem bánták, mert a kettős jól felépített pályával fokozatosan "leutazta" az első 500 méteren jó egy hajóval elhúzó román párost, és végül jelentős előnnyel zárta első helyen a második középfutamot.

A háromszoros ötkarikás bajnok Kammerer Zoltán vezette férfi kajaknégyes - Molnár Péterrel, Boros Attilával és Bozsik Gáborral - jelentősen javított két nappal korábbi produkcióján (akkor ötödik lett), ezúttal nagy csatában megnyerte futamát, így készülhet a döntőre. Kovács Katalin (K-1), a Szabó Gabriella, Csipes Tamara (K-2) és a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály (C-2) duó már a csütörtöki előfutamból kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé, míg a Tóth Márton, Volein Viktor, Sarudi Pál, Mike Róbert összeállítású kenu négyesnek a kevés nevező miatt csak a fináléban kell vízre szállnia.