Vágólapra másolva!
A legerősebb összeállításában, az olimpiai ezüstérmes Pars Krisztián vezérletével vesz részt a magyar atlétikai válogatott a hétvégén új formában és szokatlan szabályrendszerrel sorra kerülő csapat-Európa-bajnokságon, a norvégiai Bergenben.

A kontinentális szövetség (EAA) továbbra is négy osztályban rendezi meg az Európa-kupa helyébe lépő Eb-t, de a férfi és női verseny együtt kerül értékelésre. Az Eb-n nincs lehetőség hibás rajtra, magas- és rúdugrásban a negyedik rontás után be kell fejezni a viadalt.

A többi ügyességi számban az első két sorozat után a legjobb hat kap egy harmadik kísérletre is lehetőséget, majd a legjobb négy még egyre. 3000 és 5000 méteren, valamint 3000 m akadályon 3-3 futót kiállítanak az utolsó körök során - derült ki a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) és a Budapesti Gazdasági Főiskola hétfői sajtótájékoztatóján.

Dornbach Ildikó szakmai igazgató elmondta, hogy a hazai versenyzők nem fogadták örömmel az új szabályokat, de a cél így is az, hogy a válogatott megerősítse a helyét az I. osztályban, s a középmezőny elején végezzen. Gyulai Márton, a MASZ főtitkára hozzátette: az EAA kizárólag ezen az egy versenyen kívánja alkalmazni az új lebonyolítási formát.

A kalapácsvető Pars mellett az athéni játékokon ezüstérmes Kővágó Zoltán, valamint az utóbbi időben hozzájuk hasonlóan remeklő, súlylökő Kürthy Lajos is tagja a csapatnak. Az I. osztályból három válogatott jut fel a legjobbak közé, a Szuperligába, kettő kiesik a II. osztályba.

Az I. ligában szereplő együttesek: Magyarország, Fehéroroszország, Szlovénia, Románia, Törökország, Belgium, Hollandia, Finnország, Észtország, Svájc, Szerbia és Norvégia.

A sajtótájékoztató keretében a MASZ együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Gazdasági Főiskolával. Ennek célja, hogy a kiemelkedő eredményt elért versenyzők számára továbbtanulási lehetőséget biztosítson, kiszélesítse a BGF hallgatóinak sportolási lehetőségeit, és biztosítsa a főiskola sportszakembereinek továbbképzését.