Vágólapra másolva!

Minden éremből nyertek egyet a magyarok a cselgáncs-Eb-n

A 66 kg-os Ungvári Miklós arany-, a 48 kg-os Csernoviczki Éva ezüst, az 57 kg-os Karakas Hedvig bronzérmet nyert pénteken a Tbilisziben zajló cselgáncs Európa-bajnokságon.

Csernoviczki súlycsoportjában csak 15-en indultak, így a tatabányaiak Eb-harmadikjának erőnyerőként egyetlen - a német Michaela Baschin elleni, jukóval aratott - siker elég volt az elődöntőhöz.

Ott nem kisebb dzsúdóssal találkozott, mint a román Alina Alexandra Dumitruval, aki olimpiai aranya mellett ötször állhatott már az Eb-dobogó tetejére.

Idén biztosan nem fog hatodszor is, miután a magyar dzsúdós az eddig hat - közte a tavalyi ötkarikás játékokon elszenvedett - vereség után végre legyőzte őt, méghozzá a hosszabbításban kapott jukóval!

A viadal honlapja szerint Csernoviczki a fináléban a kategória egyik sztárjával, az olimpiai és kétszeres vb-ezüstérmes Frederique Jossinet-vel csapott össze. Az egy ideig értékelhető mozzanat nélküli küzdelem 2:41 percnél ért véget, amikor a francia dzsúdós ipponnal nyert.

Az MTK-Erzsébetvárost erősítő, kétszeres vb-bronzérmes Ungvári első meccsén 2:19 perc alatt "végzett" a bolgár Martin Ivanovval, majd a szerb Mijos Mijalkovic ellen 3:45-nél lendült ipponra a bíró karja.

Harmadikként a lett Deniss Kozlovsnak majdnem sikerült kihúznia a rendes mérkőzésidőt, ám a 2002-ben Európa-bajnok magyar 3 mp-cel a vége előtt ugyancsak ipponnal vetett véget a küzdelemnek. Ungvárira a négy között Alim Gadanov várt, akivel bőven volt elszámolnivalója, ugyanis az orosz legyőzte őt tavaly, a pekingi olimpián.

Nos, a visszavágás olyannyira sikerült, hogy a rivális még csak értékelhető akciót sem tudott bemutatni Ungvárin, aki ugyanakkor két jukót és egy vazarit is kapott. A fináléban Ungvári a mindössze 21 éves lengyel Tomasz Kowalskival csapott össze és az ötperces alapidő nem hozott értékelhető akciót, mint ahogy a hosszabbítás sem.

A szabályok értelmében ilyenkor a főbíró és két segédje határoz a győztes személyéről, s a három szakember egyhangú döntéssel a 28 éves magyart hozta ki jobbnak. Ezzel Ungvári - aki 2005-ben Rotterdamban és tavaly Lisszabonban második volt az Eb-n - 2002-es maribori diadala után másodszor bizonyult Európa legjobbjának súlycsoportjában.

A pénteki versenynap további két magyarja közül az 57 kg-os Karakas Hedvig ipponnal verte a török Canan Hastant, majd az észt Julia Bezkót is, ám ezután alulmaradt a görög Iulietta Bukuvalával szemben. A miskolciak reménysége a vigaszágon felülkerekedett a német Viola Wächteren, a bronzéremért pedig az olimpiai és vb-második holland Deborah Gravenstijnt győzte le egy jukóval.

Nem sikerült az Eb a 60 kg-os Burján László számára: az UTE versenyzője első meccsén kikapott az olasz Elio Verdétől, így helyezetlenül zárt.

Szombaton a férfiak 73 (Ungvári Attila, Ceglédi VSE), 81 kg (ifj. Nagysolymosi Sándor, Kecskeméti JC), illetve a nők 63 (Gáspár Eszter, Miskolci VSC) és 70 kg-os (Mészáros Anett, TFSE-Honvéd-Kipszer) súlycsoportjának küzdelmeit rendezik.

Az első nap dobogósai:
férfiak:
60 kg:
1. Arszen Galsztyan (Oroszország)
2. Georgij Zantaraja (Ukrajna)
3. Nestor Hergiani (Grúzia) és Ludwig Paischer (Ausztria)
BURJÁN LÁSZLÓ helyezetlenül zárt.

66 kg:
1. UNGVÁRI MIKLÓS
2. Tomasz Kowalski (Lengyelország)
3. Alim Gadanov (Oroszország) és Deniss Kozlovs (Lettország)

nők:
48 kg:
1. Frédérique Jossinet (Franciaország)
2. CSERNOVICZKI ÉVA
3. Mihaela Baschin (Németország) és Alina Alexandra Dumitru (Románia)

52 kg:
1. Natalija Kuzjutyina (Oroszország)
2. Ana Carrascosa (Spanyolország)
3. Kitty Bravik (Hollandia) és Ilse Heylen (Belgium)
Magyar induló nem volt.

57 kg:
1. Telma Monteiro (Portugália)
2. Sarah Clark (Nagy-Britannia)
3. KARAKAS HEDVIG és Morgane Ribout (Franciaország)