Vágólapra másolva!
Az olimpiai ezüstérmes birkózó Fodor Zoltán, a rövid pályás gyorskorcsolyázásban Eb-aranyérmes Huszár Erika és a paralimpiai bajnok úszó Sors Tamás kapta meg csütörtökön a K and H Bank kártyatámogatási programjának ötödik alkalommal odaítélt díját, ami azt jelenti, hogy a nevezettek fejenként egymillió forinttal gazdagodtak.

A 2006 őszén indult program eddigi díjazottjai Berki Krisztián tornász, Hadfi Dániel cselgáncsozó, Horváth Viktor öttusázó, Nemcsik Zsolt vívó, Pars Krisztián kalapácsvető, Sidi Péter sportlövő, Máté Gábor diszkoszvető, Varga Gabriella tőröző, Szabó Nikolett látássérült cselgáncsozó, Szekeres Pál, Juhász Veronika és Krajnyák Zsuzsa kerekesszékes vívók voltak; s a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) ezúttal is veretes névsort terjesztett a döntéshozó kurátorok elé: Fodor Zoltán birkózó, Gyurta Dániel úszó, Huszár Erika és Heidum Bernadett rövid pályás gyorskorcsolyázók, Madaras Norbert vízilabdázó, Mincza-Nébald Ildikó vívó, Vérten Orsolya kézilabdázó, Szabó Gabriella és Kozák Danuta kajakosok, az MPB részéről Sors Tamás, Vereczkei Zsolt és Ráczkó Gitta úszók voltak a jelöltek.

S közülük végül Fodor Zoltán, Huszár Erika és Sors Tamás lett a "befutó". Fodor tavaly a pekingi ötkarikás játékokon a kötöttfogású birkózás 84 kg-os súlycsoportjában nagy meglepetésre állhatott a dobogó második fokára; a rövid pályás gyorskorcsolyázásban 2006-ban 1500 méteren olimpiai negyedik Huszár idén váltóban Eb-aranyat nyert, a vb-n a 6. helyen végzett, 500 méteren Eb-bronzot és vb-8. helyet szerzett; Sors pedig a pekingi paralimpián egyedüliként győzött a magyar küldöttségből, összesen egy arany- és két bronzérmet gyűjtött.

Forrás: [origo]

- Milyen érzésekkel jött haza a vilniusi Eb-ről? - kérdeztük Fodor Zoltánt, aki két hete a vilniusi kontinensbajnokságon a nyolcadik helyet szerezte meg.
- Az Eb után az első napokban nagyon csalódott voltam, mert úgy utaztam ki, hogy mindenképpen dobogón szeretnék állni. Utólag viszont azt mondom, hogy a nyolcadik hely, amit elértem, az előzmények ismeretében nem is olyan rossz eredmény. Tudniillik két héttel az indulás előtt beszakadt az egyik térdszalagom, és másfél hétig nem is tudtam birkózni. Fizikálisan, kondiban sem voltam jó állapotban, és ez sajnos érződött is a birkózásomon.

- Az athéni olimpiai bajnok, és a súlycsoport jelenkori legeredményesebb versenyzőjének számító orosz Misint, aki végül az Eb-n is begyűjtötte az aranyat, mindenesetre megszorongatta. Az első menetet megnyerte ellene.
- Kétségkívül szoros meccset vívtam vele, de mivel a végén ő győzött, ez ugyanannyit ér, mintha két menetben kikaptam volna tőle....

- Pekingi legyőzője, az olimpiai bajnok olasz Minguzzi ott volt a mezőnyben?
- Nem, ő kihagyta az Európa-bajnokságot. Az Eb előtt amúgy az olaszok éppen Magyarországon edzőtáboroztak, és ő is eljött, de ahogy láttam, legfeljebb a 96 kg-os súlycsoportba fért volna bele... Az őszi vb-re viszont a hírek szerint le fog fogyni.

- Olimpiai ezüstérmesként az Eb előtt érezte, hogy nagyobb teher hárul a vállára?
- Nem. Ugyanúgy készültünk, mint korábban bármelyik más világversenyre, s azt így konkrétan senki sem mondta, hogy az olimpia után márpedig nekem most már az Európa-bajnokságon is muszáj lesz érmet nyernem. Inkább én magammal szemben támasztottam azt az elvárást, hogy illene dobogóra állnom.

- Az új szabályrendszerrel, amelynek lényeges pontja, hogy menetenként az eddigi egy perc helyett immár másfelet kell állásból birkózni, mennyire van kibékülve?
- Az év elején már megbarátkoztam az új szabályokkal, s akkor, amikor jó volt a kondim és felkészültnek mondhattam magam, jól ment a birkózás. Az Eb azonban megmutatta, hogy ebben az új szabályrendszerben különösen igaz: világversenyen csak abszolút felkészülten lehet komoly eredményt elérni. Akkor, ha az ember kondiban és fejben is a topon van. Mindent egybevetve, nekem tetszenek az új szabályok.

- Ezekből adódóan mennyire változtak meg az edzések?
- Értelemszerűen sokkal többet kell birkóznunk állásból, mint eddig tettük, ám ez nem jelenti azt, hogy lenti helyzetben kevesebbet birkózunk. Vagyis azt a munka, amit eddig végeztünk, ezentúl is meglesz, csak még hozzá kell tenni.

- A vb-felkészülést mikor kezdi?
- Az Eb után két hét pihenőt kaptunk, ami nekem éppen most vasárnap jár le. Jövő héten a klubomban, a Ferencvárosban már folytatom a munkát, és utána a válogatottban is gőzerővel "nyomjuk".

- Tudja már, hogy a most kapott egymillió forintot mire költi?
- Nem, mert olyannyira váratlanul ért ez a díjazás, hogy még nem is volt időm elgondolkodni rajta. Szerencsére az edzőtáborozás és a versenyeztetés költségeibe nekünk nem kell beszállnunk, de a táplálékkiegészítőkről, vitaminokról magunk gondoskodunk, így az biztos, hogy lesz helye a pénznek.

S ami ezt illeti, Fodor Zoltánhoz csatlakozott Huszár Erika is: "Az első ünnepségre, 2006 őszén engem is meghívtak, mert akkor én is bekerültem a jelöltek közé. Utána tudomásom szerint nem vetődött fel a nevem, és el is könyveltem magamban, hogy számomra ez a történet már lezárult, s az volt a maximum, hogy egyszer eljutottam a jelölésig. Így igencsak meglepődtem, amikor most szóltak, hogy ezúttal én leszek az egyik díjazott. Nagyon örülök, mert kevesebb, mint egy évvel a vancouveri olimpia előtt különösen fontos számomra, hogy a felkészülésben segítséget kapjak. Az idei szezonban sajnos elég sokat betegeskedtem, de ettől függetlenül meglepően jól teljesítettem. Az olimpiára igazából még nem gondolok, egyelőre az a legfontosabb, hogy az ősszel a váltóval szerezzük meg kvótát. Novemberben Kanadában, majd az Egyesült Államokban rendeznek egy-egy Világkupa-versenyt, ezeken kell jól szerepelnünk" - mondta el a jászberényi sportolónő.